Förflytta dig till innehållet

THL besvarar frågor om vaccin – ”Kan gravida och barn ta coronavaccinet?”

Jeanette Östman/SPT
Frågorna varierade och var väldigt många då allmänheten fick ställa dem till vaccinexperter på måndagen.

Allmänhetens frågor är många vad gäller coronavaccinet och för att besvara en del av dem ordnade Institutet för hälsa och välfärd en frågestund på måndagen.

Institutets överläkare Hanna Nohynek inledde med att klargöra vaccinläget just nu. Det första vaccinet fick försäljningstillstånd av den europeiska läkemedelsmyndigheten kort efter frågestunden på måndagen. Följande vaccin kan få försäljningstillstånd tidigast den 6 januari.

Finland kommer att köpa in av sex olika vacciner, men det som först är aktuellt är Pfizer Biontechs mRNA-vaccin.

Enligt den nuvarande planen kan de första vaccinen som ska ges till personal som vårdar coronapatienter anlända till Finland redan den 26 december. Då handlar det om vaccin för 5 000 personer. För allmänheten gäller det att hålla ut och vänta ett slag till, vaccineringen är planerad att ske under 2021 och 2022.

Under den virtuella frågestunden ställde medborgarna många frågor av varierande slag.

Kan allergiska personer ta coronavaccinet?

— Det första vaccinet som nu kommer är ett mRNA-vaccin. Om man uttryckligen är allergisk mot någon beståndsdel som finns i det vaccinet ska man inte ta det. Men allmänna allergier som äggallergi eller allergi mot något annat livsmedel hindrar inte vaccinering, sade Nohynek.

Dessutom kommer det enligt Nohynek att finnas kompetens och att ta hand om eventuella allvarliga allergiska reaktioner vid alla vaccineringspunkter.

Varför forskar man bara två månader om vaccinens säkerhet och effekt?

— Självfallet fortsätter forskningen. Det försäljningstillstånd som nu är aktuellt är ett villkorligt tillstånd. Det betyder att läkemedelsbolaget måste leverera information om fortsatt forskning. Dessutom fortsätter nationella läkemedelsmyndigheter att forska i vaccinen.

Kan gravida ta coronavaccinet?

— Vi vet att gravida i medeltal blir svårare sjuka än andra av coronaviruset. Världen över har man diskuterat var gravida ska placeras i turordningen då man vaccinerar. Ännu har vi ändå inte tillräcklig information om hur vaccinet påverkar gravida så än så länge rekommenderas vaccinet inte för gravida, sade institutets överläkare Tuija Leino.

Kan barn vaccineras?

— Undersökningar har ännu inte gjorts på barn. I det skedet då vacciner kommer som registrerats för barn så kan de användas, men i nuläget finns inte sådana, sade Leino.

Om ett barn hör till en riskgrupp, kan man då skydda det genom att vaccinera närkretsen i stället?

— En vaccinering av närkretsen kan bli aktuell men vi funderar ännu över det.

Nohynek sade också att effekterna av att vaccinera närkretsen i stället för en person som hör till en riskgrupp behöver utredas ytterligare, eftersom det ännu är oklart om de som fått vaccinet fortfarande kan bära på coronaviruset och smitta andra, trots att de inte själv blir sjuka.

— Beträffande Pfizer Biontechs vaccin har vi inte information om hurvaccinet påverkar smittbenägenheten, men under helgen kom preliminär information om Modernas vaccin.

Enligt helgens nya information minskade smittbenägenheten hos en del av de vaccinerade, men det är alltför tidigt att göra en rekommendation om vaccinering av närstående till en person i riskgruppen utifrån den preliminära informationen.

Kommer man att behöva ta vaccinet varje år?

— Det beror på hur mycket viruset muterar. Det vet vi ännu inte. Än så länge har vi bara kunnat forska i hur länge antikroppar kvarstår efter att man insjuknat, sade institutets specialsakkunniga Mia Kontio.

Om man redan haft corona, behöver man då vaccinera sig?

— Också personer som redan haft covid-19 har deltagit i undersökningarna. Effekten och säkerheten har för deras del varit lika goda som för dem som inte varit smittade. Med det i åtanke kan en person som redan haft viruset få vaccinet, men frågan är kanske snarare om de behöver ta vaccinet.

Enligt nuvarande uppgifter har en person som insjuknat i covid-19 antikroppar i omkring 6 månader. Det finns ändå inte resurser och möjligheter att testa hur mycket antikroppar människor har innan de vaccineras.

— Svaret är alltså att sådana personer väl kan ta vaccinet och det är tryggt för dem, men de står inte nödvändigtvis först i kön.

Hur vet jag när det är min tur att ta vaccinet?

— Här gäller det att följa med myndigheternas information i den egna regionen. Informationen kommer att vara väldigt tydlig då det blir aktuellt, sade Kontio.

Kontio sade att olika kommuner och regioner kan välja att arbeta på olika sätt, till exempel genom skicka ut kallelser eller låta invånarna själv boka tider.

Behöver man bära munskydd efter att man vaccinerat sig?

— Tyvärr måste man fortsätta följa samma hygien- och säkerhetsrekommendationer trots att man vaccinerat sig. Vi får mer information om hur vaccinen påverkar smittbenägenheten efter hand då vaccinen börjat ges, men ännu har vi inte den informationen, sade Kontio.

Artikeln uppdaterad den 21 december kl. 19.44 med att vaccinet nu fått försäljningstillstånd och ett förtydligande att de första vaccindoserna kan anländ den 26 december, inte att de ges då.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter