De fick vänta tio år på första tryffelskörden – höstens största fynd ska säljas på auktion

I april 2010 skrev ÅU om Åbobon Lars Ingman och hur hans första tryffelodling hade startat i Pargas. Flera andra odlare hade då också nappat på kroken.
Den 2 oktober i år hittades den första tryffeln, av labradoren Noora, i sydvästra Finland. Burgundertryffeln som vägde 57 gram, påträffades på 30 centimeters djup, invid en hasselrot.
– Vi tänkte att de första kunde skördas efter fem år, men våra klimatförhållanden och så många andra saker spelar in. Det behövs tålamod och idogt arbete. Och så ska man vara lite galen också för det här, skämtar Ingman.
Burgundertryfflar, som är så kallade äkta tryfflar, är eftertraktade delikatesser.

Sedan starten har företaget Truffle-Pro etablerat fler än tjugo odlingar i ek- och hassellundar i Finland, Sverige och Estland. Det är ek och hassel som är de rätta värdträden för burgundertryffel.
– I Finland har vi odlingar från Föglö till östgränsen. Nagu, Pargas, Kimitoön, Pikis, räknar Ingman upp.
Inspirationen kom efter ett besök på Gotland, där det finns tiotals odlare. Det är också där man skolat hundarna Noora och Nea, som luktar sig fram till tryfflarna under markytan.
Förutsättningarna för att odla tryffel i regionen är faktiskt goda, detta som en följd av höga kalkhalter. En förutsättning för att odla tryffel är nämligen att odlingsmarken har högt pH-värde.

Tanken var ursprungligen att tryffelodlingar kunde bli en biinkomst för människor i Åbolands skärgård, men det har visat sig att intresset varit störst bland större gårdar, säger Ingman.
Efter det första fyndet har tryfflar också hittats i tre andra av de tidigaste odlingarna. Ett av fynden är en verklig ”trofétryffel” på 424 gram, säger Ingman.
– Den är exceptionell och ska nu säljas på auktion.
Tryffelpriset ligger vid tusen euro/kg, men en så här exceptionell tryffel kan kanske inbringa mer. Pengarna ska skänkas till någon organisation som stöder den nu hårt drabbade restaurangbranschen, säger Ingman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.