Korpos slamstation kan öppna igen –slamhanteringens framtid i regionen ska utredas

Efter att slammottagningen i Korpo stängdes för ett år sedan har skärgårdens slam förts till reningsverket i Norrby i Pargas eller till Toppå i Åbo. Det har lett till höjda kostnader för fastighetsägarna och i februari i fjol deltog över 80 personer i ett möte där man protesterade mot de dyra priserna.
Nu kan problemet få en lösning efter att Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSHJ) har startat en utredning över hur slamtransporterna i regionen ska ordnas.
I planeringsarbetet utgår man från att mottagning och hantering av slam från slamavskiljare och slutna tankar på LSJH:s verksamhetsområde i fortsättningen ska ske centraliserat på några platser, skriver LSHJ i ett pressmeddelande.
Sådana platser är bland annat stationen i Korpo och Rauhala i Pargas.
Förnyandet av reningsverket och slammottagningen blir dyr
Stadens tekniska chef Jonas Nylund poängterar att ingenting är fastslaget ännu, men att en slammottagning i Korpo skulle gynna skärgården. Men någon billig affär är det inte.
– Några exakta summor vet vi inte, men det rör sig om flera 100 000-tals euro. Antingen fördelas kostnaderna på alla LSHJ:s ägarkommuner, vilket vi förespråkar, eller så betalar kommunen och får tillbaka pengarna i form av mottagningsavgifter.

För Korpos del betyder det att både mottagningsstationen och reningsverket måste förnyas för att uppfylla de reningskrav som myndigheterna ställer.
För Kimitoöns del skulle de nuvarande mottagningsstationerna i Kimito och Dalsbruk bestå.
Arbetsgruppens arbete ska vara klart före sommaren, varefter planen ska presenteras för delägarkommunerna. Målsättningen är att eventuella investeringar ska göras stegvis före slutet av år 2026. Senast då ska också slamtransporterna i samtliga kommuner vara konkurrensutsatta av kommunen.
I Pargas är konkurrensutsättningen redan gjord och snart avgörs vilket eller vilka företag som tar hand om slamhanteringen. I Kimitoöns kommun har man redan övergått till kommunalt arrangerad slamhantering.
I arbetsgruppen för slammottagnings- och hanteringsnätverket finns representanter från Aura, Kimitoön, Pargas, Pöytis, Salo och Åbo samt NTM-centralen, Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd och Sydvästra Finlands Avfallsservice. Sweco fungerar som konsult.
Fakta om slam
Kommunerna ska organisera rening av avloppsvattnet för fastigheter som är anslutna till avloppsnätet och fastigheter som har egna slambrunnar.
Avloppsvatten från fastigheter som är anslutna till avloppsnätet leds via rörnätet till avloppsreningsverket där det hanteras. Avloppsreningsverken är kommunalt ägda eller bolagiserade.
Slam från slamavskiljare och slutna tankar samt slam från minireningsverk samlas in från fastigheterna med slambilar. Kommunerna har genom ett delägaravtal överfört organiseringsansvaret av denna hantering till Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH). LSJH köper upp slamhanteringen av serviceproducenterna. För tillfället hanteras slammet vid kommunernas avloppsreningsverk och, upphandlat av LSJH, vid Gasums biogasanläggning i Åbo.
Enligt gällande avfallshanteringsföreskrifter måste slamavskiljare och minireningsverkens slamtankar i en bostads avloppssystem tömmas på slam minst en gång årligen, när bostaden används för permanent boende. Vid en fritidsbostad med vattentoalett bör slamavskiljare eller minireningsverkens slamtankar tömmas på slam minst en gång årligen. Ifall endast tvättvatten leds till en fritidsbostads avloppssystems slamavskiljare eller minireningsverk, bör slamavskiljaren eller minireningsverkets slambehållare tömmas vartannat år. Under vissa förutsättningar är det tillåtet att hantera slammet själv.
Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har beslutat att man stegvis ska övergå till avfallstransporter av slam från slamavskiljare och slutna tankar i kommunal regi före slutet av år 2026. Transportsystembeslutet har inte ännu vunnit laga kraft på grund av besvär. Man kan anta att mängden insamlingsbart slam kommer att öka märkbart under de kommande åren. En tillräcklig mottagnings- och hanteringskapacitet bör säkerställas.
Kimitoön har haft kommunalt konkurrensutsatta (av LSJH) slamtransporter sedan år 2012. Det första nya området som ska konkurrensutsättas är huvudöarna Nagu, Korpo och Houtskär i Pargas. Det är meningen att transporterna där ska inledas i kommunal (LSJH:s) regi våren 2021.
Sedan våren 2020 har, förutom i Salo, en gemensam mottagnings- och hanteringstaxa för slam från slamavskiljare och slutna tankar använts inom Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds område.
Källa: LSHJ
Rubriken ändrad 14.1 klockan 14:45 – reningsverk har ersatts av slamstation
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.