Rättshärvan kring påhittat dödsfall i Irak – motivet var att få asyl i Finland

”Det handlar om en principiellt viktig fråga. Finland har på fel grunder fällts för att ha brutit mot den europeiska människorättskonventionen.”
Sampsa Hakala, statsåklagare
Två irakier står åtalade för osann utsaga, grovt bedrägeri och grov förfalskning av dokument i en rättshärva som har kopplingar till Bagdad och Europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg. Helsingfors tingsrätt inledde behandlingen av det uppmärksammade fallet på måndagen.
För tre år sedan gick Yle och Helsingin Sanomat ut med nyheten att en irakisk man hade skjutits ihjäl i Bagdad tre veckor efter att han hade nekats asyl i Finland och avvisats av de finska myndigheterna. Ett år senare visade det sig att dödsfallet var iscensatt och att den avvisade mannen lever.
”Min klient har haft en underordnad ställning i familjen som styrs av patriarkala strukturer. Hon har tvingats till sina brottsliga handlingar av männen i släkten.”
Joonia Streng, försvarsadvokat
Innan sanningen kröp fram hann Europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg pricka Finland för att ha brutit mot artikel två och tre i den europeiska människorättskonventionen genom att avvisa mannen som enligt domstolen dödades i Bagdad.
Två års fängelse
Enligt statsåklagare Sampsa Hakala är rättsfallet unikt i många hänseenden.
— Det handlar om en principiellt viktig fråga eftersom de åtalade har använt sig av förfalskade dokument i domstol och Finland har på fel grunder fällts för att ha brutit mot den europeiska människorättskonventionen, säger Hakala.
Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för bedrägeriet. I praktiken är det maximala straffet två års fängelse eftersom de åtalade inte har dömts för brottslighet tidigare. Utöver två års fängelse yrkar statsåklagaren på ekonomiska ersättningar på cirka 24 500 euro.
— Bevismaterialet talar sitt tydliga språk, trots att de åtalade försöker bagatellisera sin egen roll i bedrägeriet, säger Hakala.

De två åtalade är ett tidigare par som separerade efter det misstänkta bedrägeriet. Kvinnan medger till vissa delar sin skuld, men anser att hon har blivit tvingad till brottsliga handlingar och att hennes gärningar inte uppfyller kriteriet på grovt bedrägeri. Hon säger sig också vara oviss om vem som har förfalskat hennes pappas dödsattest i Irak.
— Min klient har haft en underordnad ställning i familjen som styrs av patriarkala strukturer. Hennes äktenskap var arrangerat. Hon har tvingats till sina brottsliga handlingar av männen i släkten, säger försvarsadvokat Joonia Streng.
Motivet asyl och uppehållstillstånd
Enligt kvinnan är det hennes tidigare make och hennes far som tillsammans har kommit överens om att iscensätta pappans dödsfall för att förbättra hennes chanser att få asyl. Därför har de beställt påhittade polisrapporter och en förfalskad dödsattest. Syftet med att iscensätta pappans död var att bevisa att kvinnan skulle sväva i livsfara om även hon avvisades till Irak.
— Pappans påstådda död har vägt tungt då Helsingfors förvaltningsdomstol har behandlat kvinnans asylansökan och beviljat henne uppehållstillstånd, säger Sampsa Hakala.
Kvinnans före detta man bestrider däremot att han skulle ha gjort sig skyldig till grovt bedrägeri och grov förfalskning.
— Min klient har inte haft något motiv för att delta i bedrägeriet eftersom han har haft uppehållstillstånd då det hela var aktuellt, säger försvarsadvokat Petteri Kouhia.
I ett replikskifte på WhatsApp med släktingar i Irak ska mannen ändå ha skrivit om sin svärfars iscensatta död: ”Det här hände för att jag förväntar mig rätten att leva i fred.”

Orsaken till att de åtalade tog sitt fall till Europeiska människorättsdomstolen var förhoppningen att håva in ersättningar av den finska staten, anser statsåklagaren. Då Finland prickades för att ha brutit mot den europeiska människorättskonventionen dömdes staten att betala ersättningar på 20 000 euro plus rättegångskostnader till den irakiska kvinnan.
— Människorättsdomstolen har bett Finland att kontrollera om domen är lagstridig. Det återstår att se om det räcker med tingsrättens beslut eller om de väntar på en slutgiltig dom i ärendet, säger Hakala.
Enligt Helsingfors tingsrätts processplan behandlas rättsfallet i fem separata sessioner i januari. Den dödförklarade pappan har enligt statsåklagaren Sampsa Hakala hörts tidigare i Bagdad i samband med polisens förundersökning.
Mikael Sjövall/SPT
”Ändamålet helgar medlen”…..