Inga bekräftade infektionsfall i kollektivtrafiken, enligt VR:s och HRT:s bevakning – munskydd rekommenderas starkt också i fortsättningen

Marja-Terttu Pihlaranta har precis stigit av buss nummer 42 på Auragatan i Åbo centrum. Hon har hunnit ta av sig munskyddet, men säger att det alltid åker på så fort hon tar busskortet i hand.
Det är en vanefråga, säger Pihlaranta medan hon berättar att hon precis varit i Belgien där hon såg många fler munskydd i gatubilden än här.
Har du sett att bussförare också använder munskydd?
– Väldigt sällan. Det är det här med att det är bara rekommendation, inte lag.
Fler munskydd, färre smittfall
Coronafallen har i höst ökat i allt snabbare takt i hela landet och i Egentliga Finland. De flesta fall i regionen har uppdagats i Åbo.
Däremot har än så länge inte ett enda coronavirusfall i Finland kunnat spåras till kollektivtrafiken. Det skrev Helsingforsregionens trafik (HRT) i ett pressmeddelande förra veckan.
En orsak till det här tror HRT är de relativt korta restiderna, och att resenärer ofta sitter tysta när de åker.
En annan orsak kan tänkas vara munskydden.

Om två personer utan munskydd sitter mittemot varandra – som kan vara fallet på bussen – och salivdroppar stänker när de till exempel hostar eller bara pratar, är det möjligt att bli smittad genast.
Exponeringstiden på femton minuter gäller alltså inte vid direkt närkontakt. Det säger Esa Rintala, ÅUCSs ansvariga överläkare för smittsamma sjukdomar, till Turun Sanomat (11.11).
Ett munskydd kan med hjälp av en avancerad filtreringstekning minska både på antalet droppar, och på dropparnas spridningsområde.
Bland annat infektionsläkare vid ÅUCS har bekräftat munskyddens betydande roll i att få schack på virusspridningen.
Ventilationen viktig
Resenärernas eget beteende är alltså av största vikt, enligt Mohamed Mezghani,generalsekreterare för International Union of Public Transport (UITP). UITP har noggrant följt med de studier som gjorts kring coronasituationen inom kollektivtrafik.
– Risken för infektion i kollektivtrafiken är väldigt låg när nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtas och passagerare beter sig ansvarsfullt, säger Mezghanii HRTs pressmeddelande.
Utöver munskydd, avstånd och hygien, spelar ventilation en stor roll.
Speciellt på bussar byts luften ut regelbundet. Enligt HRT:s hemsida används frisk luft i kollektivtrafikens luftkonditioneringen.

Enligt Esa Rintala är användningen av munskydd inte tillräckligt utbredd i kollektivtrafiken.
I Åbo använder cirka hälften av alla resenärer munskydd, uppskattar Sirpa Korte som är direktör för stadens kollektivtrafik. Bland bussförare är det kanske var femte, gissar hon.
Det är Arbetshälsoinstitutet som ansvarar för bestämmelser om munskydd för kollektivtrafikens personal. Men fastän det var upp till henne, säger Korte att det inte är motiverat med tvång för buss- och tågpersonal.
– De har långa arbetsdagar och ett munskydd kan störa både synen och andningen. Det är många förare som använder munskydd, men det gäller också att ta hänsyn till och ha förståelse för dem.

Sedan augusti rekommenderas både personal och resenärer i Åbo starkt att använda munskydd när de färdas.
Enligt VR:s och HRT:s undersökning har inga arbetsrelaterade coronafall förekommit bland deras personal.
Det större perspektivet
Helka Piipponen står och väntar på att buss 32 ska ta henne till arbetsskiftet. Oregelbundna jobbtider gör att hon vanligtvis inte rör sig i trafiken under rusningstid.
Trots att kanske bara tio personer brukar dela buss med henne, säger hon att hon gärna skulle se fler munskydd bland resenärerna.
– Ungefär hälften av dem brukar bära munskydd, och ofta är det yngre personer som är utan.
Bussförarna är hon däremot nöjd med. Under de senaste tre månaderna har hon sett alltfler förare som använder munskydd.
– Och det är bra!

Piipponen ursäktar sig och rusar till bussen som anlänt till hållplatsen.
En bit ifrån röker Qasim Salman klart sin cigarett medan han väntar på bussen, innan han drar fram munskyddet.
Salman är på samma linje som Piipponen, och säger sig också se att bussförare använder munskydd. När ÅU frågar ifall han tycker det är viktigt att de gör det, kontrar han däremot med ett bredare perspektiv.
– Det handlar inte om bussföraren, om mig eller om dig. Alla ska vi använda munskydd.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.