Statsvetare: Håll ett öga på Sannfinländarna inför kommunalvalet – SFP går in stabilt i valrörelsen

Med knappa fem månader kvar till kommunalvalet ligger valrörelsen fortfarande i startgroparna. Egentligen är det endast Sannfinländarna som redan satt i gång sin kampanj, och den är redan stor.
— Det finns en stormvarning. Sannfinländarna har klarat sig bättre nationellt än i kommunerna på grund av brist på trovärdiga kandidater på lokalnivå. Men nu har partiet uppenbarligen en drive, säger universitetsläraren i offentlig förvaltning, Siv Sandberg vid Åbo Akademi.
Hon ser partiordförande Jussi Halla-ahos borgmästarkandidatur i Helsingfors som en del av Sannfinländarnas mobilisering inför valet i april.

Det är svårt att sålla fram ett eller ett par valteman inför det här kommunalvalet. Det handlar egentligen om 293 olika val och alla präglas av lokala frågor. Däremot går det att se kommunalvalet 2021 som en temperaturmätare på den nationella politiken.
— Det är klart att det finns en regering-opposition-konstellation, speciellt i de stora städerna.
Sett till antalet fullmäktigeplatser i kommunerna är det Centern som är det största partiet. Sandberg tror att just Centern kommer att föra ett tvåplanskrig inför kommunalvalet där man försöker utmana Samlingspartiet i städerna, där de i sin tur har fler platser och Sannfinländarna på landsorten.
I förra kommunalvalet 2017 var det De gröna som gjorde det stora genombrottet. De tog flera mandat i kommuner där de tidigare varit osynliga. Väljarstödet breddades i kranskommuner och i Jyväskylä hade partiet sin största framgång.
— De gröna har en stor potential på kommunalnivå som de inte riktigt infriat. De har en större procent av rösterna i valet än procent av platserna i fullmäktige.
Sandberg säger att det finns en lucka mellan Socialdemokraterna och Centern att fylla i hela landet. Där kunde De gröna komma in som en passlig pusselbit.

Socialdemokraterna å sin sida kan dra nytta av Sanna Marin-effekten också i kommunalvalet. Partiet, som varit lite sömnigt de senaste åren, har nu mobiliserat en helt ny sida av sig själv. Enligt Sandberg har välfärdsfrågorna blivit en allt större del av SDP:s politik.
— Marins egen framtoning kan räcka långt, men bara så länge partiet har trovärdiga kandidater i kommunerna.
Välfärdsområdena ger lam debatt
En av de stora frågorna inför förra kommunalvalet var den kommande vårdreformen. Dåvarande statsminister Juha Sipilä (C) ville snabbt få reformen i mål och det var en hektisk aktivitet inom kommunerna. Man ville positionera sig i frågan och var tvungen att göra det snabbt.
Som vi kan utläsa ur historieskrivningenföll reformen på målrakan – tillsammans med statsministern. När den nuvarande regeringen omarbetat planen till så kallade välfärdsområden känns det som en aktuell valfråga som fått för lite uppmärksamhet.
— Stämningarna är lugnare och det finns kanske en större acceptans för reformen, trots en oro för den kommunala ekonomin, säger Sandberg.
Tuffa beslut väntar i fråga om reformen överlag, trots att staten jämnat ut kommunernas bördor kan det bli kärvt.
— Det är inga lätta tider, tänk bara på överföringen av personal från kommuner till välfärdsområden. Ingen kan helt överblicka det, men ingen pratar riktigt om det heller. På lokal nivå känns frågan mindre viktig, det har varit mer fokus på överlevnad och de dagliga frågorna.
Summeringen är att de nya välfärdsområdena är en enorm fråga inför kommunalvalet, däremot har debatten kring dem hittills varit otroligt lam, anser Sandberg.
Ett stabilt folkparti
På samma sätt som Centern är riktigt stort på ställen där de är stora är också Svenska folkpartiet dominant på de orter där man över huvud taget sitter med i det lokala beslutsfattandet.
Inför kommunalvalet ser det rätt stabilt ut för SFP, förutspår Sandberg. Hon ser inga stora konflikter mellan SFP och andra partier på lokal nivå, förutom på Kimitoön som har en lokalopposition mot partiet. För ett tag sen fanns motsättningar inom Korsholms SFP, men där verkar man också ha försonats.
— Det känns lugnare än inför många tidigare val eftersom det inte finns några frågor som är extra krävande för SFP. De behöver upprätthålla ett tillräckligt bra kandidatpaket med tillräckligt många och trovärdiga kandidater.
Det mest pressande är lokalpolitiken i storstäderna. Enligt Sandberg kommer SFP att vara litet i de stora städerna oberoende av hur bra politik man för. Befolkningen ökar samtidigt som de svenskspråkigas antal minskar. Därtill har Åbo och Helsingfors borgmästarval.
— Borgmästarvalet är krävande för små partier eftersom en del väljare personligen vill påverka vem som blir borgmästare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.