Finnwatch: Allt fler finska företag utreder sitt klimatavtryck – men få har konkreta mål

”Det gäller att sätta press på de lokala energibolagen så att de kan erbjuda förnybara alternativ.”
Lasse Leipola, klimatexpert, Finnwatch
Inte ett endaste finskt företag kräver att deras underleverantörer ska använda sig av förnybar energi eller minska på sina klimatutsläpp. Det framgår av en enkät som intresseorganisationen Finnwatch har gjort.
Enligt Finnwatch kan företagens köpeavtal innehålla allmänna och luddiga förhoppningar om att minska på koldioxidutsläppen, men direkta krav på förnybar energi nämns inte när finska bolag undertecknar avtal med sina underleverantörer.
Trots detta utgångsläge är det allt fler finska företag som uppger att de utreder koldioxidavtrycket för sina produkter. När Finnwatch gjorde en motsvarande enkät i fjol var det endast 4 företag som uppgav att de utvärderar klimatavtrycket för sina produkter. Nu är det 13 som gör det medan 6 företag överväger att lansera system för att bena ut sina koldioxidutsläpp. Endast 7 företag har definierat ett mål att reducera sina klimatutsläpp i de riskländer där de är verksamma.
— Företagen har betydande möjligheter att påverka utsläppen i de länder där deras produkter tillverkas. De kan kräva att deras underleverantörer använder sig av fossilfri energi eller minskar på sina utsläpp, säger klimatexperten Lasse Leipola på Finnwatch.
Grön el och klimatkompensationer
De allra flesta företag har enligt Finnwatch utredning inte ens påbörjat inventeringen av underleverantörernas klimatutsläpp. Ungefär hälften av företagen vet inte ens hurdan energi som deras underleverantörer använder sig av.
Enkäten visar att största delen av den energi som används av företagens underleverantörer är fossil, i synnerhet om produkterna tillverkas i Indien eller Kina.
I många låginkomstländer går det inte att välja certifierad grön el. Hur ska företagen då lösa problemet?
— Det stämmer att den möjligheten ofta saknas. Men ett första steg är att företagen kräver att deras underleverantörer utreder frågan. Det gäller att sätta press på de lokala energibolagen så att de kan erbjuda förnybara alternativ, säger Leipola.
Till exempel Tokmanni kompenserar en stor del av sina utsläpp genom att satsa på egen produktion av solenergi. Har ni beaktat det i er utredning?
— Nej, vi har fokuserat på produktionen och upphandlingen av varor. Klimatkompensationer är ett annat tema som vi ska återkomma till i en annan rapport, säger Leipola.
Om man beaktar utsläppen från de produkter som importeras till Finland skulle konsumtionen ge upphov till 33 procent högre utsläpp än vad den officiella statistiken ger vid handen, skriver Finnwatch.
— Många konsumenter vill redan nu ha produkter som är koldioxidneutrala. Ansvarsfull och klimatvänlig företagsamhet är det enda alternativet om vi ska kunna motverka klimatkrisen, säger Leipola.
Sammanlagt 39 företag svarade på enkäten. Svarsprocenten var 85.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.