Förflytta dig till innehållet

Många stora projekt i Åbo blir klara 2021– beslut ska fattas om nya miljonsatsningar

ÅU-fotokollage
Kollage med Åbobilder
Aktuellt under 2021: Konserthuset, stadscyklar, hamnterminalen, museicentralen, borgmästarvalet, bangården, Salutorget, Kuppis koloniträdgård och Logomobron.

Årets första stora beslut i Åbo handlar om det planerade nya konserthuset. Med sin majoritet i stadsstyrelsen godkände Samlingspartiet och Gröna detaljplanen som möjliggör ett bygge på Självständighetsplan, men det avgörande beslutet ska fattas av stadsfullmäktige.

Nästa fullmäktigemöte är inprickat den 21 januari.

Tidtabellen för den omtvistade frågan har redan nu ruckats. Dagen för julafton meddelade stadsdirektör Minna Arve att upphandlingsprocessen skjuts upp så att den avgörs först i höst, och inte under sommaren, som det var tänkt.

Cyklar, spår och hamnterminal

Frågan om stadscyklar förutsätter också snabba beslut, om det är tänkt att sådana ska finnas i Åbo. Det nuvarande avtalet går ut i vår och det behövs en ny upphandlingsrunda, där ett villkor är att stadens kostnader ska vara maximalt 600 000 euro/år.

I två klart större trafikfrågor, spårvägen och det så kallade entimmeståget, fattas inga stora beslut. Fokus ligger på planering. Båda projekten har beviljats mångmiljonpotter för detta.

Det som är helt oklart är när det fattas beslut om den nya hamnterminalen. Den första visionen visade sig bli på tok för dyr. Det var meningen att Åbo stad och rederierna skulle ha ett förslag till en lösning i slutet av 2020, men så skedde inte.

Borgmästarprogrammet styr

Våren innebär något helt nytt i Åbopolitiken, då kommunalvalet också avgör vem som blir stadens första borgmästare. Det är inte den kandidat som får flest röster som blir vald, utan den kandidat vars parti är etta.

I senaste kommunalval var Samlingspartiet klar etta i Åbo med 23,3 av rösterna. De Gröna var tvåa med 19,6 procent. I den senaste Yle-gallupen är det mest populära partiet i Finland SDP – men rikspolitik är inte det samma som lokalpolitik.

Den som väljs till borgmästare i Åbo inleder förhandlingarna om det så kallade borgmästaravtalet, som ska styra planering, beslut och ekonomi under de kommande fyra åren.

Snabba beslut behövs

Det finns flera satsningar med oklar tidtabell. En sådan är den planerade nya museicentralen. Den nuvarande tampas med stora problem i sina lokaler. Problemet ska lösas med en helt ny museicentral, som staden ska hyra in sig i.

Först ska det göras en kartläggning av potentiella platser och vad de skulle kosta, därefter beslutar stadsstyrelsen om hur det ska bli. Beslutet kan inte vänta alltför länge, eftersom Åbo museicentrals samlingar är utspridda i fler fastigheter, varav flera är överfulla, somliga brandfarliga, och alla i dåligt skick.

Bangårdens framtid

Nästa år väntas beslut som leder till byggstart för ombyggnaden av bangården. Det ska bli nya spår och perronger vid stationen, dubbelspår till Kuppis och en ny järnvägsbro över Aura å. Arbetet ska vara klart 2023.

Oklart är däremot vad som sker med evenemangscentret vid bangården. Coronaepidemin tvingade utvecklingsbolaget Turun Rahapihan Kehitys att ta en paus i jakten på finansiering. Här hänger det inte på Åbo stad, som har lovat bidra med 30 miljoner euro. Det behövs ändå 400 miljoner euro enbart för det första skedet av projektet.

Torg, bro och generalplan

Under 2021 blir två stora projekt klara i Åbo: Salutorget och Logomobron. För Logomobrons del borde tidtabellen hålla, så att den öppnar till valborg.

För Salutorgets del har alla stora beslut fattats, nu handlar det bara om mindre beslut, som om vem som flyttar in i de sista lediga torgpaviljongslokalerna. I kostnadsväg ser det bra ut: utgifterna beräknas underskrida det som staden budgeterat för sin andel av torgförnyelsen.

Ett stort ärende under 2021 blir frågan om en ny generalplan för Åbo. Den styr hur Åbo utvecklas fram till 2029. Kan det bli en tunnel i Tranbacka, en ny bro över ån och fler gågator – och hur går det med Kuppis koloniträdgård? Den är på fallrepet, i alla fall enligt förslaget.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter