Förflytta dig till innehållet

Digitalt kriscenter erbjuder distansstöd på svenska i hela landet — hjälp fås inom tre dagar

Man med mobiltelefon
Man med mobiltelefon

Allt fler kontaktar Kristelefonen. Foto: Pikist

Österbottens kriscenter Valo i Vasa har erbjudit riksomfattande samtalsstöd vid kriser på svenska sedan april 2019. Från och med i år erbjuds tjänsten också digitalt.

Att hitta svenskspråkigt samtalsstöd i den egna hemkommunen är långt ifrån självklart. På kriscentret i Vasa, som i år fyller fem år, föddes därför idén att kunna erbjuda samtalsstöd på distans, oberoende av var i Finland du bor.

Tack vare ett bidrag från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) som delades ut under coronakrisen, kunde idén om ett digitalt kriscenter förverkligas i år.

Att få krishjälp med kort varsel, alltså inom tre dagar, var dessutom något som inte var möjligt.

Den nya tjänsten innebär att kriscentret nu kan erbjuda hjälp på svenska inom tre vardagar, i hela landet. Hjälp erbjuds med låg tröskel via video- eller telefonsamtal.

– Vi tror att digitala tjänster kommer bli allt viktigare i framtiden. Idag finns det evidensbaserad forskning som visar att resultaten är lika goda oavsett kommunikationskanal, säger Anne Salovaara-Kero, direktör för Valo, i ett pressmeddelande.

Stort behov

Statistiken avslöjar att det funnits behov för en sådan här tjänst på svenska.

I april–december i fjol gjordes över 500 kontaktförsök till den svenskspråkiga Kristelefonen. Under våren 2020 minskade samtalen något, eventuellt på grund av olika tillfälliga hjälplinjer som dök upp i mars–maj.

Men från juni började de öka igen och sedan dess har trenden fortsatt. Medan 39 samtal gjordes till Kristelefonen i juli i fjol, gjordes 147 samtal under samma månad i år. Från början av året fram till juli har totalt 1180 kontaktförsök gjorts.

– Sakta men säkert hittar den svenskspråkiga befolkningen till oss, säger Camilla Björk, koordinator för svenskspråkiga Kristelefonen.

Frivilliga rekryteras

I och med det stora behovet söker nu Kristelefonen fler frivilligarbetare till jourtjänsten. I oktober inleds en distansutbildning för volontärer. Eftersom hela telefontjänsten sker på distans, kan frivilliga vara bosatta var som helst i Finland.

– Att ha någon som lyssnar på ens tankar och känslor när man behöver hjälp, i vardagen och genom livet, kan vara livsviktigt, säger utvecklingsdirektör Kristian Wahlbeck vid Mieli Psykisk hälsa Finland rf, som Valo samarbetar med.

 

Kristelefonens tjänster
På svenska 09 2525 0112
Öppet: må & on kl. 16–20, ti, to & fr kl. 9–13
mieli.fi/kristelefon

På finska 09 2525 0111
Öppet: 24/7
mieli.fi/kriisipuhelin

På arabiska & engelska 09 2525 0113
Öppet: må & ti kl. 11–15, on kl. 13–16 & kl. 17–21, to kl. 10–15
mieli.fi/en

Krissamtalen är kostnadsfria och du får vara anonym. Alla krismedarbetare har tystnadsplikt.

 

Alexandra Granberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter