Pargas brödkö växer – rekordmånga dök upp på onsdagen

Något som gagnar lokalsamhället, och sparar resurser. Det var tanken när Camilla Karlsson och Monica Hedström-Järvinen år 2018 slog ihop sig med några andra för att starta upp ett projekt i Pargas.
Initiativet ledde till ett gratis café i samarbete med tre mataffärer som bidrog med varor. Där kunde mindre bemedlade träffas en gång i veckan, utan att behöva tänka på kaffekoppens eller smörgåsens pris.
Fram till mars i år drog caféet kring trettio personer varje gång. När caféet i våras tvingades ta paus i och med den första coronavågen lades all energi ner på matutdelningen istället.

Fler behövande
Under året har cirka fyrtio personer dykt upp varje onsdag vid Pargas församlingshem för en kasse mat.
Utdelningen sker mellan klockan 10 och 11 på förmiddagen. När ÅU är på plats har fyrtio kassar delats ut redan under den första halvtimmen. Klockan 11 är det femtio.
– Det är rekordmånga, aldrig var vi så här många i caféet, säger Henrica Lindholm, diakon i Väståbolands svenska församling.
En av de femtio är en pensionerad man som berättar att han besökt caféet varje vecka i närmare två år. När det blev paus föll en stor social bit bort från hans liv.
– Caféet var väldigt viktigt för mig. Det är synd nu när så mycket har stängt. Man bara väntar och väntar. Det enda man har är att komma hit lite tidigare och prata med folk innan utdelningen, säger mannen som vill förbli anonym.

”Det blir lätt ensamt”
När Café tillsammans startade för knappt tre år sedan fanns inget liknande i Pargas. Gruppen upptäckte snabbt att behovet för en sådan verksamhet var stort.
Från början bidrog mataffärerna S- och M-market, och K-supermarket Reimari med bröd, pålägg, och andra varor som annars hade gått till spillo. Det som blev över efter caféet fick besökarna sedan ta hem.
En annan som idag kommit för att hämta en kasse är Marianne Mattfolk, Pargasbo sedan femtio år och ursprungligen från Kimitoön. Hon hör också till caféets stammisar, men nöjer sig nu med några korta ordväxlingar vid matutdelningen.
– Det var inte roligt när caféet tillfälligt tvingades stänga. Min dotter bor i Sverige och det blir lätt ensamt att sitta hemma.

Kommer fortsätta
Sedan utdelningen utökat i år har också Lidl kommit med i samarbetet, vilket hjälper minska både matsvinn och matbrist.
Låda efter låda bär de frivilliga varorna från paketbilen, upp för en trappa och in genom köket. Sakta fylls det lilla rummet från golv till tak. Men efter en timmes effektivt arbete – hämta, bära, sortera, packa, dela ut, städa undan – har så gott som hela rummet tömts.
– För det mesta går allting åt, det händer sällan att vi slänger mat, säger Monica Hedström-Järvinen.
– Tanken är att fortsätta med matutdelningen i samma skala också efter att vi kan öppna caféet igen.

Umgänget viktigt
I diskussioner med de som kommit till matutdelningen i år, har hon och de övriga frivilliga märkt att ensamhet är ett återkommande tema.
Päivi Nuotio-Niemi, tf församlingspastori Väståbolands svenska församling, har varit med som frivillig i verksamheten sedan 2019. Hon tror det sociala är centralt för cafébesökarna.
– För många handlar det främst om att få komma ut och umgås med människor.
Flera av de som ÅU träffar utanför församlingshemmet är pensionerade, men både yngre och äldre dyker upp på gården.
Alla de som vill ge en kommentar håller med om att matkassen är viktig, men att människomötena är minst lika viktiga.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.