Förflytta dig till innehållet

”Vi måste lära oss leva med viruset” – få kunder och rekordlåg försäljning har inte stoppat försäljare på Internationella stormarknaden

tre försäljare står bakom ett stånnd med småkakor
tre försäljare står bakom ett stånnd med småkakor

Massimo Potenza (till vänster) och hans kollegor är bland de som tagit världen till Åbo för en helg. Foto: Alexandra Granberg

Den här veckan avslutas den årliga stormarknadens turné i Åbo. I två månader har försäljare från 25 länder och 15 finska landskap rest runt i landet och sett en stor nedgång i kundantalet överallt.

I huvudstaden möttes försäljarna däremot av ett något överraskande fenomen.

– Normalt är Helsingfors den tystaste staden för marknaden, så vi var beredda på en lugn vecka där. Men den här gången var det tvärtom, de flesta människor kom till marknaden i Helsingfors jämfört med de andra ställena, säger Massimo Potenza, som tillsammans med tre kollegor säljer pasta, pesto, småkakor och andra italienska färskprodukter.

Vad tror du det beror på?

– Antagligen är det för att Helsingforsborna haft de striktaste restriktionerna i landet. Jag bor i Italien, jag förstår vad det betyder att vara isolerad. Inte att gå ut med munskydd, utan att sitta inomhus i två månader. De behövde väl få komma ut och träffas.

Kunder skeptiska till munskydd

Tydlig skyltning på tre språk och över 200 handspritställen har följt med på årets turné. Alla åtskilda områden har egna vakter. Det minskade antalet besökare har inneburit bättre säkerhetsavstånd.

Yoann Michi som säljer ost säger att de flesta munskydd sågs till i Helsingfors. Alla försäljare som ÅU pratar med vittnar om att munskydd generellt varit impopulära bland kunder.

För Zoe Pernot, som säljer tvålar på marknaden första gången i år, fick munskyddet också en avvärjande effekt på kunderna när hon själv bar det.

– Jag bar ett den första morgonen, men märkte snabbt att kunder undvek mig i stora krokvägar och gav mig långa, skrämda blickar. De tänkte väl att jag är sjuk och blev helt enkelt rädda.

Så Pernot tog av sig munskyddet och har inte burit ett sedan dess. Ingen av de andra försäljarna verkar heller bära munskydd. Bara något enstaka äldre par bland kunderna gör det.

folk går på en gågata vid torgförsäljning

Årets torgförsäljning är indelad i fem områden med egna vakter. Foto: Alexandra Granberg

Försäljningen rasar

Nära Aurabron säljer Hiwa Shwani och Sabr Sahar färskt bröd. Bägge bor i Finland och har alltså inte behövt resa längre än från sina hem i respektive Helsingfors och Tammerfors för att delta i marknaden. Men det är långt nog.

Shwanis arbetsdag kan bli upp till 20 timmar lång. Först stiger han upp mitt i natten för att baka brödet, sedan sätter han sig i bilen och kör de drygt två timmarna till Åbo. Efter att marknaden stänger klockan 20 eller 18 kör han tillbaka, och så börjar det igen.

I sju år har han gjort det här för att kunna vara med på Internationella marknaden. I år har det dock varit svårt att motivera den tunga livsstilen, då försäljningen minskat med 60 procent jämfört med i fjol.

– Gällande viruset är Finland det bästa stället att vara nu, men det är inte lätt. Men jag har bensin och hyra att betala så jag måste fortsätta jobba, fortsätta leva.

Ingo Rustholkarhu som äger ett thaimatsställe stämmer dystert in.

– Det har varit låg profil och färre människor i hela landet. Det går inte ens att jämföra med tidigare år, säger Rustholkarhu.

För Yoann Michi har försäljningen i år minskat med 30 procent. Ändå säger han att han gärna kommer tillbaka till Åbo nästa år.

en man i hatt skär upp ostbitar från ett stort block bakom ett torgstånd

Bra säkerhetsavstånd, få munskydd. Foto: Alexandra Granberg

Livet går vidare

Försäljare som kommit utomlands ifrån har alla testat sig för covid-19 innan de fått grönt ljus att delta. Dessutom har de som kommit från länder som kräver karantän först isolerat sig i två veckor, och alla försäljare har hållits i Finland sedan turnén började i augusti.

Massimo Potenza och hans kollegor berättar att de var tvungna att visa papper på ett negativt resultat som tagits 72 timmar innan ankomst.

– Men folk har varit rädda oberoende.

Efter söndag när marknaden i Åbo är slut åker Massimo tillbaka hem till Italien.

– Det är viktigt att vi lär oss leva med viruset. Det är normalt att jobba. Du jobbar, jag jobbar, men många gör det inte. Det farliga är när folk tänker att det finns ett ”normalt” att gå tillbaka till. Spanien, Tyskland, Frankrike, Italien har inte råd att stänga ner allt igen. Viruset försvinner inte i första taget, så vi måste fortsätta. Men på ett nytt, försiktigare sätt, med mer handtvätt och bättre hygienvanor överlag.

Alexandra Granberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter