Förflytta dig till innehållet

Puolalabacken fick också sin julgran — talkoanda har rest granen sedan 2003

Lukas Söderqvist
kran reser gran framför byggnad
Ända sedan 2003 har Åbo konstmuseum fått en julgran i slutet av november, men det är föreningen Urheilupuiston Saunan Ystävät som ansvarar för granen.

Domkyrkotorget är inte den enda platsen i Åbo som dekoreras av en stor julgran varje år. Högt uppe i Puolalabacken lyser en julgran upp Åbo Konstmuseums fasad.

Traditionen med en julgran framför museet är nästan tjugo år gammal. Då konstmuseet undergick renoveringsarbeten år 2003 föreslog Rauli Sintonen att man också skulle rita in möjligheter att ställa upp en stor gran framför museet om jul, på samma sätt som vid domkyrkan.

Och så blev det. Ända sedan 2004 har Sintonen varit med och sett till att Puolalabacken fått en gran till julen.

Man står framför julgranLukas Söderqvist
Rauli Sintonen är eldsjälen bakom julgranen framför konstmuseet. Foto: Lukas Söderqvist

– Platsen är sådan att det liksom hör till att det finns en gran här. Sista torsdagen i november hämtar vi en julgran hit, det är en obruten tradition. Vi är sju gubbar som varit med många gånger, säger Sintonen.

Det är föreningen Urheilupuiston Saunan Ystävät, som Sintonen är kassör i, som är motorn bakom granprojektet varje år. I början var julgranarna mindre, och då räckte det med Sintonen och ett par kumpaner, men då allt större granar började hämtas uppför backen involverades bastuvännernas förening.

två män drar i rep fäst vid julgranLukas Söderqvist
Det är Urheilupuiston Saunan Ystävät ry som med talkoanda tar sig an anskaffningen och skötseln av Puolalabackens julgran. Foto: Lukas Söderqvist

Åbo stad står för granens kostnader, och granen är huggen från stadsägd skog, men det är i ren och skär talkoanda som föreningen hämtar, ansvarar för och sköter om granen.

– Det är en otroligt fin tradition. Också nu under coronaepidemin har många frågat hur det blir med granen i år, så det är helt klart en viktig tradition för Åboborna, säger Åbo konstmuseums museichef Kari Immonen.

Immonen är dock snabb med att påpeka att julgranen inte är museets förtjänst, utan äran går helt och hållet till Urheilupuiston Saunan Ystävät.

– Det är jättefint att det finns ett intresse att göra folk glada utan att ha några baktankar, säger Immonen om talkoandan bakom julgranstraditionen.

I år är granen elva meter hög och kommer från S:t Marie. Granen må vara bara hälften så lång som domkyrkogranen, men syns på långt håll: då den lyses upp ser man den ända från Kaskisbackens krön.

Trafik i centrala åbo.Lukas Söderqvist
Ända från Kaskisbackens krön syns julgranen framför konstmuseet. Foto: Lukas Söderqvist

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter