Förflytta dig till innehållet

Regeringen Marin slopar pensionsslussen – omställningsskyddet för personer över 55 förstärks

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli
kvinna i röd blus
Statsminister Sanna Marin säger att regeringens beslut kommer att leda till 10 300 fler sysselsatta. Arkivbild.

Regeringen har beslutat att stegvis slopa den så kallade pensionsslussen.

Från och med 2023 ska kraven skärpas och 2025 ska pensionsslussen vara ett minne blott i Finland. Det innebär att personer födda 1963 är den första åldersgruppen som berörs av ändringen.

I stället för pensionsslussen ska ett flertal åtgärder införas för att nå regeringens mål om att höja sysselsättningen och förbättra arbetsmarknadsställningen för personer över 55 år i Finland.

— Regeringen har lyckats komma till ett resultat som stödjer de här målen, sade statsminister Sanna Marin (SDP) under en presskonferens på torsdagskvällen.

Besluten som nu fattats kommer enligt Marin att leda till 10 300 fler sysselsatta.

Att komma överens om åtgärderna var ändå ingen enkel fråga för regeringen. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson sade under presskonferensen att det inte är någon hemlighet att Vänsterförbundet varit negativt inställt till att slopa pensionsslussen.

— För oss var det ytterst viktigt att vi nu lyckades förhandla fram en betydande övergångsperiod innan pensionsslussen slopas, sade Andersson.

Exempel på förändringar

Bland de ersättande åtgärderna finns satsningar på såväl arbetarskydd som fortbildning.

Exempelvis ska det nuvarande omställningsskyddet inte försvinna någonstans, tvärtom stärks det med ytterligare ett paket för alla dem som är över 55 år och som har jobbat för samma arbetsgivare i minst 5 år.

En annan förändring är att arbets- och näringsbyråernas tjänster ska fungera bättre och snabbare för äldre arbetstagare. Exempelvis ska vägen tillbaka till arbetslivet bli kortare genom att äldre som blir uppsagda redan i samband med uppsägningen anmäls som arbetssökande. Deras kompetens och arbetsförmåga ska också bedömas redan under uppsägningstiden.

Också möjligheten till deltidsarbete efter 55-årsålder ska stärkas så att äldre arbetstagare orkar längre i arbetslivet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter