Försäljningstillstånd för coronavaccin väntas innan julen

Planerna på att vaccinera den finländska befolkningen mot coronaviruset avancerar. Enligt experter på Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd kan vi vänta oss grönt ljus för åtminstone fyra olika vacciner innan jul.
– EU-kommissionen har undertecknat avtal med sex olika läkemedelsbolag om upphandling av coronavaccin. Fyra av dessa genomgår nu en utvärdering av Europeiska läkemedelsmyndigheten som beviljar försäljningstillstånden, säger överläkare Sari Ekholm på Social- och hälsovårdsministeriet.
EU har hittills reserverat 1,3 miljarder vaccindoser och Finland har meddelat intresse för att köpa upp vaccin av alla de fyra vaccintyper som nu utvärderas.
Många osäkerhetsmoment
Europeiska läkemedelsmyndigheten informerar om utfallet av utvärderingen av coronavaccinerna den 11 december. Enligt läkemedelsverket Fimea kan åtminstone en del av försäljningstillstånden beviljas före jul.
– Vaccinerna kommer till Finland först nästa år. Det finns fortfarande många osäkerhetsmoment som påverkar tidtabellerna för vaccinationerna, säger Ekholm.
Kommunerna och sjukvårdsdistrikten bär ansvaret för att vaccinationsprogrammet verkställs efter att alla relevanta myndigheter har godkänt upplägget. Enligt den preliminära tågordningen ska personalen inom hälsovården vaccineras först. Sedan vaccineras de äldre och därefter personer med underliggande sjukdomar som hör till riskgrupperna.
– Cirka 60-70 procent av befolkningen måste ha immunitet mot covid-19 innan vi kan återgå till det normala och avveckla restriktionerna, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.
Att vaccinera en så stor del av den finska befolkningen kommer att ta flera månader.
Fyra kandidater i Europa
Sammanlagt 59 olika slags vaccin mot coronaviruset har hittills genomgått kliniska undersökningar. De starkaste kandidaterna inom EU har utvecklats av läkemedelsbolagen Pfizer/Biontech, Moderna och Astra Zeneca.
– Tidigare kunde man använda upp till 12 år på att utveckla ett vaccin. Nu har coronavaccinerna utvecklats på cirka 10 månader, säger Nohynek.

Vaccinerna ger mellan 70 och 94 procents skydd och det existerar likaså stora skillnader i vaccinernas hållbarhet. Vissa vacciner kräver intakta kylkedjor och låga temperaturer, vilket påverkar förvaringen och leveranserna.
– Vaccinernas säkerhet övervakas under hela livscykeln av Europeiska läkemedelsmyndigheten och de nationella läkemedelsmyndigheterna. Vi fäster också uppmärksamhet vid de biverkningar som vaccinerna ger upphov till, säger direktör Marjo-Riitta Helle på läkemedelsverket Fimea.
Till de biverkningar som har dokumenterats hör huvud- eller muskelvärk, men tills vidare har varken läkemedelsbolagen eller Europeiska läkemedelsmyndigheten sett någon anledning att avbryta utvärderingen av vaccinerna.
Många invandrare bär på smittan
Samtidigt som coronavaccinet hägrar vid årsskiftet har pandemin förvärrats. Antalet coronafall ökar stadigt både globalt och i Finland. Cirka 2,7 procent av alla finländska coronatest är för närvarande positiva och allt fler coronasmittade patienter vårdas på sjukhus.
På tisdagen registrerades 550 nya fall av coronaviruset. Incidensen är nu uppe i 94 fall per 100 000 invånare de två senaste veckorna.
– Cirka en fjärdedel av dem som har smittats av coronaviruset har utländsk bakgrund. Det här innebär att vi måste effektivera vår information om epidemin på andra språk, säger projektchef Anna Katz på Institutet för hälsa och välfärd.
Många invandrarfamiljer är trångbodda och umgås mer över generationsgränserna, vilket ökar risken för smitta, uppger institutet.
– Vi grundar nu ett nytt team som får i uppgift att förbättra institutets information om den epidemiologiska situationen på flera olika språk, säger Katz.
Coronasmittan sprider sig allt snabbare i hela landet. Sjukvårdsdistrikten i Helsingfors och Nyland, Egentliga Tavastland, Norra Österbotten, Päijänne-Tavastland och Kymmenedalen är just nu inne i fasen för allmän samhällsspridning.
– I jämförelse med många andra europeiska länder är det finländska smittläget ändå under kontroll, säger Katz.
Så avancerar testningen av coronavacciner
Just nu utvecklas cirka 300 olika vaccin på olika håll i världen.
59 coronavacciner har avancerat till kliniska undersökningar.
Europeiska läkemedelsmyndigheten Ema utvärderar just nu fyra försäljningstillstånd för coronavaccin.
De starkaste kandidaterna har utvecklats av läkemedelsbolagen Astra Zeneca, Moderna och Pfizer/Biontech.
Astra Zenecas vaccin har en effekt på cirka 70 procent. Genom att reglera doseringen kan skyddet höjas till 90 procent.
Modernas vaccin uppges ha en effekt på 94,1 procent och sägs ge ett lika starkt skydd till personer i alla åldersgrupper.
Biontechs och Pfizers vacciner ger ett skydd på 94-95 procent.
Vissa vacciner kräver intakta kylkedjor och låga temperaturer, vilket påverkar förvaringen och leveranserna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.