Från Barcelona och Haag tillbaka till Åbo – traktens enda finlandssvenska kiropraktor öppnar ny klinik

Det var en måndagskväll i mars när den nederländska premiärministern Mark Rutte meddelade att kontaktjobb tillfälligt förbjuds i landet.
Kiropraktorn Albert Ducaj läste nyheten från sitt dåvarande hem i Haag. Han bestämde sig där och då för att lämna sitt jobb sedan två år för att återvända till familjen i Finland.
Följande dag åkte han hem till Åbo.
Förbudet visade sig vara tillfälligt, och Ducaj visste egentligen redan då att han kunde fortsatt jobba. Då som nu var behovet av vårdare i alla former större än någonsin.
Ducaj säger själv att han ofta lever i nuet och inte planerar alltför mycket för framtiden. Men den här gången tänkte han framåt, och ville inte riskera att bli fast någonstans utan att kunna träffa sin mamma eller sina systrar på flera månader. En förutspådd verklighet för många, visade det sig senare.
Vägen till yrket
Albert Ducajs första kiropraktorbesök skedde när han var nitton år. Han hade inga synliga problem, ingen särskild orsak att gå, men mammans dåvarande pojkvän var kiropraktor och erbjöd honom en behandling.
Effekten var överraskande tydlig. Efter bara en behandling kändes den friska tonårskroppen genast ännu friskare. Upplevelsen var ögonöppnande för Ducaj som blev övertygad om att det var hans riktning i livet att bli kiropraktor.
– Om jag kan göra en lika stor skillnad för någon annan, då är det värt det.
I Finland finns det mellan 60 och 100 utbildade kiropraktorer, cirka 10 av vilka praktiserar i Åbo. Yrket är 125 år gammalt, men i Finland finns inte en enda kiropraktorutbildning.
Hela vårdområdet är på utkanten av den basvård finländare är vana vid. Allmänläkare och ett och annat tandläkarbesök hör till.
– Men folk här tror man går till en kiropraktor bara med ryggont. Ryggont är det sista stadiet av många års problemuppbyggande, precis som med hjärtproblem eller vilken annan sjukdom som helst.
Alltför mycket sittande
Uppskattningsvis 10 procent av våra nervfibrer förmedlar smärta i kroppen. Den övriga 90 procenten sköter det autonoma nervsystemet med andning, blodcirkulation, ämnesomsättning och hela livsprocessen.
Det här betyder att vi ofta inte är medvetna om de problem som håller på att uppstå i vår kropp, eftersom de länge förblir symptomfria.
– Allt kan egentligen vara kopplat till ryggen. När du upplever magproblem eller armvärk är det nervsystemet som kommunicerar och sänder ut smärtsignaler.
Mycket av vår livsstil är som känt bundet till vår hållning. Från första gången vi som sjuåringar sätter oss vid en skolbänk sitter vi oss igenom största delen av livet.
Sedan distansjobb blev vanligare jobbar dessutom många hemifrån, vilket kan betyda ännu sämre hållning om arbetet sköts från köksbordet, soffan eller sängen.
Alla borde checka sin rygg
Ryggproblem gör sig ofta till känns kring 40-års ålder, men problem uppstår i alla åldrar.
I en studie som publicerades 1987 i ”Manuelle Medizin” ingick 1000 nyfödda barn. Så mycket som 80 procent av barnen hade något slags ryggradsproblem. Det här förvånar inte Ducaj, som säger att små och omärkbara problem ibland uppstår i samband med födseln. Längs med åren kan de sedan förvärras genom bland annat dålig hållning.
– Resultatet av studien korrelerar med en annan siffra. Cirka 80 procent av äldre människor lider av märkbara ryggproblem.
Enligt Ducaj är det inte för sent att åtgärda problemen när det väl göra ont. Men många av dem kunde förebyggas tidigare.
– Folk går till en kiropraktor lite som de går till en tandläkare: först när de kan se problemen.

Hemma igen
Efter fem år av krävande studier i Barcelona återvände Albert Ducaj till Finland för en tid. Kort efter blev han kontaktad av en studiekompis som jobbade på en klinik i Haag. På kliniken fanns en jobbmöjlighet, så Ducaj åkte dit på intervju.
Där blev han i två år. Sedan blev det mars 2020.
När han den här gången kom tillbaka till Finland började han arbeta deltid på en klinik i Helsingfors. Men tanken att öppna egen mottagning hade redan funnits i bakhuvudet i Nederländerna.
Ducaj besöker ofta sin morfar som bor i Brändö på Åland. Under ett besök ringde en av hans morfars kompisar upp honom, ”jag hörde att du är i byn.” Kompisen behövde hjälp med sin rygg och Ducaj ställde upp.
Det visade sig att flera äldre Brändöbor var i behov av en kiropraktor. Behovet var så stort, och Ducaj trivdes så bra i Brändö, så i juli öppnade han en mottagning där.
Men han ville också ha något i hemstaden, så i september öppnade han en till klinik i Åbo.
Efter att ha delat ett utrymme i centrum en tid ville Ducaj skaffa eget. Från och med måndagen är hans nya klinik på Luolavuorivägen öppen fyra dagar i veckan.
Livet i Åbo
Medan Ducaj är i Åbo njuter han av nuet, och av joggingturer kring Paavo Nurmi stadion. Ibland besöker han familjens sommarstuga i Lielax. I helgen ska han gå på Internationella stormarknaden.
Till Brändö åker han fortfarande varje söndag för att ta emot sina kunder, varav den äldsta är 93 år.
– Kanske det blir skärgårdsbo av mig ännu. Fast om det är något jag lärt mig det här året är det att man inte ska planera sitt liv i onödan.
Uppdaterad: Studiens utgivningsår och publikation har lagts till.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.