Pemar sanatorium får ny förvaltare – stiftelse hoppas på många verksamheter

En nygrundad stiftelse tar över som förvaltare av det kulturhistoriskt värdefulla gamla sanatoriet i Pemar, ritat av arkitektparet Alvar och Aino Aalto. Sjukhusbyggnaden stod färdig 1933.
— Aaltos byggnad är en internationellt sett värdefull helhet, ett nyckelverk i den finländska moderna arkitekturen, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) vid undertecknandet av stiftelseurkunden på tisdagen.
Hon säger att det nu är upp till stiftelsen att fylla huset med verksamhet samtidigt som man vårdar den värdefulla helheten, som förutom byggnader även består av inventarier som Aalto planerade specifikt för sanatoriet.
— Framtiden kommer säkert att bestå av många olika verksamheter. Förhoppningsvis handlar det om sådant som står i samklang med den ursprungliga verksamheten, säger Mikkonen.
Vårdade först tuberkulossjuka
Sanatoriet tillkom som ett sjukhus för tuberkulossjuka. Den egentliga sjukhusverksamheten upphörde i mitten av 2010-talet och den dåvarande ägaren, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, planerade länge att sälja fastigheten.
— Det är klart att upprätthållandet av den här typen av fastigheter inte hör till ett sjukvårdsdistrikt, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).
Pemar sanatorium
Pemar sanatorium betraktas som ett genombrott för arkitektparet Alvar och Aino Aalto.
Sanatoriet utgör en enastående helhet och uppfördes 1929-33. Alvar och Aino Aalto, som ritat sanatoriet, hade människan och arkitekturens helande kraft i centrum för sitt tänkande.
Den arkitektoniska helhet som sanatoriet utgör, utformades in i minsta inredningsdetalj enligt paret Aaltos vision. Inom ramen för den kunde de på ett sällsynt lyckat sätt förverkliga planering, uppförande och formgivning i enlighet med 1930-talets funktionalistiska koncept.
I enlighet med de ritningar som gjordes på Aaltos arkitektbyrå, uppfördes i slutet på 1950-talet dessutom en operationsflygel och på 1960-talet en länga personalbostäder.
På sanatoriet vårdades tuberkulospatienter fram till 1960-talet, och efter det omvandlades sanatoriet stegvis till ett vanligt sjukhus. De egentliga sjukhusaktiviteterna upphörde i mitten av 2010-talet.
Hon säger att regeringen insåg att något måste göras fort för att helheten ska kunna bevaras när sjukvårdsdistriktet avslutade verksamheten vid sanatoriet.
— Därför startade vi en utredning som för drygt ett år sedan resulterade i beslutet att grunda en stiftelse med uppgift att förvalta och utveckla helheten.
Grundarna får beröm
Stiftelsens grundare är Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, staten, Alvar Aalto-stiftelsen, Pemarstad och Åbo stad.
— Det har varit förvånansvärt enkelt att hitta de gemensamma målsättningarna. Alla som deltagit i arbetet har förbundit sig till projektet på ett beundransvärt sätt, säger Saarikko.Hon berömmer i synnerhet Åbo stad, Pemar stad och Alvar Aalto-stiftelsen för deras engagemang.
— Vad sanatoriet kommer att användas till får framtiden utvisa. Det är upp till stiftelsen. Men nu finns en bra grund att utgå från då man planerar för framtiden. Men när ni planerar, fråga er gärna också: ”Vad skulle Alvar ha tänkt om detta?”.
Stiftelse övertar sanatoriet i Pemar
Staten donerar 500 000 euro till stiftelsens grundkapital och förbinder sig att finansiera stiftelsen med högst 2,5 miljoner euro under de följande fyra åren. Tilläggsanslaget är av engångsnatur. Både Alvar Aalto-stiftelsenoch städerna Pemar och Åboöverlåter 30 000 euro var till stiftelsens grundkapital.
Samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, som äger sanatoriet i Pemar, överlåter fastigheten inklusive byggnader och lösöre till stiftelsen.
Till medlemmar i stiftelsens styrelse har utnämnts diplomingenjör Olavi Hiekka (finska staten), näringsdirektör Mika Ingi (Pemar stad), stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen (Åbo stad), arkitekt Henna Helander (Alvar Aalto-stiftelsen, vice häradshövding Heikki Alanen (Artek) samt verkställande direktör Mirkku Kullberg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.