Hundratals besökte årets nedbantade skördefest i Nagu — många varor sålde slut


Den trettonde skördefesten i skärgården markerade sommarens slut och höstens inledning. Foto: Jarina Leskinen
Den trettonde skördefestmarknaden i Nagu arrangerades i mindre skala än normalt. Färre försäljare fick plats på årets marknad. Två av evenemangen, FM i fiskrökning och Restaurangdagarna, lämnades bort.
Margot Wikström, projektansvarig för närmatsprojektet KulTa som är en av arrangörerna, drev på att skördefesten ändå skulle ordnas.
– Det var på håret att vi alls kunde arrangera den. Förutom att vi begränsade antalet försäljare bredde vi också ut marknadsområdet. Och jag tänkte att skärgårdsbor är kloka och förnuftiga och klumpar inte ihop sig.
Produkter sålde slut
Trots restriktionerna lockade det soliga höstvädret, levande musik och lokalproducerade varor många besökare till Nagu torg på lördagen.
Både farsdagsgåvor och julklappar införskaffades i förväg, och flera försäljare sålde slut sina produkter under dagen. Efter en relativt tyst sommar var hundratals besökare sugna på marknad och allt det medför, inte minst socialt.
– Vi sade till försäljarna, ”ta ordentligt med varor, det kommer vara mycket folk”. Och folk hade verkligen en hunger för rejäla lokalvaror, inget krimskrams, inga lakritsstänger, utan närproducerad mat och hantverk. De förde iväg handlingskassar och kom tillbaka med nya. Grannar träffades och pratade ivrigt. Det var som det ska vara, säger Wikström.
Årets vackraste försäljningsbord gick den här gången till Anna-Lena Ahlméns blomförsäljningsstånd då marknadsbesökarna röstade fram en vinnare. På marknaden utsågs också årets Potatisknölar, Birgitta och Bo-Åke Blomberg, av föreningen MultiCulti r.f.

”Folk vill ha rejäla, lokalproducerade varor”, tror Margot Wikström, en av arrangörerna. Här Närbodens produkter. Foto: Jarina Leskinen
Lokal sightseeing
Utöver lördagens marknad hör också ett söndagsprogram, Öppna gårdar-dagen, till skördefesten. I år fick besökare bekanta sig med gårdar i Pargas, Nagu och Korpo.
– Färre gårdar än vanligt hade anmält sig. Jag tror det beror på att många väntade in i det sista på att hela skördefesten skulle bli inställd på grund av osäkerheten. Det är förståeligt, det är ett stort engagemang för gårdar att förbereda inför dagen och de måste börja tidigt, säger Wikström.
I Pargas hade Stentorps fårfarm öppnat sina dörrar och bjöd bland annat på en utställning. I Nagu var det Västeräng på Ytterholm, och i Korpo Wattkast hade tre gårdar slagit sig samman för att visa upp och sälja sina produkter.
– På vägen till Ytterholm mötte jag många besökare som utbrast att de aldrig varit där förr. Den här dagen ger en möjlighet att upptäcka nya platser, lite lokal sightseeing, säger Wikström.
Förlängd sommarsäsong
Enligt tradition är skördefesten det evenemang som avslutar sommarsäsongen och inleder hösten.
Men årets reserestriktioner har gjort att inrikesturismen och därmed skärgårdsturismen hållit i sig längre än normalt.
– Restaurangdagarna uteblev för att restaurangerna helt enkelt inte kände behov av att delta i ett jippo, de räknar med en fullsatt höst ändå, säger Wikström.

På söndagen fick besökare kika in på gårdar i Pargas, Nagu och Korpo. Här på Wattkast i Korpo. Foto: Aarón Blanco Tejedor/Ubuntu Productions
Skärgårdens skördefest ordnas årligen den tredje helgen i september. Arrangörer är turismenheten i Pargas stad i samarbete med projekt KulTa (Kosthåll med konsumenten i fokus).
Alexandra Granberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.