Pandemin hindrar dem från att hämta sina barn till Finland


Åboborna Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen har väntat i 12 år på att få barn. Nu har coronapandemin förlängt väntan ytterligare. Foto: Emma Strömberg/SPT
Internationell adoption har helt stannat av på grund av coronapandemin. Åboborna Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen fick barnbesked i maj men det är oklart när de kan resa till Thailand för att hämta syskonparet.
– Det är en väldigt tung situation.
Det har varit en väldigt lång och krokig resa för Åboborna Annika Essén-Suuronen, 42, och Matias Suuronen, 43, att få barn. På målrakan har coronapandemin förpassat paret i ovisshet igen.
Efter att ha velat få barn i 12 år fick paret i maj äntligen besked om att de ska få adoptera ett syskonpar från Thailand. I normala fall brukar föräldrarna åka och hämta adoptivbarn cirka en månad efter att barnbeskedet har kommit.
— Jag tänkte att det kanske skulle dröja till augusti på grund av coronaepidemin, men allting är ännu helt ovisst. Det är en stor påfrestning, säger Annika.
Syskonen som Annika och Matias ska adoptera har hunnit fylla år under sommaren och är nu 6 och 7 år gamla.
— Vi funderar ju på hur barnen har det på barnhemmet och är oroliga för dem, säger Matias.
Några länder börjar öppna för adoptivföräldrar
I Finland väntar 22 par på att få hämta hem sitt adoptivbarn. I stort sett all internationell adoption stannade upp när coronapandemin bröt ut.
Rädda barnen och Interpedia är de organisationer som ansvarar för internationell adoption till Finland.
Rädda barnen förmedlar adoptioner från Thailand, för tillfället väntar sju par i Finland för att få åka till landet och hämta sitt barn.
Marjo Mäenpää som ansvarar för adoptionsärenden på Rädda barnen säger att det nu hänger på att Thailands regering ska godkänna att släppa in adoptivföräldrar i landet.
Coronaläget är ganska bra i Thailand och landet har strikta inreserestriktioner. Vissa specialgrupper släpps in i landet, men tills vidare likställs adoptivföräldrar med turister.
— Thailändska myndigheter skickade en förfrågan till oss om hur finska myndigheter hanterar coronaepidemin så vi hoppas att landet snart ger grönt ljus för adoptivfamiljer.

Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen väntar i ovisshet på att få hämta sina två adoptivbarn från Thailand till hemmet i Åbo. Foto: Emma Strömberg/SPT
Interpedia har 15 adoptivfamiljer som fått barnbesked och väntar på att få åka och hämta barnet.
Organisationens informatör Marja Utela säger att processerna börjar gå framåt igen i flera länder. Interpedia sköter adoptioner från Bulgarien, Colombia, Sydafrika, Kina, Indien, Taiwan och Thailand.
— Adoptionsresor har redan en tid varit möjliga till Bulgarien och Taiwan, och för ett par veckor sedan reste den första familjen för att hämta sitt adoptivbarn i Colombia. De tog sig dit med ett humanitärt flyg, men landet började förra veckan också öppna upp för kommersiella flyg, säger Utela.
Adoptionsprocessen kan stå stilla på grund av att adoptionslandet inte släpper in de blivande föräldrarna eller att de nationella domstolarna som slutgiltigt ska klubba igenom adoptionen inte sammanträder. Men även om landet släpper in adoptivfamiljer kan transporterna utgöra ett problem eftersom flygrutterna till många länder har dragits in.
”Coronakrisen har medfört en extra belastning”
Annika Essén-Suuronen och Matias Suuronen har under åren lärt sig att leva med ovisshet och att allting inte ligger i deras makt.
— Ovisshet beskriver hela adoptionsprocessen. Men coronakrisen har medfört en stor extra belastning. Det tyngsta har varit att inte veta något och inte få någon information om hur saken framskrider. Man känner sig helt hjälplös, säger paret.
Annika säger att det kan kännas svårt att acceptera att Finland har lyckats få hundratals bärplockare till Finland från Thailand, men att några barn som nu bor på barnhem inte kan komma hit.
— Kunde Finland inte utnyttja sina diplomatiska nätverk för att driva på adoptionsfrågan också?
Cancer förlängde processen att få barn
Annikas och Matias resa för att bli adoptivföräldrar började redan för 12 år sedan när läkaren efter en barnlöshetsutredning upptäckte att Annika hade äggstockscancer.
— Det första jag måste behandla var barnlösheten, sedan kunde jag fokusera på att rädda mitt eget liv.
På grund av cancern måste Annika vara frisk i många år innan de kunde börja adoptionsprocessen. Själva processen har tagit fyra år, vilket är en ganska normal längd.
Mentorer stöder adoptivfamiljer
Föreningen Adoptivfamiljer inledde ett forskningssamarbete med Helsingfors universitet för några år sedan för att kartlägga vilka stödbehov adopterade har. Då kom det fram att många önskade sig någon form av kamratstöd av personer som gått igenom liknande saker.
Den riksomfattande mentorsverksamheten startade i början av 2019 på finska, svenska och engelska. De som vill vara mentorer går en kurs under en helg.
För tillfället har föreningen Adoptivfamiljer utbildat 50 mentorer. Inkommande helg ordnas en ny kurs och efter det har föreningen 70 frivilliga mentorer.
— Intresset har varit stort, men fler mentorer behövs hela tiden. Det är bra att vi har många mentorer så att vi kan matcha folk enligt deras erfarenheter och behov av kamratstöd, säger Minna Vihavainen som är projektchef för mentorsverksamheten.
Bland mentorerna finns både adoptivföräldrar och vuxna adoptivbarn. Stödverksamheten riktar sig till personer som är mitt i adoptionsprocessen, redan är adoptivföräldrar och adoptivbarn i alla åldrar.
Det finns uppskattningsvis ungefär 100 000 adopterade personer i Finland. Antalet adoptioner har minskat under de senaste åren, men Vihavainen lyfter fram en grupp som kan ha extra behov av kamratstöd:
— Kutymen var ganska annorlunda tidigare, speciellt inom den inhemska adoptionen. En del har först i vuxen ålder fått veta att de är adopterade och det har kommit som en chock och då kan det finnas behov att bearbeta saken med någon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.