Donnerska institutets forskarpris till avhandling om stat och tro i Japan: ”Vem har rätt att definiera religion?”

Teologie doktorn i religionshistoria Ernils Larsson tilldelas Donnerska institutets forskarpris 2020 för sin doktorsavhandling om relationen mellan stat och religion i Japan. Larsson, som disputerade vid Uppsala universitet i februari, studerade hur landets domstolar resonerar i rättstvister kring shintoismen.
Donnerska institutet för religionshistorisk och kulturhistorisk forskning är ett privat forskningsinstitut i anslutning till Stiftelsen för Åbo Akademi. I prismotiveringen konstateras följande:
– Larssons undersökning är omsorgsfullt genomförd. Hans material är skrivet på japanska. Det är därför en krävande uppgift för en nordisk forskare. Arbetet är pedagogiskt väl uppbyggt.
Larsson prisas för hur han diskuterar möjligheterna att använda termen ”religion” på ett meningsfullt sätt i lagstiftningen.
Vem får definiera ”religion”?
Shintoismen var Japans statsreligion fram till andra världskriget och än i dag är frågan om tron ska behandlas som religiös åskådning eller nationellt identitet aktuell.
– Religion och lag är ett spännande forskningsfält, inte minst eftersom det aktualiserar frågan om vem som har rätt att definiera religion. Vad händer när olika uppfattningar om hur religion ska förstås möts i domstolsprocesser som kräver raka svar, frågar Larsson.
De rättsfall som Larsson har arbetat med återspeglar en större konflikt om japansk identitet.
Larssons doktorsavhandling (Rituals of a Secular Nation: Shinto Normativity and the Separation of Religion and State in Postwar Japan) var en av åtta forskningspublikationer som nominerades för Donnerska institutets forskarpris.
Forskarpriset à 5 000 euro har sedan 2010 årligen tilldelats en framstående religionsforskare vid ett nordiskt universitet.
Larsson fick också ett doktorandstipendium av Donnerska institutet 2019 för att slutföra den doktorsavhandling som nu belönades.
Läs mer om Ernils Larsson arbete på Donnerska institutets webbplats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.