Förflytta dig till innehållet

”Finska jultomten” kommer med paket från Kimitoön och Pargas – coronan halverar hjälpleveranser

Man och kvinna vid en öppnad dörr till bostadshus. Håller bägge i ett paket. De bär munskydd
Tom Landgärds från Hoppets stjärna tar emot paket som Li Näse samlat in. Foto: Emilia Örnmark

Då ÅU på torsdagsmorgonen hälsar på hemma hos Li Näse i Kimito kör i samma stund en stor gul skåpbil in på gården. Ut hoppar Tom Landgärds och Kristian Marander från Närpes, där organisationen Hoppets stjärna har sitt centrallager.

De är i Kimito för att hämta de julpaket som frivilliga donerat, och som Näse har samlat ihop. Destinationen för paketen är östra Lettland och Litauen.

En hall och ett vardagsrum med en massa stora kartinger och säckar staplade på varandra.
Så här såg det ut i Li Näses hem på torsdag morgon. Foto: Emilia Örnmark

Paket samlas in från hela Svenskfinland – efter Kimito åker bilen vidare till Pargas. På onsdag besökte man Tavastehus och Helsingfors. I början av december startar resan mot mottagarna.

Förutom julklappar skickas även möbler och kläder med från centrallagret.

Två män vid en paketbil, fullpackad med kartonger
Tom Landgärds och Kristian Marander har packat in Kimitoöpaketen i bilen och är redo att köra vidare till Pargas. Foto: Emilia Örnmark

Familjer i svåra livssituationer

De familjer som nås av hjälpen har ekonomiska svårigheter, ofta som ett resultat av en alkoholiserad pappa som lämnat mamman ensam med barnen.

– Dessa familjer har inte råd att göra som andra och flytta till västra delarna av landet, mot Riga, där jobben finns. De bor istället kvar i gamla hus på landsbygden, förklarar Landgärds.

Ingen jul utan hjälparbete

– Över 25 år har jag gjort det här, säger Näse medan hos tillsammans med männen börjar bära ut de stora lådorna till bilen.

Hon räknar att det i år handlar om 18 moderskapsförpackningar (innehållande bland annat en overall, tvål, handduk och en ylledräkt), 38 paket varav 13 är matpaket, och 6 lådor med av privatpersoner stickade sockor och filtar.

För Näse är det här arbetet en viktig tradition – för henne blir det ingen jul innan det här är gjort och hon vet att hon kunnat glädja andra.

Dam lyfter ett stort paket
Li Näse rullar ut ett stort paket, innehållande en babysitter. Foto: Emilia Örnmark

Coronan halverar leveranserna

Även verksamheten vid Hoppets stjärnas lider av coronaepidemin. Man räknar med att i år hjälpa 300 familjer, men det är färre än normala år.

I normala tider åker Landgärds med för att dela ut julpaketen, men så blir det förstås inte i år. Men efter 30 år av samarbete med mottagarna, finns pålitliga kontakter som kan sköta överräckningen.

– Visst är det fantastiskt att vara med, det är roligt varje gång. Jag har varit med sedan år 2013. Barnen brukar prata om att nu kommer den ”finska jultomten”.

Kartong försedd med kort och texten "Christman gifts for children"
Paket från finska jultomten. Foto: Emilia Örnmark

Paketen är också färre i år, då man inte kunnat röra sig bland folk för att informera om kampanjen och samla in donationer. Både från Kimitoön och från Pargas är antalet paket i år ungefär hälften av det normala.

För Li Näse har den sociala biten av frivilligjobbet, som till exempel att tillsammans med de andra packa in gåvorna, uteblivit. I år har hon packat in dem på egen hand. Hon passar på att rikta ett tack till alla som deltagit i insamlingen.

Hoppets stjärna samlar kontinuerligt in kläder och möbler. Vare år arrangerar man dessutom tre större insamlingar: vid jul, mors dag och inför skolstarten. Normalt kör man 25 långtradarlass per år till Lettland och Litauen, men i år stannar man på 13. Kampanjen fortsätter året till slut, och det är fortfarande möjligt att bidra ekonomiskt.

Lärarkollegium i Kimito med i kampanjen

I mer än tio år har lärarkollegiet och övrig personal i Kimito skolcenter (Kimitonejdens skola och gymnasiet) deltagit i Hoppets stjärnas julkampanj.

Här fyller man varje år fyra bananlådor med paket till barnfamiljer.

– Insamlingen är en frivillig aktivitet, alla lärare deltar inte. Många har uttryckt sin glädje över att på det här sättet få sprida julglädje till fattiga barnfamiljer i våra grannländer. Ekonomiskt är det fråga om en blygsam summa för de flesta. Men glädjen är desto större hos mottagaren, säger elev- och studiehandledare Thomas Sjöblom, som koordinerar insamlingen i skolan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter