Åbopolitiker nyfikna på billigare alternativ än nuvarande Föllärit – oklart om staden alls har stadscyklar sommaren 2021

Föllärit-stadscyklarna rullade ut i Åbo våren 2018. Tanken var att användar- och reklamintäkter på sikt gör dem självfinansierande, så att Åbo stads andel av kostnaderna minimeras.
Så gick det inte.
2019 kom elsparkcyklarna som minskade intresset för stadscyklarna. I år kom coronaepidemin, som ledde till att många nu distansjobbar eller -studerar och inte rör sig i staden.
I vår går Åbo stads avtal om stadscyklarna ut. Det finns en option om tre år till, men den förutsätter ett beslut av stadsstyrelsen inom oktober.
Vill ha mer information
En enkät bland politiker i stadsstyrelsen ger en klar signal: stadscyklar är bra, men modellen kunde vara annorlunda.
– Föllärit är en viktig del av Åbo stads nuvarande stadstrafik och det måste finnas en stadscykeltjänst också efter nuvarande avtal, säger De Grönas Jukka Vornanen, första vice ordförande i stadsstyrelsen.
Socialdemokraternas Mika Maaskola, stadsstyrelsens andra vice ordförande, är inne på samma linje men pekar på coronavirusets följder och elsparkcykelboomen.
– Vi ska se till att vi har stadscyklar i framtiden, men ett beslut om en option eller en ny upphandling förutsätter att vi får all information som behövs.
Vänsterförbundets Jaakko Lindfors anser att staden absolut ska fortsätta med stadscyklar, men ser en ny upphandling som en möjlighet.
– För att nå de mål angående hållbara trafikformer och kolneutralitet som stadsfullmäktige har bestämt om är det klart att staden ska uppmuntra sina invånare och turister att använda cyklar. I långa loppet borde stadscykelnätet utvidgas – och inte minskas.
Hoppas på billigare modell
Sannfinländarnas representant i stadsstyrelsen, Mikael Miikkola, tar inte ställning till modellen.
– Vi förhåller oss sig mycket positivt till stadscyklarna. Det är inte bara det fysiska som stärks utan också det mentala, formulerar Miikkola, som beskriver sig som en livsstilscyklist.
Centern stöder ”i princip” cyklar och är redo att satsa på gång- och cykeltrafiken, säger stadsstyrelseledamoten Jarmo Laivoranta.
– Ett alternativ där staden måste betala då det finns ett överutbud (av hyrcyklar/elsparkbärden) är ändå inte ett lockande alternativ.
Samlingspartiets ordförande, stadsstyrelsens ordförande Sini Ruohonen hoppas också på något som kunde vara billigare.
– Det är önskvärt att vi skulle få en redogörelse över förmånligare alternativ än det nuvarande. Kanske en konkurrensutsättning med ett pristak skulle vara det rätta.
Framgångar och floppar
Alepa-stadscyklarna rullade ut i Helsingfors 2016. Nätverket, som utvidgades till Esbo 2019, är populärt och anses överlag vara lyckat.
Vanda satsade på ett eget system 2019. Resultatet kan närmast beskrivas som en flopp med endast 1 161 betalande användare och få resor under 4,5 månader 2019.
Raumo tog i fjol i bruk Easybike-stadscyklar, som har fått ett gott mottagande. Nätverket är ett samarbete med Tammerforsföretaget Easysourcing Nordic.
Uleåborg, som länge har profilerat sig som en cykelstad, har 600 Sykkel-stadscyklar – men de står oanvända på grund av en tvist med leverantören Nextbike Polska.
Tammerfors har som mål att ta i bruk 700 elassisterade cyklar 2021. Den första upphandlingen misslyckades ändå: resultatet var endast ett anbud.

Elsparkcykelboomen och coronaepidemin har minskat efterfrågan på stadscyklarna. Foto: Stefan Holmström
Oklart om det finns stadscyklar sommaren 2021
Åbo stad köper Föllärit-stadscykelservicen av det polska företaget Nextbike Polska, men det är det inhemska företaget Rolan som sköter det praktiska i Åbo.
– Frågan om vi borde fortsätta med dem eller inte behandlas som bäst, säger Stella Aaltonen, projektchef på Åbo stad.
Eftersom ärendet ännu bereds för stadsstyrelsen, kan Aaltonen inte säga något mer just nu.
Ett alternativ är att utnyttja det ursprungliga avtalets option om tre år. Åbo stad kan också ordna en ny upphandling för ett system som är annorlunda än det nuvarande.
En konkurrensutsättning räcker tre-fyra månader, kanske mer, säger Aaltonen.
– Att sedan få hit de nya cyklarna från leverantörens fabrik kan ta ytterligare sex månader. Som en följd av den nuvarande cykelboomen kan det ta ännu längre tid.
I och med att Föllärit-avtalet går ut i vår kan detta i praktiken innebära att Åbo stad inte hinner få nya stadscyklar till sommaren 2021.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.