Business Finlands generaldirektör vill ingjuta framtidstro: ”Det finns pengar kvar att ansöka om”

”Vi kan bli bättre på att nosa upp de företag som kunde ha bäst nytta av oss. Det ansvaret vilar på oss, inte på företagen.”
Nina Kopola, generaldirektör vid Business Finland
Under coronapandemin har Business Finland, en statlig organisation med uppgift att främja bland annat finländska innovationer och finländska företags möjligheter på den internationella marknaden, fått in 16 procent fler ansökningar om det vanliga innovationsstödet än under samma period i fjol.
Ansökningstiden för regeringens särskilda coronastödpaket på 980 miljoner euro utgick i juni, och de pengarna är nästan slut.
Men det finns pengar kvar av de 300 miljoner euro som Business Finland kan bevilja som tillfälliga forsknings-, utvecklings- och innovationslån till företag som drabbats av coronan. Den ansökningstiden utgår den sista oktober.
— Vi hoppas att fler företag ska ta kontakt angående lån. Att intresset för det vanliga innovationsstödet ökat kan också hänga ihop med pandemin. Vi vill tro att alla företag som fått stöd av oss befinner sig i en bättre situation nu än de annars hade gjort, säger Nina Kopola, generaldirektör för Business Finland.
Under våren kritiserade en del företag stödet för att det inte kan användas till löpande kostnader, men Kopola upprepar att organisationens uppdrag är att främja företagens utveckling.
— Vår nya strategi betonar dock att vi ska finnas till för både stora och små företag. Förnyelse har blivit viktigare under pandemin. En del tvingas lägga om hela sin verksamhet, medan en del kan bredda den för att klara sig. Sen har vi exempelvis turismbranschen som mår riktigt dåligt och då kan det vara svårt att tänka på utveckling.
Besökte Japan som ett hologram
Någon timme innan intervjun har Kopola deltagit i invigningen av Metsä-paviljongen i Tokyo i Japan, men i form av ett hologram.
Träpaviljongen vid den finska ambassaden är utförd med finländskt virke, design och teknik och har byggts i samarbete med Metsä Group, Finnair, Arctic Blue Gin, Nokia, Supercell och Iloq.
Paviljongen är en av Finlands största exportsatsningar i Japan och ska fungera som landets showroom 2020-2021.
— På grund av pandemin kunde jag inte vara på plats fysiskt. Nokia, som ska puffa för sitt 5G-nät i Japan, erbjöd mig och näringsminister Mika Lintilä (C) möjlighet att hålla våra anföranden som hologram i stället. Konceptet var väldigt lyckat och har fått enorm medieuppmärksamhet i Japan.
Anförandet spelades in i förväg i en flerkamerastudio i Finland. På plats i Japan är intrycket att tredimensionella figurer framträder på scen som ur ingenstans.
— Visst var det en häftig upplevelse även om dialogen uteblev. Digitala lösningar kan hjälpa oss att upprätthålla kontakterna men det är svårt att knyta nya kontakter utan att träffas fysiskt.
Har 17 kontor i Finland
Det är drygt 2,5 år sedan innovationsmyndigheten Tekes och det statliga export-, investerings- och turistfrämjande företaget Finpro fusionerades till Business Finland. Kopola uppger att organisationen ännu söker sin form.
— Vi finns på 42 orter utomlands och 17 orter i Finland, däribland i Helsingfors, Åbo, Vasa, Seinäjoki och Uleåborg. Vi söker ständigt nya företag att föra ut internationellt och vi kan bli bättre på att nosa upp de företag som kunde ha bäst nytta av oss. Det ansvaret vilar på oss, inte på företagen.
Enligt Kopola börjar marknaden i Kina röra på sig medan läget i USA är svårt.
— Den tilltagande protektionismen gör att Europas betydelse ökar. Vi är en liten marknad och 47 procent av vårt bnp kommer från exporten. Jag ser möjligheter för Finland i fråga om digitalisering och hållbar utveckling, men just nu rör det inte på sig någonstans. Den enda trösten är att situationen är densamma för alla.
Kopola jobbade inom företagsvärlden innan hon blev generaldirektör för Business Finland för ett år sedan. Hon har ett credo om ständig förnyelse:
— För att klara sig ska man helst ha en unik produkt för då kan man få ett bättre pris, alltså spelar innovationer en viktig roll. Varje produkt har en levnadstid och när den är slut måste man ha nästa produkt klar, annars kör konkurrenten förbi.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.