Kakolahotellet kan lova lugna nätter — första gästerna sover där i natt

Olli Ojala, styrelseordförande i Kakola Yhtiöt, har ett alldeles särskilt band till Kakolabacken. Han lekte så mycket där som barn. Inte innanför fängelsemurarna, men runt omkring dem.
Att han öppnar stadens nyaste hotell, hotel Kakola, drygt femtio år senare, men just den 22 september är ingen slump. Det är nämligen hans 66 födelsedag, vilket han i och för sig försökte dölja under tisdagens presskonferens.
Men under en öppningsdag då det vimlar av journalister, fotografer och hotellet har några tiotals inbjudna gäster – de första som sover en natt i före detta länsfängelset – blev den lilla hemligheten snabbt avslöjad.
Hade blivit betydligt billigare att bygga nytt — men att bevara gammalt är Ojalas stil
Andra hemligheter kvarstår, såsom hur många miljoner Ojalas bolag har pumpat in i fastigheten.
– Det tänker jag inte berätta. Det har kostat cirka 2,5 den summa det hade kostat att låta bygga ett nytt hotell.
– Men mitt och min frus familjeföretag har i 40 års tid livnärt sig på att sanera och renovera gamla, värdefulla fastigheter. Det är vad vi vill.
– Om kostnaderna kan man säga att under de fem år som har gått sedan jag köpte de första tomterna och fastigheterna här på backen, av Senatsfastigheter, så har vi betalat fyra miljoner till staten i mervärdesskatt. Man kan också säga att vi har sysselsatt över 100 personer alla de här åren.

Hotel Kakola heter Åbos nyaste hotell. Foto: Anja Kuusisto
Byggprojekten på Kakolabacken är inte slut här. Nästa år ska det spa vara klart som byggs i anslutning till hotellet.
Och numera är det inte enbart byggare som får brödfödan på backen.
Många ickeinbjudna gäster i början av byggskedet
Ojala minns nämna kafferosteriet, ölbryggeriet med mera, samtidigt som han beskriver Hotel Kakolas tillkomst.
Själva länsfängelsefastigheten köpte han 2017 och jobbet med att omvandla fängelset till ett hotell började 2018, inte helt utan problem.
– Den första månaden fick vi hysa bort cirka 50 personer i veckan som hade tagit sig in i byggnaden. VI bad polisen om hjälp, men mestadels måste vi lösa problemen själva. Småpojkars bus sades det, men ytterst få av de 50 var småpojkar, vanligen var det vuxna vandaler och knarkare.
När man lyckades få stopp på det beteendet kom rivningen igång. Murar, bastanta stenväggar och tak är kvar. Trots allt det nya invändigt är det ett hållbarhetstänk som har genomsyrat arbetet, betonar Ojala.
När man har varit tvungen bryta bort ett granitblock har det förts till krossen men sedan återvänt som byggmaterial.

Hotellkorridor med bastanta väggar.
Detaljerna berättar om fängelsetiden
Många detaljer vittnar om fastighetens förflutna. I vinstugan intill hotellentrén hänger kättingar i taket, och stolsryggarna har försetts med handbojor. Merparten av hotellrummen ser ut som vanligt, men väggen till grannrummet kan vara en meter tjock. Garderobsdörren, mattan eller kanske nattduksbordet berättar en historia.
Just nattduksborden är beställningsarbete från nutida fångars verkstäder.
Sedan finns det familjerum där barnen sover i våningssängar med galler, och det finns en handfull med så kallade cellrum.
De rummen är för dem som vill känna på hotellets förflutna. Fönstret är litet och gallerförsett, sängen är en hård brits. Pottan – dock spolbar – finns i ett hörn av rummet.
– Cellerna har redan nu varit populära att boka, och då varnar vi ändå på vår sajt för att man faktiskt inte ska ha cellskräck om man bokar dem, säger hotelldirektör Eerika Rinne.

Eerika Rinne i ett större hotellrum, som under fängelsetiden i vissa skeden haft 12 bäddplatser. Nu är de 2. Foto: Anja Kuusisto
Hotellet sysselsätter 50 personer
Hotellet sysselsätter 50 personer. Rinne med familj lämnade Helsingfors för det här jobbet. Hon är inte den enda helsingforsaren som har upptäckt Åbo.
– Det är klart att det inte är någon fröjd att öppna ett nytt hotell i coronatider, men vi har till och med förvånansvärt mycket bokningar. Helsingforsare, tammerforsare med flera vill upptäcka Åbo.
Då Rinne tycker det starten går bra, säger en leende Olli Ojala att han har en lite avvikande åsikt.
– För mig går det bra då det är full beläggning i 150 rum, konferenssalarna för flera hundra personer är bokade, och restaurangerna är fulla med folk.
Men siktet är på år 2022. Då ska även parkeringshallen och spat vara klart.
– Nu just hoppas vi att också Åboborna tar till sig det nya hotellet med restaurang och vinstuga. Alla är välkomna in och titta. Det går alldeles bra att komma på ett glas, kaffe eller äta i restaurang Ruben, säger Eerika Rinne.

Tomas Hägg och Mari Pietilä jobbar i hotellets reception. Foto: Anja Kuusisto
Titlar är inte viktiga, sammanhållningen däremot
I restaurang Ruben är Roni Toivari köksmästare, hans bakgrund finns i Smör. I receptionen är Tomas Hägg den ansvariga, hans bakgrund finns inom Eckerölinjen.
– Titlar är inte viktiga hos oss, säger Hägg som under öppningsdagen går omkring i snickarbyxor. Just nu ser jag till att allt blir klart med rummen och dagens titel kunde vara i fängelsetermer, något i stil med gallerkontrollanten.
Det låter som om familjeföretagsandan har smittat av sig på personalen också. Olli Ojala talar nämligen varmt om familjeföretagandets betydelse, han poängterar sin fru Leenas, dottern Johanna Lähteenmäkis och sonen Joonas insatser för att hela projektet har lyckats.
Det finns korridorer där inte allt ännu är klart, det finns rum som inte ännu har allt på plats. Men gallerkontrollen torde ge grönt ljus och hotellets födelsedagsfest kan börja.

Kakola Yhtiöt är ett familjeföretag. Fr v Joonas Ojala, Johanna Lähteenmäki och föräldrarna Leena och Olli Ojala. Foto: Anja Kuusisto

På Kakolas innergård finns ”Hera” som inte seglar mer, utan som byggs om till en hotellsvit med sex bäddplatser. Foto: Anja Kuusisto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.