Förflytta dig till innehållet

Just nu sker massexponeringar särskilt vid läroinrättningar – ”Läget är explosivt”

Ari Sundberg/SPT
Stentavla utanför hus
Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårdsministeriet har en gemensam presskonferens om coronaläget varje torsdag.

Det totala antalet coronafall ökar och fall finns nu i hela Finland. Därför behövs restriktioner fortfarande, meddelar Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd på sin gemensamma presskonferens på torsdagen.

— Läget är explosivt och epidemin kan förvärras snabbt, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

— Klart vi myndigheter kan rekommendera, men folk har ett ansvar att själva följa rekommendationerna, säger Emmi Sarvikivi, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Exponeringar på läroanstalter

Massexponeringar för coronaviruset har den senaste tiden främst skett på läroanstalter och i samband med fritidssysselsättning. Cirka 11 819 barn och unga har utsatts för coronasmitta i sin skolmiljö, alltså i småbarnspedagogiken, grundskolan eller utbildningar på andra stadiet. Trots stor exponering är det få minderåriga barn – endast 1-2 procent – som har smittats av coronaviruset.

Varken ministeriet eller institutet har närmare uppgifter om vilka hobbyer som har varit speciellt utsatta i spridningen av coronaviruset de senaste två veckorna.

Det är fortfarande unga människor i åldern 19-24 som smittas. Ungefär hälften av alla som smittats de senaste veckorna är under 30 år. Över 80 procent av dem som har smittats är under 50.

— Det är goda nyheter att det är få äldre personer som smittas, säger Voipio-Pulkki.

Hon understryker att det fortfarande är viktigt att skydda alla riskgrupper, i synnerhet personer som är äldre än 70.

Undvik närkontakt under julen

Förra veckans rekommendation av Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, om att undvika stora familjefester under de kommande högtiderna har väckt reaktioner på sociala medier.

Ministeriet och institutet fortsätter på samma spår som förra veckan: man ska undvika fysisk närkontakt i samband med släktträffar. Nu är det inte rätt läge att bjuda in hela tjocka släkten till julen, säger Anna Katz, projektchef vid Institutet för hälsa och välfärd.

— Där det finns folk, kan det finnas virus. Ju fler människor, desto större risk. Ju längre tid inomhus och nära varandra, desto större risk.

Voipio-Pulkki påminner om att fysisk närkontakt är viktigt att undvika även för de som känner sig helt friska.

I smittspårningen har cirka 60 procent av smittkällorna kunnat spåras till den egna familjekretsen.

Läget i Finland och internationellt

I Europa har fallen ökat väldigt mycket de senaste veckorna. Pandemin slår för närvarande hårt bland annat mot Tjeckien, Polen, Slovenien, Belgien, Frankrike och Tyskland.

— I flera länder är sjukvården pressad, säger Katz.

I Finland har 189 nya fall av covid-19 bekräftats under det senaste dygnet. Katz säger att det är en typisk siffra för de senaste veckorna.

— I Finland registreras cirka 200 nya fall av coronasmitta per dag.

Sex sjukvårdsdistrikt är nu i accelerationsfasen: Helsingfors och Nyland, Vasa, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland, Västerbotten, Birkaland och Åland.

Förra veckan var Vasa fortfarande i fasen för allmän smittspridning, men har nu återgått till en lugnare fas.

— Vasa sjukvårdsdistrikt har fått bukt med epidemin, säger Katz.

— Vasa är ett av de få sjukvårdsdistrikt som går åt rätt håll, säger Voipio-Pulkki.

Sammanlagt har det konstaterats 17 119 fall i hela landet sedan coronaepidemin startade. 75 procent av alla som insjuknat har tillfrisknat.

Man testar fortfarande i stora mängder. Att tröskeln är låg att testa sig är a och o, säger Voipio-Pulkki.

Vaccin möjligen före årsskiftet

Personer som är i behov av sjukhusvård på grund av covid-19 ökar utanför Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Just nu vårdas 65 coronasmittade patienter på sjukhus, 15 av dessa behöver intensivvård. De tre senaste veckorna har antalet personer som behöver sjukhusvård varit någorlunda detsamma. De som behöver intensivvård har blivit något fler.

Enligt de senaste uppgifterna kan ett vaccin mot coronaviruset lanseras före årsskiftet.

— Vi vet inte när och hur ett vaccin mot coronaviruset finns tillgängligt. Det enda som är säkert är att vi först går in för att vaccinera riskgrupperna och dem som jobbar inom social- och hälsovården, säger Voipio-Pulkki.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter