Förflytta dig till innehållet

Natursten gör Åland speciellt – Torggatan i Mariehamn är ett exempel

Kim LundArkiv/
en gågata
Gågatan längs Torggatan i centrala Mariehamn är ett utmärkt exempel på användning av lokal natursten i stadsmiljö.

Natursten har genom tiderna varit ett viktigt och hållbart byggnadsmaterial på Åland. Kastelholms slott och de tolv medeltida kyrkorna i landskapet representerar en unik samling av byggnader i natursten i Finland. Alla dessa byggnader är uppförda i lokala röda rapakivi-bergarter, ofta från lösa stenblock nära byggplatsen.

Också Bomarsunds fästning från början av 1800-talet var ett enormt naturstensprojekt som representerar ett av de finare exemplen på befästningsarkitektur i Finland. Ruinerna av de skickligt gjorda granitfasaderna i huvudfästningen och försvarstornen har fortfarande sin skönhet kvar i dag.

Lokala stenbrott och lösa stenblock har utgjort material i byggandet. Efter att Bomarsunds fästning förstördes har delar av det bearbetade stenmaterialet transporterats bort och återanvänds i viktiga byggnader i till exempel Helsingfors.

I en färsk rapport över stenbyggnader och byggstenar på Åland författad av docent Olavi Selonen och professor emeritus Carl Ehlers vid Åbo Akademi går man igenom stenbyggandets historia från medeltiden tills i dag.

Naturstenen präglar också Mariehamns centrum

Åland har alltid haft en viktig roll i utvecklingen av den finländska stenindustrin. De flesta av de tidiga industriella stenbrotten i början av 1900-talet var belägna i Finlands sydvästra skärgård för enkel transport till sjöss.

De gamla granitbrotten på Kökar och Kumlinge förknippas med denna tidiga fas i den finländska stenindustrins historia. Graniten från de här brotten är betydelsefulla och internationellt kända finska stensorter har använts nationellt och utomlands. Ett fint exempel är stenkonstruktionerna i Borodino-bron i Moskva i Ryssland tillverkade i Kumlinge grå granit, sägs det i rapporten.

I centrala Mariehamn ser man också flera exempel där natursten har använts. De vanligaste inhemska stensorterna är de röda rapakivi-granitsorterna från Tövsala och Vemo.

Till exempel den grövre Tövsalagraniten kan ses i socklarna i början av Norragatan medan skulpturen ”Ståtbådan” på självstyrelsegården är gjord av den finkorniga Vemograniten.

Gågatan längs Torggatan i centrala Mariehamn är ett utmärkt exempel på användning av lokal natursten i stadsmiljö. Gågatan, byggd under mitten av 1990-talet, är stenlagd med smågatsten av röd rapakivi-granit från Svartsmara och smågatsten av grå granit från Kuru.

Rapporten är utgiven av föreningen Kivi – Sten (tidigare Finlands Stenindustriförbund).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter