Förflytta dig till innehållet

Åbopolis oroar sig för nytt fenomen: ”Det finns en grupp unga som beter sig aggressivt och överlägset, också mot poliser”

Stefan Holmström
Polis vid polisbil
Det finns tyvärr en liten grupp unga som uppvisar ett riktigt gangsterbeteende, säger överkonstapel Matti Pippola.

Ungdomsbrottsligheten i huvudstadsregionen har fått mycket synlighet i medier. En som har följt med nyheterna är överkonstapel Matti Pippola vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– Jag har läst allt mycket noga och funderat på det ur vårt lokala perspektiv.
Pippola, som är gruppchef för en fältövervakningsgrupp, som bland arbetar med unga i regionen, har inte sett ett egentligt gängbildningsfenomen.

Mycket av det förebyggande lokala arbetet handlar om synlighet.

– Om vi dyker upp någonstans bara en gång, sticker de unga. Om vi visar oss fem gånger kommer de och snackar med oss. De ser att vi är helt vanliga typer, kanske med barn i samma ålder som de själva.

I och med att Åboregionen trots allt är rätt liten är utgångsläget för polisens arbete bättre än i huvudstadsregionen.

Viktigt är att möta unga i neutrala sammanhang, som i ungdomslokaler eller genom besök i skolor.

– När jag har träffat någon så känner de igen mig på gatan.

Snackar med ungdomar

Ibland för poliser rycka in som extra vuxna i ett läge då en ung är på väg att tappa fästet i livet. Det kan handla om arbete på mycket människonära nivå.

Pippola berättar om hur en närpolis nyligen tog ett långt snack på tu man hand med en tonåring.

– Polisen pratade i över en timme med pojken, berättade om andra unga han mött och hur det gått för dem.

Pippola har påmint poliser att de inte behöver be om lov för sådana personliga träffar, det är arbetstid som de sedan kan sätta i övertidsbanken.

Den övergripande trenden i Finland är positiv: ungdomsbrottsligheten har minskat kraftigt under 2000-talet.

Nytt oroväckande fenomen

Under sina trettio år som polis i Åbo har Pippola också sett andra trender, som den att unga har lämnat Åbo centrum. Det är inte som förr, då flera hundratals unga hängde på Universitetsgatan och Auragatan.

– De senaste två åren har det också hänt något oroväckande då det gäller hemmafester. Det finns vissa unga som dyker upp för att förstöra och stjäla eller bara bete sig som svin.

På en plats mötte polisen unga som bar iväg en platt-tv. I ett annat hem förstördes musikinstrument, Pippola har själv sett Tiktok-videon som de unga spelade in. De vill visa upp för andra vad de gjort.

Provocerar öppet poliser

Det finns också ett allvarligare fenomen kopplat till det här. Visa av dessa unga struntar i polisen.

– Det är samma ansikten vi brukar möta på flera ställen.

Det handlar om unga, med både finländsk bakgrund och invandrarbakgrund, som brukar finnas på plats då polisen kallas till hemmafester.

– Vi har två månader kartlagt dessa unga pojkar som uppvisar ett aggressivt och överlägset beteende mot poliser. De provocerar oss öppet.

Ett riktigt gangsterbeteende, säger Pippola.

– Det är exceptionellt, något som jag inte har sett tidigare.

Polis sitter i polisbilStefan Holmström
Matti Pippola understryker betydelsen av att träffa unga, prata med dem.

Viktigt att ingripa tidigt

Pippola betonar det förebyggande arbetets betydelse – böter har ingen effekt på unga.

– När man är tjugo-tjugofem kan man redan tänka rationellt. Som femtonåring är man ännu ett barn, och då är det lättare att välja att strunta i allt.

Mycket handlar om att unga inte hänger med i skolan.

– När jag var ung läste vi böcker. Nu har många unga ett så svagt språk att hindrar dem från att komma in till sådana utbildningar de drömmer om.

I grundskolans övre klasser är det därför ofta sent. Då kan unga redan känna sig utslagna, att det inte finns en framtid. I det läget försöker somliga hävda sig på andra sätt.

– Somliga blir klassens clown, andra blir aggressiva. På så vis försöker de stärka sin egen position, säger Pippola.

Kärlek och disciplin

Många problem har rötter i den tidiga barndomen men åtgärdas inte, säger Pippola.

– Föräldrarna har kanske inte bara orkat, de har inte vetat vad de ska göra. Eller så skäms de så mycket att de inte har sökt hjälp.

Pippola har själv fem pojkar. Då han träffar föräldrar brukar han först berätta om sina utmaningar som pappa. Då är det lättare för andra att tala, då till med en polis medger öppet hur jobbigt det kan vara.

– Det behövs 95 procent kärlek och 5 procent disciplin. Vi poliser är inte lösningen, men vi kan vara en del av lösningen.

HS: 100-150 farliga ungdomar

Helsingin Sanomat skrev på tisdagen om att det i huvudstadsregionen finns 100-150 unga som kan anses vara direkt farliga.

Dessa våldsbenägna unga utgör inte ett homogent gäng, men många av dem rör sig tillsammans och har koll på sitt nätverk via sociala medier.

Ungdomsarbetare uppger sig vara mycket oroade över fenomenet, som också är kopplat till några uppmärksammade våldsbrott.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter