Coronavaccinnyheterna välkomnas av THL:s överläkare – ”Det ser verkligt lovande ut”

För tredje veckan i rad kommer vaccinutvecklare med goda nyheter, och Institutet för hälsa och välfärds (THL) överläkare Hanna Nohynek säger att hon känner sig allt mer hoppfull.
— Det ser verkligt lovande ut för alla de tre vaccin som meddelat om goda forskningsresultat de senaste veckorna, säger Nohynek.
Först ut var Pfizer och Biontech med att för två veckor sedan meddela att deras vaccin var 90 procent effektivt i att förebygga covid-19.
Följande vecka kom Moderna med informationen att deras vaccin skyddar till 94,5 procent.
Nu, exakt en vecka senare, meddelade Astra Zeneca att deras vaccin i snitt ger ett skydd på 70 procent. Nohynek betonar att det handlar om ett medelvärde. Bland de drygt 11 000 testpersonerna nåddes även högre resultat.
— Drygt 3 000 av testpersonerna fick först en halv dos och sedan en månad senare en full dos. De utvecklade ett skydd på 90 procent, säger Nohynek.
Gratis och frivilligt i Finland
Nohynek förklarar att den stora skillnaden mellan de olika vaccinerna är att Astra Zenecas kandidat är ett adenovirusvaccin medan de två övriga är RNA-vacciner.
— För den som får vaccinet påverkar den aspekten inte, men RNA-vacciner är märkbart svårare att förvara, säger Nohynek.
Pfizer och Biontechs vaccin kräver i långtidsförvaringen en temperatur på -70 grader. Astra Zenecas vaccin kan förvaras i kylskåp.
— Exempelvis för fattigare länder är det såklart mycket bättre om vaccinet inte kräver så omfattande specialarrangemang, säger Nohynek.

Vilket vaccin som kommer att erbjudas finländarna är ännu oklart.
— Finland anskaffar vaccinerna via EU. I EU:s portfölj ingår nu sex olika vacciner, och ännu är det inte slutligt fastställt vilket som ska ges i Finland.
Tidtabellen för vaccinering i Finland vågar Nohynek inte uttala sig om.
— Allt hänger på när de europeiska läkemedelsmyndigheterna godkänner försäljningen.
Ett fåtal länder, däribland Tyskland, har meddelat att man tror sig kunna börja vaccinera redan innan jul.
— På så vis ser det lovande ut, men jag vågar inte gå ut med en uppskattning av Finlands tidtabell ännu, säger Nohynek.
Tågordningen i Finland är ändå klar. Den dagen vaccin finns till hands ska inledningsvis personalen inom hälsovården som vårdar coronapatienter få vaccin. Följande grupp är personal på vårdhem och sedan äldre. Därefter ges vaccin till de personer i riskgruppen som riskerar allvarlig coronasmitta, och slutligen till övriga finländare.
Vaccinet bekostas av staten och det är upp till var och en att välja om man vill vaccinera sig.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.