Kaplankonflikten i Houtskär är symptomatisk för hela kyrkan
I morgon är första dagen då Peter Blumenthal är tillförordnad kaplan i Houtskär. Han efterträder Janette Lagerroos, som varit tillförordnad kaplan sedan början av 2019.
För en utomstående är upplägget enkelt. En behörig person ersätter en person som inte är det.
För Houtskärs kapellförsamling är läget ett annat. Kapellrådet i Houtskär – det vill säga församlingens förtroendeorgan – hade redan fått domkapitlet att förlänga Lagerroos tillförordnande för jobbet.
Nu, då den tiden gick ut, ville kapellrådet att tjänsten inte tillsätts. Det formella sättet att meddela domkapitlet var genom att låta bli att begära att ett så kallat tjänsteförordnande utfärdas för Blumenthal.
Kapellrådet i Houtskär levererade en väldigt stark signal: ”Vi är hellre utan kaplan än tar den som nu föreslås.”
När har något sådant senast skett inom Borgå stift?
Trots att kyrkolagen hade möjliggjort att domkapitlet kunde ha gett Blumenthal tjänsten, ville man inte köra över kapellrådet, säger biskopen i Borgå stift, Bo-Göran Åstrand (ÅU, 21.10).
I stället tog domkapitlet timeout, sade Åstrand. Houtskärsborna får Blumenthal som kaplan för ett halvår – och sedan får vi se vad som händer, liksom.
Det här är väl en slags medelväg i en svår men känns ändå inte som en timeout, ett tillfälligt uppehåll. Kanske ”limbo” skulle vara att bättre ord?
Den som krävs för kaplanstjänsten är pastoralexamen, en kyrklig examen som avläggs inför domkapitlet och som krävs av sökande till ordinarie prästtjänster. Och en sådan har Lagerroos inte ännu.
Domkapitlet kan inte sköta en som en rekrytering som man ibland gör inom näringslivet, där lämplig personlighet och rätt visioner kan övertrumfa både längre arbetserfarenhet och högre utbildning.
Hur ska vi då förstå domkapitlets beslut? Kanske domkapitlets medlemmar räknade med att allt bara löser sig självt.
Den frågan ställs kanske också till biskopen, då han kommer på besök, som han har utlovat.
För det första kan det ju vara att Blumenthal backar. Det skulle i sig självt inte vara underligt, för då man som enda behöriga person sökande inte får en tjänst så är det en tydlig signal från ”de egna” att man inte är direkt önskvärd.
För det andra kan det kanske gå så att Lagerroos nu hinner fixa pastoralexamen, så att hon kan söka tjänsten som behörig nästa år.
Signalen från Houtskär verkar klar, där hoppas man att Lagerroos ska hinna göra sig behörig tills tjänsten lediganslås igen.
Eller så hittar Lagerroos något annat. Så kan det ju också gå.
Det finns ändå lite väl många ”om” i hela soppan. På sätt och vis kan man väl säga att domkapitlet i sitt beslut kanske inte var helt ärliga, för vad är inte denna ”timeout” om i praktiken en fingervisning om att domkapitlet ändå hoppas att det kunde så som kapellrådet önskar? För det är ju så som det nu upplevs, av exempelvis Rune Johansson, ordförande för kapellrådet i Houtskär.
– Det var en delseger, för Houtskärborna vill ha Lagerroos. Det hade vi önskat oberoende av vem annan som sökt tjänsten, sade Johansson till Kyrkpressen.
I grund och botten skulle det vara en lyckad lösning, på många sätt. Å andra sidan kan stiftet inte bryta mot regler, hur man än vill. Harry S. Backström, kyrkoherde i Väståbolands svenska församling, moderförsamlingen, säger till Kyrkpressen att han hoppas att det inte blir någon juridisk process redan av det nuvarande beslutet.
Frågan om Houtskärskaplanen är egentligen samma fenomen som vi hittar på ett högre plan. Det handlar om den utdragna, eviga (?) balansgången mellan det nya och det gamla inom evangelisk-lutherska kyrkan. Som inom kvinnoprästfrågan.
”Vi vill egentligen det här men vi säger det inte för öppet, för då finns det många som blir upprörda.”
Och så hankar man sig vidare längs en medelväg som i slutändan inte riktigt gör någon lycklig och inte heller är gyllene på något vis. Visst måste det ibland vara jobbigt att arbeta inom en kyrka där ja och nej upplevs som så stora ord att det på tok för ofta bara blir något i stil med ”vi får se”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.