Förflytta dig till innehållet

Samkommuner: Julhelgen ökar behovet av krishjälp vid autismenheter

Klienter vid autismenheter kan ha höga förväntningar inför julen, förändringar eller besök under julhelgen. Det här kan leda till att klienter med autismspektrumtillstånd (AST) upplever fler kriser efter julhelgen.

Det skriver Kårkulla, Etava och Vaalijalas samkommuner i ett gemensamt pressmeddelande.

Exempelvis juldekorationer eller julsånger kan orsaka ökad stress. Det kan ta sig uttryck i att klienten är våldsam mot sig själv eller andra, söndrar eller kastar saker, ropar högljutt eller rymmer.

I det förebyggande arbetet poängteras vikten av att försöka förutse olika situationer och kommunicera tydligt.

Många av klienterna har också en utvecklingsstörning. Enligt samkommunerna kommer den klientgruppen i kläm då servicen vid den grundläggande hälsovården inte räcker till och specialkunnande för personer med utvecklingsstörning saknas på den psykiatriska sidan, och därför behövs specialister som fokuserar på denna serviceform.

”Då räcker det inte att experterna bedömer situationen, utan stöd behövs genast i klientens och personalens vardag”, säger Anna-Elina Leskelä-Ranta, ledande psykolog vid Eteva samkommun.

Enligt Leskelä-Ranta är den anpassade servicen specialiserad på att ta hand om svårare situationer. Den anpassade servicen samarbetar tätt med Etevas experter som psykologer, arbetsterapeuter och autismhandledare.

Vill kvarstå som serviceproducenter efter reformen

Kårkulla, Vaalijalas och Eteva samkommuner samarbetar för en förändring i förslaget till lagen om ordnande av social- och hälsovård.

De vill bevara den nuvarande landsomfattande servicen för personer med särskilt stöd och kvarstå som offentliga serviceproducenter.

Samkommunerna vill att deras verksamhet över landskapsgränserna skrivs in i lagförslaget. De efterlyser också en förordning om centralisering för mera krävande tjänster och svenskspråkiga tjänster.

De motiverar lagändringen med att målet att personer som behöver särskilt stöd ska kunna övergå från tung vård till lättare service.

Samkommunerna erbjuder service till 111 kommuner i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter