Förflytta dig till innehållet

Den fysiska och den digitala världen möts i 5G: ”En verktygsback med många möjligheter”

Traficom/SPT
Storstad

Snabbare surfande, visst – men också fjärrstyrda lyftkranar och mer effektiva lager. För att inte tala om hela städer som går in i en ny era av teknologi tack vare den femte generationens nät.

Alla sektorer i samhället gynnas, bland annat industrin och transporten, jord- och skogsbruket och hälsovården, säger Heidi Himmanen som är ledande sakkunnig på Transport- och kommunikationsverket Traficom.

– Vi får så många nya möjligheter som alla sektioner kan utnyttja på olika sätt. Det handlar inte bara om snabbt internet utan om automatisering och uppsamling av data.

Korsholmsbördiga Himmanen har i många år fördjupat sig i framtidens digitala utveckling, bland annat automatisering av transporter och digitalisering av infrastruktur.

KvinnaTraficom/SPT
Vi är bara i början av den teknologiska utvecklingen 5G möjliggör, säger Heidi Himmanen vid Traficom. Foto: Traficom

Traficoms roll är att på nationell nivå reglera användningen av radiofrekvenser och tillsammans med Kommunikationsministeriet planera och auktionera ut mobilfrekvenser till operatörerna. Många år av nationellt och internationellt arbete ligger bakom den frekvensanvändning vi har i dag.

Där 3G införde mobildata och 4G gjorde att alla hade internet i fickan är 5G den digitala framtiden där allting fungerar ännu bättre, snabbare och mer automatiskt.

Vi är inte riktigt där ännu, men snart är vi det.

Sakernas internet nästa

5G beskrivs ofta som en triangel. Den består av ett toppsnabbt bredband, sakernas internet och pålitlig och snabb kommunikation som gör robotisering möjlig. Just nu är vi i den första fasen: det snabba bredbandet. Det övriga är framtiden.

Sakernas internet betyder att man kan ansluta föremål till internet. Till exempel data om luftfuktighet, temperatur, föroreningar och elanvändning kan samlas med hjälp av sensorer för att reglera fastighetsteknik eller trafik och höja livskvaliteten för den vanliga människan.

Data om transport och energiförbrukning bidrar till nya möjligheter för en hållbar utveckling. Sakernas internet möjliggörs redan av 4G och annan teknologi, men 5G kommer att ta det till en ny nivå.

– I framtiden kan vi ha massor av förmånliga sensorer med jättelåg energikonsumtion, som mäter och sänder data i tio år utan att behöva nya batterier, säger Himmanen.

Åbo hamnAri Sundberg/SPT
5G kommer att ge nya möjligheter för hur man arbetar bland annat i hamnar. Foto: Ari Sundberg/SPT

Pålitlig och snabb kommunikation kan i sin tur göra det möjligt att till exempel fjärrstyra kranar i realtid medan man själv fysiskt befinner sig någon helt annanstans.

Gruvor, hamnar, trafiken – användningsområdena är många, och vilka de är får framtiden utvisa.

– 5G är som en stor verktygsback med många möjligheter.

Himmanen fortsätter:

– Det är en evolution. Vi är bara i början och den teknologiska utvecklingen pågår konstant.

Systemet byggs upp och man väljer bland den teknik som finns för att kunna utnyttja nätets egenskaper optimalt. Just nu jobbar man alltså för de riktigt snabba videomötena men i framtiden skymtar bland annat smarta byggnader och ett mer automatiserat samhälle.

– 5G kommer att möjliggöra en trevligare vardag i städerna, säger Himmanen.

Europa efter i det digitala loppet

Operatörerna har byggt basstationer för den nya tekniken i ett par år. Det handlar om hundratals om inte tusentals stationer runtom i landet, säger Raimo Kantola från Aalto-universitetet.

Om man inte räknar Finland har Europa varit långsamt med att ta sig an 5G, säger han, och alla licensbelagda frekvenser har ännu inte delats ut. I Kina är situationen en annan med en halv miljon basstationer.

Ändå har det startat bra i Finland och när operatörerna fått tillstånd har de satt i gång arbetet med den nya tekniken.

– Konkurrensen fungerar och alla tävlar i samma lopp då det gäller det snabba nätet, säger Kantola.

Nu har de första apparaterna som utnyttjar enbart 5G kommit, tidigare har också renodlade 5G-apparater behövt 4G för att starta men nu har vi så kallad stand alone-teknik. En verkligt självständig ny generation av teknik tar nu form, enligt Kantola.

Nu byggs nätet upp och en mer storskalig användning är realistisk om två, tre år.

– Det ska byggas runtom i landet och det sker inte över en natt.

Glad manAalto-universitetet
Professor Raimo Kantola vid Aalto-universitetet säger att riskerna med 5G inte har med tekniken att göra, utan med hur den används. Foto: Aalto-universitetet

Den teknik som gör 5G möjlig skapas av Huawei, Nokia, Elisa och Ericsson, och den är ett invecklat system som baserar sig på fysisk infrastruktur. Operatörer som DNA och Telia använder sig sedan av de radiovågor som produceras.

I Finland har vi en lag om att operatörerna måste garantera varandra tillgång till stationerna, ingen kan alltså blockera en annan.

– Man vill inte ha basstationer överallt och därför tvingas operatörerna dela. På så sätt kan antalet stationer begränsas.

Stationerna placeras där det finns flest potentiella användare och har olika räckvidd beroende på placering. Målet är att alla de enskilda operatörernas kunder ska vara inom räckvidd. Just nu når man cirka 10 procent av befolkningen men målet för framtiden är över 90 procent.

Nya möjligheter

Mobiltekniken utvecklas i generationer. De tidigare generationerna har servat privatpersoner men nu står vi för första gången inför en teknik som kan hjälpa industrin. I hamnar, i logistikcentraler och i lager kommer man att få helt nya möjligheter tack vara snabbare radiovågor.

Kantola berättar mer om det Himmanen redan var inne på – om den revolution som kan ske inom logistiken och ha långtgående konsekvenser.

– Påverkan på samhället blir högre. Där tidigare frekvenser varit bäst för skoj på sociala medier är det nu allvar när man tjänar industrin. Om det fungerar är allt bra, om det inte fungerar lider man stora förluster.

Den fysiska och den digitala världen möts på ett nytt sätt.

Till exempel kan man i en hamn där containrar ska lastas på varandra bli mycket effektivare. Man kan styra lastandet från ett kontor i realtid, men det går inte om det finns den minsta fördröjning i nätförbindelsen.

– Produktionen och logistiken kan snabbas upp märkbart med hjälp av bättre förbindelser.

Som med det mesta nyskapande finns det också risker. Men de har inte med tekniken att göra, utan med hur den används, säger Kantola.

Efter dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo har frågan om datasäkerhet blivit aktuellare än någonsin, och det gäller också 5G.

– Ju större datatrafikens roll är, desto viktigare blir det att sköta om säkerheten, säger han.

Dela artikeln

En kommentar: “Den fysiska och den digitala världen möts i 5G: ”En verktygsback med många möjligheter”

  1. Göran Ek skrev

    Operatörerna borde bojkotta Huawei som stöds av kommunistpartiet och spionerar på andra länder och deras medborgare. Visst karlägger bl.a Google, Facebook, Amazon… sina användare, men inte på samma vis som Kina där folks åsikter här i väst kan vara ett problem om man reser till Asien och mellanlandar i t.ex Peking. Free Hong Kong!!!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter