Förflytta dig till innehållet

Aura å färgades gul i veckan – men för många gick det sällsynta algfenomenet förbi

Arkiv/Johan Backas
bro och å i stad
Det aningen mera gula vattnet i Aura å syns inte tydligt för amatörer. Foto: Johan Backas

Ett väldigt sällsynt algfenomen inträffade de senaste veckorna i Aura å.

Tore Lindholm, docent och tidigare lektor i växtbiologi vid ÅA, säger att det är första gången han observerar fenomenet som gör vattnet gulbrunt så här starkt.

Det är massförekomst av den marina algen Heterocapsa rotundata som gör att vattnet vid solsken och lugnt väder kan se gulbrunt ut, trots all lera.

Algen finns bara i bräckt vatten, alltså salt havsvatten.

–Eftersom september var torr, liksom första veckan i oktober, och markerna ännu suger upp nästan allt regn, har flödet av sött vatten i ån varit minimalt. I sådana lägen byts åvattnet ganska snabbt ut till havsvatten. Havet når alltså långt upp i ån, säger Lindholm.

– Det är helt vanligt att Aura å, nedströms från domkyrkan, periodvis har salt vatten under torra veckor. Det gör att till exempel havstulpaner, som kan fästa sig på båtar, stenar och stolpar, kan trivas i ån.

Ser en vanlig amatör att något är speciellt med Aura å?

– Man ser färgen, liksom kantareller bland gula löv. Det är en speciell nyans. Men ingen väntar sig någonting speciellt, ingen stannar upp och reflekterar över saken, alltså ser väl nästan ingen sådant. Om det är lugnt speglas ju stränder, hus, träd och himmel i ån, det gör det svårt att se annat, säger Lindholm.

I takt med att det regnar försvinner algerna, så om de ännu inte gjort det är det bara en tidsfråga, tror Lindholm.

alger fotade på närhåll
Bara med bedövning eller fixering, som tyvärr skadar cellerna och får dem att svälla, så kan man fotografera algerna med större förstoring. På en millimeter skulle det alltså gå 100 celler i rad. Foto: Tore Lindholm

Det fanns uppskattningsvis 100 miljoner Heterocapsa-celler per liter vatten den 7 oktober, nära Martinsbron.

– Det är inte helt ovanligt att denna alg finns i koncentrationer om 1–2 miljoner celler per liter i skärgården på sensommaren. Men detta är rekord för min del, säger Lindholm.

Däremot säger Lindholm att det fanns minimalt med andra alger och väldigt lite av t.ex. en- och flercelliga djur i vattnet.

Det finns giftiga arter inom släktet Heterocapsa, men om den här är giftig vet Lindholm inte.

Snabb simmare

Algen är lite mindre än 0,01 millimeter och den simmar snabbt, upp till drygt 100 gånger sin kroppslängd per sekund.

Algen kan trots sin snabbhet inte simma mera än några, kanske maximalt 8–10 meter i dygnet, men det är nog för att hålla sig uppe i ljuset om det inte blåser hårt.

Den gulbruna färgen beror på ett pigment som kallas peridinin. Det är besläktat med morötters pigment.

Lindholm tror inte att havsvattnet har någon större betydelse för Aura å i det långa loppet. Varje år är vattnet i ån, ända förbi domkyrkan, salt i perioder av långvarig torka.

– Havsvatten är ganska aggressivt, det förstör snabbt cyklar och elsparkcyklar och annat som slängs i ån. Givetvis tär det lite mera på vajrar, bultar och annat i brokonstruktioner som exponeras än vad sötvatten gör. Men det är ju ingen nyhet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter