Sandvik lägger i ny växel – startar nytt miljonprojekt för att utveckla batteridrivna gruvmaskiner

Gruvindustrin är inne i ett brytningsskede där de dieseldrivna gruvmaskinerna är på väg att ersättas av batteridrivna maskiner.
En global kapplöpning pågår redan mellan tillverkarna om vem som är först med att lansera den nya generationens gruvmaskiner.
Sandviks vd i Finland Mats Eriksson sticker inte under stol med att Sandvik vill ha första platsen i den här tävlingen.
– Redan nu är vi föregångare när det gäller att utveckla eldrivna gruvmaskiner och vi tänker hålla den här positionen, säger Åbobon Eriksson.
Eldrivna gruvmaskiner har vid sidan av de dieseldrivna funnits på marknaden i flera år.
Det finns både batteridrivna och maskiner drivna med hjälp av elkabel kopplad till ett elnät.

Sandviks fabrik i Åbo har tillverkat hundratals eldrivna gruvmaskiner. I januari i år rullade den 600:e maskinen ut från fabriken i Runosbacken, en kabeldriven gruvlastare som levererades till LKAB:s gruva i Kiruna.
Fabriken tillverkar också batteridrivna gruvmaskiner, men i mindre skala.
– I det här fallet handlar det om maskiner där inte bara dieselmotorn ersatts med en batteridriven motor utan maskinerna är helt och hållet designade för batteridriven eldrift, säger Eriksson.
Ytterligare ett kliv framåt
Nu tar man ytterligare ett kliv framåt när det gäller utvecklingen av eldrivna gruvmaskiner.
En ny satsning är på gång i företaget där avsikten är att bygga effektivare och miljövänligare gruvmaskiner med batteridrift.

Men inte nog med det. Målet är att skapa nytt kunnande på området genom att utveckla nya innovationer och affärsidéer i elektrifieringen av tunga maskiner.
Projektet som döpts till ”Shift 25” pågår i fem år och finansieras med innovationspengar från Business Finland.
Sandvik har beviljats 20 miljoner euro för projektet, pengarna fördelas mellan företagets fabriker i Åbo och Tammerfors.
Blir lokomotiv i nytt ekosystem
Avsikten är att tillsammans med andra företag bygga upp ett ekosystem där Sandvik fungerar som lokomotiv i satsningen på ökad forskning och utveckling i elektrifieringen av tunga maskiner.
– Ekosystemet byggs tillsammans med finländska underleverantörer och samarbetspartners. Ett tiotal företag har reden visat intresse för att delta, säger Eriksson.

Grunden till projektet är redan lagd. Sandviks finansiering av en donationsprofessur i maskinteknologi vid Åbo universitet är ett led i satsningen. Under en femårsperiod satsar Sandvik 600 000 euro i professuren som är inriktad på elektrifiering av drivanordningar i tunga maskiner.
Köpte uppstartföretag i USA
Ytterligare ett steg i satsningen på batteridriva gruvmaskiner är köpet av det amerikanska uppstartföretaget Artisan i Kalifornien.
Företaget köptes i fjol och är världsledande inom utvecklandet av eldrivna gruvmaskiner.
– Tanken är att kombinera deras kunnande på området med vårt eget, säger Eriksson.
Det betyder att Sandviks kompetenscentrum för forskning och utveckling i Åbo byggs ut.
– Målet är att skapa ett kompetenscentrum för eldriva gruvmaskiner, säger Eriksson.
Köpet av amerikanska Artisan är en viktig kugge i Sandviks satsning på eldrivna maskiner.
Viktigt med utbildning på området
– Nu finns kunnandet hos oss och tanken är att det ska stanna i Finland, det är viktigt för vår konkurrenskraft. Det är också viktigt att vi har utbildning på området, säger Eriksson.
Han hör till dem som kämpat hårt för att Åbo universitet ska få teknisk utbildning.
Utöver donationsprofessuren som finansieras av Sandvik har universitetets nystartade tekniska fakultet också fått en donationsprofessur med inriktning på batteriteknik.
Bland donatorerna finns Valmet, Kesko och Salo stad.
– De båda professurerna stöder varandra på ett bra sätt, säger Eriksson.
Intresset på marknaden är stort
Tack vare innovationspengarna från Business Finland tar Sandviks satsning på den nya generationen av eldrivna gruvmaskiner fart.
Med hjälp av digitaliseringen och artificiell intelligens utvecklas nya tekniska lösningar för maskinerna.

– Intresset på marknaden är stort. Vi märker att det här är något som kunderna vill ha, trenden går helt klart mot batteridrivna gruvmaskiner, säger Eriksson, som är chef för Sandviks globala tillverkning av gruvlastare och dumpers.
Utöver Åbo tillverkas maskinerna också i Kina och Sydafrika.
Utsikterna är positiva trots coronan
Utsikterna är positiva. Sandvik har klarat sig rätt bra trots coronapandemin, mycket tack vare att gruvindustrin inte har drabbats nämnvärt av pandemin.
– Vi har varit lyckligt lottade. Coronan har inte nått ner i gruvorna, och det är fortsatt stor efterfrågan på koppar, järn och zink, säger Eriksson.
Men helt har företaget inte lyckats undgå effekterna av pandemin. Liksom många andra företag har också Sandvik tvingats permittera anställda. Fabriken i Åbo är inget undantag.

– Produktionen har gått ner. Men vi har trots allt klarat oss ganska hyfsat, säger Eriksson.
Till följd av coronan har strikta restriktioner införts. För att undvika smittspridning släpps inga utomstående in i fabriken. För dem som jobbar i fabriken gäller det att hålla distans och att alla inte har matpaus samtidigt.
– Det vore en katastrof ifall vi blev tvungna att stänga fabriken, säger Eriksson, som kom till Sandvik 2016.
Hans uppdrag var att utveckla fabriken i Åbo som dessförinnan hotats av nedläggning.
Produktionen i Åbo är betydande
I dag är Sandviks tillverkning i Åbo betydande, likaså produktionen i Tammerfors där företaget tillverkar stora borranordningar eller borriggar. Verksamheten i Finland står för 10 procent av koncernens omsättning.
– Vi har några goda år bakom oss. 2018 var det bästa året hittills, då översteg omsättningen för Sandvik i Finland en miljard euro, säger Eriksson.
Sandvik
Svensk verkstadskoncern inom gruv- och bergbrytning, metallbearbetning och materialteknik.
Grundat 1862.
Huvudkontoret ligger i Stockholm.
Omsätter 10 miljarder euro (2019).
Sysselsätter 40 000 anställda i 160 länder.
I Finland har koncernen 2000 anställda i fabriker i Åbo, Tammerfors och Lahtis, cirka 500 jobbar i fabriken i Åbo.
I Åbofabriken tillverkas gruvlastare och dumpers.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.