Kimitoöns dotterbolag Dalsbostäder klarar inte av sina skulder

Nu behövs lösningsmodeller på hur Kimitoöns dotterbolag Dalsbostäder, som hyr ut lägenheter i Dalsbruk, ska klara sin skrala ekonomi.
I samband med delårsrapporten från kommunens dottersamfund framkommer att Dalsbostäder har betydande skulder som behöver åtgärdas akut.
– Dalsbostäder har skulder till kommunens andra bolag och affärsverk, det vill säga Kimitoöns Vatten och Kimitoöns Värme, säger Mats Johansson, som är styrelseordförande för Dalsbostäder.
Man har betalat vad man kunnat
Enligt Johansson har Dalsbostäder betat av skulderna enligt vad som varit möjligt, men än finns det gamla skulder som hänger kvar och som bolaget inte klarar av att betala.
Några enorma skulder handlar det enligt Johansson dock inte om. Skulderna har uppstått under de två senaste åren.
– Dalsbostäder tycker att aktieägaren, alltså Kimitoöns kommun, kunde gå in med kapital, säger Johansson.
40 procent tomt
Att Dalsbostäder har det ekonomiskt kärvt är inget nytt. Problemet är att det i Dalsbruk, där Dalsbostäder äger 81 bostäder, finns ett överutbud på just höghuslägenheter.
Ungefär 40 procent av lägenheterna står tomma i år, vilket var fallet redan året innan. Det här betyder förstås minskade hyresintäkter.
Höghusen där Dalsbostäder äger lägenheter är ”Klockberga”, som ligger intill DIT-center i centrala Dalsbruk, ”Sjugungorna” i östra Dalsbruk samt ”Blixten” och ”Nedslaget” längs Söderlångviksvägen i västra Dalsbruk.
Främst är det i de mer perifera områdena de tomma lägenheterna finns.
Lösning ska fås till stånd
Orsaken till att läget nu beskrivs som akut ser Johanssons i att kommunen vill bli av med problemet.
Kommunstyrelsen ska i november behandla Dalsbostäders ekonomi som ett separat ärende, och gå igenom vilka lösningsmodeller som finns.
Modellerna går Johansson inte närmare inpå nu, men konstaterar kort att antingen kan Dalsbostäder låna pengar eller så kan aktieägaren gå in med kapital.
Jag vet att det finns bra efterfrågan i Dalsbruk att köpa fördelaktiga aktiebostäder. Bolagisera och sälj bort sådant som inte lönar sig att hålla kvar som hyresbostäder.