Han smidde ett brinnande silverljus – årets luciasmycke är skapat i Pargas

Årets luciasmycke som Finlands lucia Ingrid Enckell ska bära är skapat i Pargas av guldsmeden Karl-Johan Bäckström.
I fjol var det Åbobon Cia Jönsson, Bäckströms medhjälpare, som skapade luciasmycket. Det är alltid föregående års smyckeskonstnär som utser nästa års smyckesdesigner, och Jönsson valde att föra vidare äran till Bäckström i år.
– Klart att man lite hade hoppats, men nog var det ju en överraskning att bli utsedd, säger Bäckström.
Det är således andra året i rad som City Gold i Pargas, som ”Guld-Kalle” Bäckström köpte för tio år sedan, står för äran att skapa Svenskfinlands mest uppmärksammade smycke.
– Det finns få sådana här uppdrag, inte bara i Svenskfinland utan i hela Finland. Nog sätter det extra press ifall man övertänker och gör för mycket, för man vill att det ska vara perfekt.
Inspirerat av lucias ljus och värme
I september fick Bäckström veta att det är han som får äran att skapa årets luciasmycke. Och ganska tidigt hade han ett koncept för smycket: lyft fram ljuset och glädjen.
– Nog utgick jag från bäraren, Finlands lucia, och det måste man ta med i designen. Jag funderade på vad lucia egentligen betyder för mig, och det är ju ljuset och glädjen. Men hon bär ju det fysiska ljuset också.

Därför fick årets luciasmycke formen av ett ljus: i smyckets kärna hittar man blå topaser, omgivna av vita topaser, som sedan omringas av citriner. Blått, vitt och gult, precis som färgerna i ett brinnande ljus.
På vardera sidan av ljuskärnan finns lågor av polerat silver. I smycket finns en mekanism som får lågorna att röra på sig: Då smycket ligger stilla mot halsen är lågorna statiska, men minsta ändring i trycket mot smycket på baksidan får lågorna att skifta.
– Metall är annars så stelt, men jag ville ha en extra dimension.
Detaljrikt, utmanande och häftigt
Att pyssla ihop ett så detaljerat smycke är inte lätt. Bäckström säger att även om man har en klar uppfattning i huvudet vad det är man vill skapa så dyker det alltid upp utmaningar längs med vägen, och i ett intrikat smycke kan små millimeterkast vara ödesdigra.
Men då man en gång skapar ett luciasmycke så satsar man fullt ut.
– Alla smycken har sina utmaningar. Det är det här jag menar med att övertänka, men man vill ju göra något häftigt då man har möjlighet.
Luciasmycket är helt handgjort, förutom själva kärnbiten som ädelstenarna är fästa i. Bäckström tillämpade modern 3d-teknik för att skapa den biten via dator, och satte sedan in juvelerna för hand. På så vis finns det en blandning av både ny och gammal teknik i själva smycket.
Och hur blir det nästa år? Är det Åboland som står för luciasmycket tre år i rad? Bäckström vill inte avslöja vem han tänker utse till nästa års smyckessmed.
– Det får vi se. Lite spänning måste det ju vara.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.