Miljötänk styr 50-årsjubilerande familjeföretaget Skärgårdens brunnsborrning


Syskonen Jessica Ranta-aho och Jimmy Kronberg är ekonomichef respektive vd i Skärgårdens brunnsborrning. Foto: Anja Kuusisto
Ett aktuellt jordvärmejobb pågår i ett höghus på Allégatan i Åbo, ett annat i ett småhus i Pargas, ytterligare ett pågår i Nagu. De här fastigheterna är i gott sällskap.
När Skärgårdens brunnsborrning fyller 50 har företaget anlitats för att förse 1400 hus med jordvärme. De flesta är egnahemshus, men också antalet radhus och höghus är tresiffrigt.
– Det är den sektorn där tillväxten nu är störst, radhus, höghus, industrier och affärslokaler som väljer jordvärme, säger Jessica Ranta-aho, ekonomichef i företaget.
– Motonet i S:t Karins är ett rätt färskt exempel säger Jimmy Kronberg, vd och äldre bror till Jessica.
Han har mer eller mindre jobbat i företaget hela tiden sedan han var sommaranställd som tonåring. Marknadsföring studerade han, men har numera också en formell yrkesexamen i vvs-teknik.
– Den praktiska kunskapen fanns sedan länge, men det är viktigt att ha den till pappers också, säger han.
Peter Kronberg köpte företaget av morbror, Jimmy tog över efter sin farbror
I familjeföretaget han leder finns 19 anställda och en på läroavtal. Jimmys lärofader i branschen har varit hans farbror, Peter som hade köpt företaget av sin morbror Bertel Fjäder 1990.
Det var då ett företag som såsom namnet säger borrade brunnar, och också tog sig an utmanande borrningar på skärgårdsholmar.
Det var möjligt tack vare en för företagets behov skräddarsydd eller -tillverkad pråm med vilken borriggen kunde transporteras och man kunde jobba ifrån. En sådan finns nu också.
Peter Kronberg insåg jordvärmens fördel, for på kurs till Sverige
– Egna innovationer har varit viktiga för företagets utveckling, säger Jimmy Kronberg. Så var det också i början av 1990-talet då Peter följde med diskussionen i Sverige och tyckte att jordvärme lät intressant, så han for på kurs dit.
Hemma igen borrade han den här traktens sannolikt första jordvärmehål vid sin mors gård, det hus som Jimmy numera bor i.
Huset är över 300 kvadrat men har en uppvärmningskostnad på kanske 1000-1200 euro i året, säger Jimmy.
Hans farbror Peter har hunnit bli pensionär. Företaget som Peter Kronberg köpte 1990 har vuxit stadigt och stabilt.
Brunnsborrningen har man inte upphört med, och företaget borrar också bland annat fästen för bryggor i skärgården. Ett dotterbolag finns också som utför muddringsarbeten.
Hybridlösningar är dagens trend
Men det är olika ekologiska värmelösningar som sysselsätter mest nuförtiden.
– Hybridlösningar blir allt vanligare. Nya innovationer är kanske inte det vi gör nu, men vi vidareutvecklar hybridmodeller där jordvärme, spillvärme och fjärrvärme samverkar.
– Värmelagring är branschens heta grej just nu. Man har insett att så mycket värme går till kråkorna, säger Jimmy Kronberg som sedan några år tillbaka också är ordförande för den nationella branschorganisationen, Poratek, Brunnsborrnings entreprenörer i Finland.

Sibeliusmuseet fick jordvärme för ett par år sedan. Foto: Skärgårdens brunnsborrning
Spillvärmen tas bättre tillvara i dag
– Överloppsvärmen som produceras på sommaren kan tas tillvara och lagras. Man laddar ned den till borrhålet och använder den senare, när det blir kallare. Det är på samma sätt som man sedan länge kunnat använda värmelagring också för att kyla ner inomhusluften.
Ett ställe där jordvärme installerades med beställningen att även fungera för nedkylning av byggnaden är Sibeliusmuseet i Åbo. Jobbet som utfördes för två år sedan hörde till de mer krävande på grund platsen där museet ligger, nära Domkyrkan.
– Arkeologer fanns på plats och kontrollerade varje ställe där det skulle borras. Det blev sedan nitton hål på 340 meters djup, berättar Jessica Ranta-aho.
Riktigt så ser det inte ut på höghusgården på Allégatan där Skärgårdens brunnsborrning jobbar. Arkeologer krävs inte där, men grävmaskinsförare, borrare och installatörer jobbar. Snart kan höghuset skylta med sitt miljötänk.
Familjeföretaget Skärgårdens brunnsborrning
Grundades 1970 av Bertel Fjäder i Pargas. Hans dotter Majlen jobbar i företagets kontor.
Brunnsborrningen såldes 1990 till Peter Kronberg.
Styrelseordförande är Peters bror Johan Kronberg.
Företaget fyller 50 år i slutet av september.
Vd är Jimmy Kronberg, ekonomichef Jessica Ranta-aho, båda är Johans barn. En yngre bror, Joe, har också i sommar jobbat för företaget. Även syskonen Jenny och John har jobbat här. I sommar har både Jimmys och Jessicas barn sommarjobbat i firman.
Har en årsomsättning på cirka 6,3 miljoner.
Har 19 anställda och köper regelbundet tjänster av några borrare med egna företag eller firmanamn.
Verksamhetsområdet är Egentliga Finland, med tyngdpunkten på Åbo med kranskommuner.
Huvudkontoret finns i Kirjala i Pargas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.