Förflytta dig till innehållet

Tills vidare inga coronafall på österbottniska minkfarmer – forskningsdirektör: ”Faran är inte över”

Shutterstock/SPT
Pälsdjursodlarna uppmanas låta näten över produktionshusen ligga kvar över vintern i år för att minska risken för att fåglar söker mat under burarna och samtidigt sprider eventuell smitta till andra farmer. På bilden syns en mink.

På fredag hade minkproven från 22 av 30 österbottniska pälsdjursfarmer analyserats – inget coronavirus har hittats.

— Det kan hända att vi får in prov ännu i början av nästa vecka. Därefter går veckan åt till att analysera proven, säger Tuija Gadd, direktör för virologiska enheten vid Livsmedelsverket där coronavirusproven analyseras.

Nästa vecka tar verket ställning till om granskningen utvidgas till minkfarmer i övriga landet. Gadd uppger att det är mycket möjligt, även om man inte hittar coronavirus bland minkar i Österbotten.

Några striktare anvisningar om hur pälsdjursodlare kan skydda sina farmer är inte att vänta.

— Nej, anvisningarna har varit tydligafrånbörjan av pandemin, säger Gadd.

Pälsdjursförbundets forskningschef: Faran inte över

Jussi Peura, forskningsdirektör vid Finlands pälsdjursuppfödares förbund, konstaterar att det goda läget i Österbotten främst beror på pälsdjursodlarna.

— De har följt alla instruktioner, vilket ser ut att fungera. Faran är ändå inte över.

Peura ser positivt på att utvidga granskningen för att få en heltäckande bild av situationen i Finland.

— Kommunikationen mellan näringen och myndigheterna fungerar väl hos oss.

På torsdagen meddelade danska Statens serum institut att den muterade formen av coronaviruset som spridits från minkar till människor, och tidigare i november bidrog till beslutet att alla danska minkar ska avlivas, med stor sannolikhet har utrotats.

Muterade coronavirus spridits till människor i sju länder

I början av november meddelade den danska regeringen att alla landets 15–17 miljoner minkar ska avlivas efter att man hittat ett muterat coronavirus som kallas kluster 5 och som spridits från minkar till människor.

Massavlivningen inleddes. Senare visade det sig att beskedet saknade laglig grund. En minister har avgått till följd av fadäsen.

Den här veckan meddelade regeringen att den har stöd för att genomföra en lagändring som möjliggör massavlivning av minkar, även utanför områden där man konstaterat coronasmitta bland minkar.

Det kommer också att införas ett förbud mot minkkuppfödning för nästa år.

Förhandlingar om hur minkfarmarna ska kompenseras pågår.

Muterade coronavirus som spridits från minkar till människor har också rapporterats i Nederländerna, Schweiz, Ryssland, USA, Sydafrika och Färöarna.

Även i Nederländerna, Spanien och Grekland har man avlivat minkar med coronavirus.

Källa: Statens serum institut, The Guardian

Institutet meddelade samtidigt att andelen människor som smittats med en minkvariant av viruset minskar.

Enligt myndigheterna har alla minkar avlivats vid de totalt 284 minkfarmer där covid-19 konstaterats, men det finns farmer där man misstänker smitta och minkarna ännu inte avlivats.

Fokus har flyttat från Nordjylland till Mittjylland och Syddanmark där antalet minkfarmer med covid-19 ökat under förra veckan och den här veckan. I de här regionerna har också antalet smittade personer med en koppling till minkfarmer fortsatt öka.

Peura beskriver Danmarks agerande som en misslyckad operation.

— Man gjorde först för lite för att sedan dra i nödbromsen utan att lyckas stoppa spridningen. Det blir en dyr nota som näringen och den omgivande industrin får betala. Köpenhamns universitet har beräknat att operationen kommer att kosta 9-10 miljarder danska kronor.

två rävar i burJeanette Östman/SPT
Jussi Peura, forskningsdirektör vid Finlands pälsdjursuppfödares förbund, uppger att det inte finns några uppgifter om atträvar skulle vara lika känsligaför coronaviruset som minkar.

Avvikande rekommendationer inför vintern

Det finns cirka 700 pälsfarmer i Finland, av vilka 95 procent finns i Österbotten. I Finland är de flesta minkfarmer så kallade kombinationsfarmer med både mink och räv.

Enligt Peura finns inga uppgifter om att räven skulle vara lika känslig för coronaviruset som minkar. Däremot visar laboratorietester att finnsjubb, en mårdhund som föds upp inom pälsindustrin, kan vara känslig för viruset.

— Det kan medföra en större risk för smitta bland rävar om minkar på samma farm får smittan, men fakta saknas. Där det finns mera virus ökar alltid risken för att smittan sprids.

Hur får minkarna coronaviruset?

— På basen av det som vi i dag vet får de vanligtvis smittan från en människa, och sedan sprids smittan snabbt bland djuren. Därtill anses det möjligt att fåglar kan sprida smittan till andra farmer. På så vis är det positivt att det här inträffar under hösten när vi har färre fåglar.

Många farmer har nät över produktionshusen för att förhindra att fåglar söker sig in i jakt på mat. Vanligtvis tas nätet bort till vintern i samband med att pälsdjursodlarna tar bort gödsel som samlats under husen.

 — I år rekommenderar vi att farmarna håller kvar näten och låter gödseln ligga kvar över vintern, säger Peura som konstaterar att allt handlar om att vinna tid.

— Vi fortsätter jobba för att hålla smittan borta i väntan på ett effektivt coronavaccin för människor och att den andra coronavågen ska passera.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter