Författarträffarna ordnas också i år — nytt är att de sänds live och att tre författare deltar på distans

Föreläsningsserien ”Författare och författarskap” firar sitt 26:e år. För andra gången hålls samtalen med finlandssvenska författare på Åbo svenska teaters caféscen Tiljan.
Förutom en liten publik och regler om förhandsanmälningar och avstånd, sänds också alla fyra kvällar live via Facebook. Efter det ligger videorna uppe i två veckor.
De trogna besökarna vill ha tradition med mysiga samtal om böcker och möten med bekanta, tror Gunnar Högnäs, som varit med om att arrangera författarträffarna sedan 2003.
Som informatör vid Åbo stadsbibliotek har han samtidigt märkt att folk är mer försiktiga, och undrar om besökare vågar gå.
Minna Hemgård vikarierar Anna Edgren som Åbo stads nya kultursekreterare fram till juli nästa år. Hon tror det nya konceptet kan ge något annat.
– Kanske strömningen också lockar nya besökare att komma, eller strömma. Förhoppningsvis sänker det tröskeln och rentav breddar publiken. Det här blir ett test.
Många bollar
När Minna Hemgård tog sig an rollen som kultursekreterare i början av september fick hon hoppa rakt in i det här projektet liksom andra.
– Anna lämnade ett grundligt testamente. Det var bara att sätta igång. Den här coronan har inneburit en del oväntade och snabba beslut, men jag lär mig hela tiden av de olika arbetsgrupperna vi har. Jag har blivit varmt emottagen.
Hemgård har tidigare jobbat med diverse projekt på bägge språken, kring ungdomar och konst runtom i Åboland.
Senast jobbade hon med ett nationellt projekt för att förhindra skolavhopp bland elever. Projektet leddes av ”European Social Forum” (Europeiska socialforumet).
– Jag tycker om att utveckla nya idéer. Efter att jag betat av Annas att göra-lista kanske det finns tid att utveckla nya projekt.
Snabba svängar
Frekventa ändringar i coronarekommendationer har gjort planeringen kring författarserien minst sagt oförutsägbar.
Livesändningen erbjuder en backup ifall något hinner ändra mellan den första träffen i oktober och den sista i december. Ifall nya restriktioner till exempel skulle göra det omöjligt med publik, är planen att strömma samtalen oberoende.
Inför det första samtalet den 13:e oktober räknar arrangörerna ändå inte med några drastiska ändringar.
Adrian Perera och Johanna Boholm är först ut, med Högnäs som moderator. Boholm är med på distans från Åland, Perera dyker fysiskt upp på Tiljan i Åbo.
Planeringsgruppen bestämde att ha med de långväga författarna på distans, men alla författare gavs valmöjligheten. Marit Kapla och Anna Järvinen deltar också på distans från Sverige.

Mångfacetterade teman
Perera och Boholm är aktuella med sina böcker ”Pappa” och ”Papp”. Den gemensamma nämnaren är alltså någon form av faderskap, så det första samtalet går under temat ”Fäder och söner”.
”En resa till världens mittpunkt” är rubriken för det andra samtalet med Marit Kapla som skrivit en bok baserad på intervjuer med invånare i hennes rurala hemort. ”Osebol” leker med dialoger och är skriven på värmländsk dialekt.
Mittpunkten kan i det här fallet vara just hemorten, menar Högnäs.
– Under pandemin har många som kan valt att flyttat tillbaka hem till landsbygden. Ofta blir hemorten vår mittpunkt, där vi börjar gräva.
Några av temana kunde eventuellt kopplas till nuläget och pandemin, trots att Högnäs understryker att författarskapet och böckerna fortfarande är det viktigaste.
Om identitet
”Bland festprissar och tamdjur” är temat för samtalet kring Michaela von Kügelgens bok ”Nationen” och Peter Sandströms ”Kärleken är ett tamdjur”.
Den 3:e december avslutas serien med Anna Järvinen och hennes debutroman ”Dröm natten till idag”.
Debutförfattare är inte normen för de här samtalen som gärna fokuserar på författarskapet som fenomen, men arrangörerna ansåg att Järvinens erfarenhet som skribent inom musiken var tillräcklig.
Järvinen var sex år då hon flyttade till Sverige. ”Från Sverigebåten till Finlandsfärjan” blir temat på det sista samtalet, som enligt Högnäs fokuserar på identitet.
Under pandemin kan rubriken också tolkas i ett annat ljus.
– Det är inte så lätt att bara åka över med färjan nu, till exempel för att besöka släktingar. Som Järvinen är det många som har en fot i Sverige och en här. Konst handlar ju om att bredda ramarna, man kan klämma in allt möjligt om man vill.
Efter sitt samtal gör Järvinen också ett musikuppträdande med sin duo.
Författarskapet det viktigaste
Författarna som deltar i samtalen ska helst uppfylla tre kriterier: aktuell med ny bok, passar ihop med någon eller något tematiskt, och har möjlighet att komma.
Fokus i samtalen läggs inte på enskilda böcker utan på författarskapet i allmänhet.
Av de sex författarna är fyra kvinnor och två män. En regional spridning är också synlig med skribenter från Nyland, Österbotten, Åboland samt Värmland i Sverige.
Funderar ni på diversitet och representation i urvalet?
– Det är alltid i baktankarna när man ordnar projekt, säger Högnäs. Men ibland är det så att författarskap och böcker är det viktigaste.
Ännu i september när Hemgård tog över var alla författare inte fastslagna.
Alla tackade ja.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.