Förflytta dig till innehållet

Ett veckoslut som pekar finger mot 17-åringar i trafiken

För en dryg vecka sedan (8.9) höll Kommunikationsministeriet och Traficom en presskonferens där ett budskap var att 17-åringarna bakom bilratten inte verkar trafiksynda mer än andra unga chaufförer.

Det är möjligt att myndigheterna ångrar den presskonferensen i dag.

I rättvisans namn ska det genast tilläggas att informationen som gavs för en vecka sedan är baserad på en mellanrapport. Presskonferens huvudbudskap var snarare att berätta att en uppföljning görs om den lagändring som trädde i kraft 2018.

Enbart i år, under årets första åtta månader, har Traficom beviljat 9 200 körkort till 17-åringar (HS 14.9).

Traficom har nu närmare 3 500 ansökningar i kö. Behandlingstiden är därför uppe i tre månader.
Under fjolåret beviljades drygt 9 000 17-åringar körkort, så antalet verkar öka år för år, och det finns fler och fler 17-åriga bilister i trafiken.

Sedan juli 2018 har 17-åringar kunnat få dispens för att ta körkort. De undantag som ska uppfyllas från att avvika från 18-årsregeln är till exempel om avståndet till ens skola till fots är längre än fem kilometer, eller om det med kollektivtrafik tar mer än en och en halv timme att ta sig till skolan eller sin regelbundna hobby.

Med statistik från enbart ett år (det är vad man nu har) är det svårt bedöma om 17-åringar är annorlunda chaufförer än 18-åringar, eller unga vuxna överlag.

Åsikter finns det dock gott om, speciellt efter senaste veckoslut som förde statistiken i en dyster riktning.
Polisinrättningen i Sydvästra Finland har de senaste dygnen rapporterat om flera allvarliga trafikolyckor.

Natten mot lördag frontalkrockade två personbilar i tätorten Lavia i Björneborg. Nio ungdomar i åldern 16–18 fördes till sjukhus. Två skadades allvarligt.
Den andra bilens chaufför, 17 år, misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och vållande av personskada. De allvarligt skadade var passagerare i den bilen. Ingen alkohol förekom.
På lördagsmorgonen hände också en singelolycka med en 17-åring vid ratten. Chauffören körde av vägen i Vemo (Vehmaa) och skadades allvarligt.
På söndag upprepades mönstret i Runsala, Åbo. En 17-åring körde av vägen, två skadades, men i det fallet misstänks narkotikapåverkan.

Och det är inte enbart i vår region som 17-åringarna skapar rubriker. För en veckan sedan blev en polispatrull i Seinäjoki omkörd av en bil i hög hastighet.
Polisen mätte upp 161 kilometer i timmen på Seinäjoki omfartsväg där hastighetsbegränsningen är 100 kilometer i timmen. Chauffören visade sig vara en 17-åring som fått dispenskörkort, numera indraget för en månad.

Också Lapplands polisinrättning har det gångna veckoslutet rapporterat om flera farliga situationer med unga bilister. Det grövsta fallet beskrivs av kommissarie Kirsi Huhtamäki i Ilta-Sanomat. Hon säger att det är sällan polisen ens uppmäter hastigheter i den stilen som det nu var frågan om.
218 kilometer i timmen är förstås farligt för vem som helst, nu var chauffören en oerfaren bilist på 17 år. I bilen fanns två passagerare.

Trafikskyddets forskningschef Juha Valtonen säger till Svenska Yle att 17-åringar som chaufförer löper större risk att råka ut för olyckor än äldre bilister.
Han ser två orsaker, unga är mer benägna att ta risker och de påverkas mera av sin sociala omgivning.

Slutledningar som det är lätt att hålla med om. Det kan man också göra utan att peka finger direkt mot 17-åringarna.

Unga chaufförers olycksbenägenhet får stöd i den statistik som hittills finns överlag, vad gäller chaufförer i åldern 15–24 och även andra fordon än bilar.

Kompistrycket och höga hastigheter verkar vara de gemensamma nämnarna i många av olyckorna. Det säger sig självt – det är mer sällan en medelålders chaufför har passagerare som hojtar om att köra fortare, eller att hen som chaufför vill testa hur det känns att dra kurvorna raka.

I regel blir man en säkrare chaufför genom att köra mycket, och den erfarenheten kan unga chaufförer inte ersätta med något annat, den kommer med tiden.

Men åldern i sig är inte någon garant för att man är en säker chaufför. Körvanan är viktig, och hur riskbenägen en person är, är individuellt.

Därför blir det lätt fel då trafikbeteendet hos 17-åriga chaufförer granskas. Och inte behöver de avvika radikalt från 18- eller 19-åringar – det vet vi inte ännu, trots det gångna veckoslutet.

Den statistik som gavs ut 8.9 (se ovan) visade att 2,3 procent av 17-åringar med körkort har fått körförbud, då andelen bland 18-åringar var 7,1 procent och bland 19-åringarna 5,3 procent.
Sedan dispensreglerna trädde i kraft 2018 har 65 procent av de undersökta unga bilisterna inte gjort någon trafikförsyndelse alls.

En påminnelse till alla tyckare är också att betydligt äldre förare också kan vara en riskfaktor i trafiken. Seniorernas andel av bilisterna ökar mycket kommande decennier, då det är så vår ålderskurva ser ut.

Det viktigaste är inte åldern på chauffören, utan hur hen resonerar, hanterar ratten och gaspedalen. Och att inte samtidigt hålla koll på mobilen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter