Barn och unga har allt sämre kondition – ”Tydlig nedåtgående trend”

Många barn och unga har så dålig kondition att deras hälsa och funktionsförmåga lider. Vissa kan ha svårt att klara sig genom de vardagliga sysslorna utan att bli för trötta.
Årets resultat från Move-mätningen, som kartlägger konditionen hos barn och unga, är dystra.
— Det syns en tydlig nedåtgående trend i konditionen, säger Mikko Huhtiniemi, utvecklingschef för projektet vid universitetet i Jyväskylä.
Femte- och åttondeklassare fick delta i mätningen som kartlade barnens fysiska funktionsförmåga som en del av grundskolans gymnastikundervisning under hösten 2020.
Undersökningen visar att speciellt femteklassarnas kondition har blivit stadigt sämre under de senaste fem åren. I rörligheten syns en skillnad mellan könen, flickorna är mer rörliga än pojkarna.
— Resultaten är en tydlig följd av en livsstil med mycket sittande och enformig motion, säger Huhtiniemi.
Därtill har coronaepidemin gjort att barn och unga rör på sig mindre. Huhtiniemi säger att coronan slog hårt mot vardagsmotionen speciellt på våren. Den motion eleverna annars hade fått på vägen till skolan uteblev under en tid.
— Skolgymnastiken och skolans aktiverande roll föll också bort, i vanliga fall deltar alla i gymnastiken oberoende av socioekonomisk status. Om den faller bort har det en inverkan.
Varierande resultat i Svenskfinland
Undersökningen visade att det finns regionala skillnader i de ungas fysiska förmåga.
Resultaten visar att Nyland klarade sig bättre än medianen i de flesta kategorier, men åttondeklassarna fick starkare resultat än femteklassarna. Österbotten klarade sig bättre än medianen i vissa kategorier, men sämre i ungefär lika många. Egentliga Finland klarade sig sämre än medianen i de flesta kategorier.
Femteklassarna i Birkaland sticker ut med bättre resultat än medianen i alla kategorier.
Enligt Huhtiniemi är det svårt att veta exakt vad skillnaderna beror på, men olikheterna mellan stad och landsbygd kan vara en faktor.
— I städer finns ofta hobbyerna närmare och det går att cykla eller promenera till skolan. Utanför städerna använder man bil mera vilket kan minska på vardagsmotionen.
Synliggör vanorna i familjerna
Huhtiniemi framhäver att mätningen också har en viktig roll som pedagogiskt verktyg. Resultaten diskuteras med såväl elever som föräldrar, och kan leda till en vidare diskussion om hurdana motionsvanorna är i familjerna.
Lärarna kan utnyttja informationen för att utveckla gymnastikundervisningen att bättre motsvara de ungas behov.
— Mätningen har en viktig roll med tanke på skolornas hälsogranskningar där resultaten utnyttjas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.