Terapeuter: Då färre samlas kan kvaliteten på umgänget bli högre

— I år får de stora kraven och stressen kring julen ge vika för acceptansen av det halvfärdiga och att det kanske inte blev som vi hade tänkt oss.
Så kommenterar Jan-Erik Nyberg, psykoterapeut och chef för familjerådgivningen i Jakobstadsregionen, hälsomyndigheternas rekommendation om att undvika stora släktfester under det kommande halvåret.
— Vi har vanligtvis stora krav på att julen ska vara perfekt. Om stora släktträffar inte är möjliga kan vi umgås i mindre sammanhang eller göra sådant som annars inte blir av, som att verkligen prata med de få som vi träffar eller ringa till släktingar som vi annars räknar med att träffa under julhelgen, säger Nyberg.
— Det kan ge en högre kvalitet på samtalen och umgänget än i stora grupper där man mest minglar, vilket i det långa loppet kan leda till att vi verkligen upptäcker de människor som finns i våra liv.

Ny situation för alla
Maria Sundgren-Lillqvist, kognitiv psykoterapeut verksam i Jakobstad, påpekar vikten av att vi litar på att det kommer att bli bättre, även om vi inte vet exakt när pandemin tar slut.
— Situationen inför årets traditionella högtider är ny för alla. Människan är en social varelse även om vi som individer har olika stort behov av att umgås med andra. För en del kan det vara skönt att slippa den sociala stressen och pressen.
Om exempelvis max tio personer får träffas så kan man satsa på mindre fester och iaktta försiktighetsåtgärder, anser Sundgren-Lillqvist.
— Att träffas i skogen och dricka glögg och äta pepparkakor eller att grilla korv på juldagen kan också vara mysigt. Att det blir annorlunda behöver inte betyda att det blir sämre. Coronapandemin tvingar oss att försöka återfinna glädjen i det vardagliga och enkla.

Jul oberoende av coronan
Båda konstaterar att det här året som helhet varit annorlunda, och att det är viktigt att våga vidkännas den sorg som finns kopplad till coronapandemin och dess konsekvenser.
— Det här året har präglats av en ständig väntan och frustration över osäkerhet och begränsningar. Jag vill ändå uppmuntra till att se möjligheter i det som nu upplevs som svårigheter, säger Nyberg.
Han framhåller att det blir jul oberoende av coronan även om det kan kännas svårt ersätta sina vanliga jultraditioner, som exempelvis att besöka kyrkan. Den svenska riksdagens talman citerade nyligen en hoppingivande dikt av Henry Scott i samband med en minneshögtid för offren för covid-19. Den påminner om att allt vi var för varandra, det är vi fortfarande, säger Nyberg.
Och Scott avslutar dikten: Jag väntar på dig, den korta stunden, alldeles i närheten. Allt är bra.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.