Borgmästarmodellen bra för politiken i Åbo

Kommunalvalet den 18 april kommer att bli annorlunda än tidigare. Under den kommande fullmäktigeperioden är det sannolikt att kommunernas verksamhet förändras och förminskas kraftigt.
Kommunalvalet hålls om några månader. Den nya fullmäktigeperioden blir annorlunda än tidigare. I Åbo övergår man till en helt ny ledningsmodell, när borgmästarmodellen införs. Politiken i Åbo kommer att söka nya verksamhetsformer.
En helt ny politisk styrningsmodell kombinerat med en stad som mister 50 procent av sina budgetmedel via en sannolik vårdreform kommer att bädda för fyra intressanta politiska år i Åbo.
En helt ny politisk modell att leda Åbo kräver spelregler. I samband med beslutet att övergå till en borgmästarmodell beslöt staden också om vilka spelregler som gäller. Partierna binder sig till att respektera valresultatet. Utgångspunkten är att borgmästarkandidaten för det parti eller valförbund som fått flest röster i valet blir vald till borgmästare.
Den borgmästarkandidat som fått flest röster i valet inleder borgmästaravtalsförhandlingar, vars mål är nå ett borgmästaravtal som godkänns av majoriteten av fullmäktige. I borgmästaravtalet avtalas det om fullmäktigeperiodens centrala målsättningar, riktlinjer och principer samt om de ekonomiska ramarna. Dessutom avtalas det om borgmästaren och de biträdande borgmästarna samt om deras uppgifter och ansvarsområden.
Det som är intressant är att till biträdande borgmästare kan partierna utse också andra personer än den borgmästarkandidat man ställt upp innan valet. I samband med borgmästaravtalet avtalas det också om fördelningen av förtroendeuppdragen i staden.
Borgmästaravtalet kommer att styra politiken i Åbo mot ett tvåpartisystem eller i alla fall en modell som består av två olika block, de som skriver under borgmästaravtalet och de som lämnar sig utanför. Avtalet kommer att styra mot en politisk modell som påminner om den nationella konstellationen, regeringen mot oppositionen.
Exakt hur borgmästarmodellen kommer att inverka på röstningsbeteendet är svårt att förutspå. Modellen är inte heller helt entydig, eftersom borgmästaren formellt utses av det nya fullmäktige, inte av väljarna. Borgmästarkandidaterna kommer ändå att ha en framträdande roll i valrörelsen och de kommer att fungera som partiernas språkrör i olika debatter.
För tillfället finns det tre nominerade borgmästarkandidater Elina Rantanen från De gröna, Aki Lindén från SDP och Jarmo Laivoranta från Centern. De övriga partierna har inte ännu utsett sina kandidater.
De gröna är den nästa största gruppen i nuvarande fullmäktige och Elina Rantanen är fullmäktigeordförande i Åbo. De gröna kan inte ha andra målsättningar än att ytterligare försöka växa och bli den största gruppen i Åbo. De gröna har också haft ett aktivt grepp om olika frågor som är viktiga för att trygga den svenskspråkiga servicen i Åbo.
Aki Lindén är SDP:s borgmästarkandidat. Lindén är nyvald riksdagsledamot med en lång karriär som hälsovårdstjänsteman bakom sig. Frågan lyder om SDP:s nationella gallupstöd kommer att ge Lindén ett lyft i borgmästarkampen? Lindén kommer att få de partitrognas röster, men torde inte föra SDP till en seger i Åbo. Trots sin tvåspråkighet, har Lindén valt att hålla en låg profil i frågor som gäller service på svenska.
Jarmo Laivoranta från Centern kommer inte att öka Centerns röster i Åbo, men det är viktigt för partiet att ha en egen kandidat.
Samlingspartiet, som är den största gruppen i fullmäktige, kommer att nominera sin borgmästarkandidat senast i januari. För Samlingspartiets del handlar det om vad den nuvarande stadsdirektören Minna Arve gör, vill hon bli partiets borgmästarkandidat?
Vad gör Sannfinländarna? Sannfinländarna har ännu en liten grupp i fullmäktige i Åbo, men senaste riksdagsval visade att partiet gått framåt i regionen. Ville Tavio är ett sannolikt borgmästarnamn. Trots att partiet sannolikt ökar sitt platsantal i fullmäktige, kommer partiet inte att blir det största partiet i fullmäktige.
Vänsterförbundet i Åbo är i antal röster nästan synonym till Li Andersson, kombinerat med en falang som representeras av Johannes Yrttiaho. Partiet har i dag lika många fullmäktigeledamöter som SDP. Mycket beror på vad Li Andersson gör, men det är mycket osannolikt att hon blir partiets borgmästarkandidat.
SFP har en potentiell borgmästarkandidat i Ulla Achrén, som meddelat att hon ställer upp för partiet. SFP väljer sin borgmästarkandidat om några dagar. SFP gör klokt i att nominera en egen kandidat.
Kommunalvalet i Åbo blir intressant och spännande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.