Sex års väntan över i sydvästra Finland – nytt avfallskraftverk i Salo tog emot sitt första lass

Ett nytt avfallsförbränningsverk som byggts i Korvenmäki i Salo tog emot sitt första avfallslass på onsdagen. Anläggningen i Korvenmäki är ett kraftverk som ska producera fjärrvärme och elektricitet genom förbränning av avfall.
Avfallskraftverket byggs av bolaget Lounavoima som ägs av avfallsbolaget Sydvästra Finlands Avfallsservice och fjärrvärmebolaget Salon Kaukolämpö. Mottagandet av det första avfallslasset markerar starten på en test- och inkörsperiod vid avfallskraftverket.
— Energiproduktionen börjar i januari-februari och nästa sommar är kraftverket i full drift. Testkörningar tar alltid sin tid, säger Jukka Heikkilä, vd för Sydvästra Finlands Avfallsservice.
Det nya avfallskraftverket ska kunna bränna 120 000 ton avfall per år. Sydvästra Finlands Avfallsservice samlar årligen in cirka 100 000 ton brännbart avfall som inte återvinns.
Budgeten för byggandet av anläggningen är 112 miljoner euro och enligt Heikkilä ser den ut att hålla.
— Projektet har framskridit enligt tidtabellen trots att coronapandemin påverkat arbetet en del.

Avfall från sydvästra Finland har åkt till Estland och Sverige
Sydvästra Finlands Avfallsservice har längtat efter ett nytt avfallsförbränningsverk i flera år. Brännverket i Oriketo i Åbo avslutade sin verksamhet år 2014 när dess miljötillstånd gick ut och efter det har regionen inte haft någon anläggning för förbränning av avfall.
I väntan på en ny anläggning har Sydvästra Finlands Avfallsservice varit tvunget att skicka bort det brännbara avfallet.
— Jag tror vi har fört avfall till alla brännverk i hela Finland som kan utnyttja blandavfall. Därtill har hälften av vårt brännbara avfall åkt utomlands, närmare bestämt till Tallinn och flera olika brännverk i Sverige, säger Jukka Heikkilä.
Enligt Sydvästra Finlands Avfallsservice har förfarandet höjt avfallsavgifterna för invånarna i sydvästra Finland.
Heikkilä säger att förbränning är det enda vettiga sättet att hantera avfall som inte återvinns i nuläget.
— Brännverket är ett alternativ till avstjälpningsplatsen, inte ett alternativ till återvinning. Vi utvecklar återvinningen hela tiden, men brännverket behövs för avfall som inte kan återvinnas. Utgångspunkten är att sorteringen av avfall sker redan i hushållen.
Den ursprungliga planen gick i stöpet
Att det tagit så länge att bygga anläggningen i Korvenmäki beror delvis på att den ursprungliga planen för projektet gick i stöpet. År 2014 var tanken att avfallskraftverket skulle byggas av bolaget Ekokem som sedan skulle ta hand om regionens brännbara avfall under åren 2018–2042.
Efter tvister och en tvåårig rättsprocess drog sig dock Ekokem, som i det skedet blivit en del av energibolaget Fortum, ur projektet.
Avfallsverken i Sydvästra Finland tolkade Fortums beslut att dra sig ur projektet som ett avtalsbrott och stämde energibolaget. Senare nådde parterna förlikning i tvisten.
— Det faktum att vi kunde bygga en egen anläggning i Salo minskade skadan som Fortums beslut orsakade oss, säger Heikkilä.
Innan parterna förlikades krävde avfallsverken drygt 720 000 euro i skadestånd av Fortum. Heikkilä avslöjar inte hur stor del av summan som slutligen betalades ut.
— Jag kan inte kommentera överenskommelsens innehåll. Det är konfidentiellt.
Sydvästra Finlands Avfallsservice ägs av 17 olika kommuner. Fortum ägs till 50,8 procent av finska staten.
Bakgrund: Avfallskraftverket i Korvenmäki
År 2014 konkurrensutsatte samarbetsorganet Sydvästra Finlands upphandlingsring tjänsten att utnyttja källsorterat brännbart avfall under tidsperioden 2018–2042. Sydvästra Finlands upphandlingsring bestod av avfallsverken Åbonejdens Avfallsservice, Rouskis, Loimi-Hämeen Jätehuolto, Rauman seudun jätehuoltolaitos och Porin Jätehuolto. Senare gick Åbonejdens Avfallsservice och Rouskis samman och bildade Sydvästra Finlands Avfallsservice.
Bolaget Ekokem vann konkurrensutsättningen. Ekokems lösning var att bygga ett avfallskraftverk i Korvenmäki i Salo och bränna 110 000 ton avfall där per år. Därtill skulle 30 000 ton avfall per år transporteras till Ekokems avfallskraftverk i Riihimäki.
Upphandlingsbeslutet överklagades till marknadsdomstolen som godkände överklagan. Sydvästra Finlands upphandlingsring överklagade i sin tur marknadsdomstolens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen som återställde upphandlingsbeslutet i mars 2017. Rättsprocessen tog över två år.
År 2016 köpte energibolaget Fortum Ekokem. Efter att rättsprocessen kring upphandlingen var klar meddelade Fortum att man vägrar ingå avtal med upphandlingsringens avfallsverk eftersom det anbud som Ekokem lämnade in år 2014 enligt Fortums tolkning inte längre var giltigt.
Sydvästra Finlands upphandlingsring stämde Fortum för avtalsbrott. I januari 2019 lämnade avfallsverken in sin stämningsansökan i Västra Nylands tingsrätt. I oktober 2019 meddelade parterna dock att man förlikats i ärendet. Förlikningssumman har inte offentliggjorts.
Avfallskraftverket i Korvenmäki byggdes till slut av bolaget Lounavoima som grundades och ägs av Sydvästra Finlands Avfallsservice och Salon Kaukolämpö. Lounavoima grundades i december 2017 och byggandet av avfallskraftverket inleddes i början av 2019.
Källor: Sydvästra Finlands Avfallsservice, Fortum, Högsta förvaltningsdomstolen, Lounavoima
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.