Unikt projekt i Pargas ger äldre intensifierad hemvård — fyra dagliga besök fördubblas

På torsdag inleder äldreomsorgen i Pargas ett helt nytt och unikt pilotprojekt med intensifierad hemvård.
Då hemvårdarna vanligtvis besöker en klient högst fyra gånger per dag, plus trygghetsbesök vid larm, får de äldre som är med i projektet besök av hemvårdarna 7–9 gånger per dag plus nattbesök.
Alternativ till att vänta på en avdelning
På det sättet vill staden ge äldre som inte längre klarar sig hemma med vanlig hemvård ett alternativ till att ligga på en avdelning i väntan på att få en plats på ett boende med effektiverad service.
Camilla Bergman-Kärpijoki, äldreomsorgschef, säger att staden har nyrekryterat två närvårdare som börjar jobba med den intensifierade hemvården från och med den 1 oktober.
– Vi börjar i liten skala med högst fem kunder i höst. I praktiken betyder den intensifierade hemvården att det behövs nästan en vårdare per kund. Ändå blir det mer kostnadseffektivt än att ha de äldre, som inte längre klarar sig hemma med vanlig hemvård, liggande på avdelning i väntan på en plats vid ett effektiverat boende.

Intensifierad hemvård är mer kostnadseffektiv än avdelningsvård, säger äldreomsorgschefen. ÅU-foto
Enligt lagen ska staden erbjuda en plats på ett effektiverat boende inom 90 dygn, det vill säga inom tre månader.
– Men köerna är långa. Idag köar människor kanske i 60–70 dygn gör att få en plats på ett effektiverat boende. Det är en lång tid att ligga på en avdelning och vänta, säger Bergman-Kärpijoki.
Hon konstaterar också att många äldre vill vara hemma, trots att de inte klarar sig med vanlig hemvård.
– Genom den intensifierade hemvården vill vi också upprätthålla de äldres funktionsförmåga på ett annat sätt än om de ligger på avdelning. Hemvårdarna får hjälp med kundernas rehabilitering av ergo- och fysioterapeuter.
Också teknologiska lösningar, som fallsensorer
Staden kommer också att använda sig av teknologiska lösningar för att öka tryggheten, som fallsensorer, som automatiskt larmar hemvården om kunden faller i sitt hem.
Ingen annan kommun har prövat intensifierad hemvård inom äldreomsorgen och intresset är redan nu stort i många andra kommuner som vill veta hur pilotprojektet i Pargas utfaller.
Pilotprojektet pågår i tre månader.
Hoppas på fortsättning
– Social- och hälsovårdsnämnden har varit väldigt positiva till det här och vi hoppas på en fortsättning nästa år, med fler personalresurser, säger Bergman-Kärpijoki.
De som jobbar med intensifierad hemvård blir i praktiken egenvårdare för kunderna och kan koncentrera sig på dem i stället för att ha många kunder som de ska göra många besök hos.
Mångprofessionell grupp fattar besluten
Besluten om vem som får intensifierad hemvård fattas av stadens så kallade SAS-grupp, som kommer från finskans ”selvitä, arvio, sijoita”, som utreder, bedömer och placerar klienter enligt deras vårdbehov. I det mångprofessionella teamet medverkar vårdchefen, äldreomsorgschefen, läkare och hemförlovningshandledaren.
– Då det också handlar om trygghet kan intensifierad hemvård vara svårt exempelvis för minnessjuka. Gruppen gör en individuell bedömning från fall till fall.
Camilla Bergman-Kärpijoki är glad över att projektet nu kommer i gång.
– Tanken är ju allt mer att flytta över till service som innebär lättare vårdformer och öppen vård, så att människor kan bo hemma ännu lite längre.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.