Förflytta dig till innehållet

Varierande strategier bland högskolorna – ”Hybridmodell kan betyda lite olika saker”

Svenska handelshögskolans hybridmodell för undervisningen går ut på att alla studier kan avläggas på distans. Foto: Charlotte Winberg/SPT

— Det har gått upp för oss att en så kallad hybridmodell kan betyda lite olika saker. Vi har till exempel tolkat den som något annat än många andra högskolor, säger Linda Gerkman, direktör för studieservice vid Svenska Handelshögskolan.

Vid Hanken innebär modellen att alla studier kan avläggas på distans. Det ska alltså vara möjligt att följa undervisningen på distans, samtidigt som det också kan vara möjligt att följa med samma kurs i klassrummet. Gerkman säger att hybridmodell på andra högskolor kan innebära att kurser avläggs antingen som när- eller distansundervisning.

Gerkman säger att det är viktigt för både personal och studenter att kunna välja vad som känns rätt. Hanken meddelade redan i juni att deras hybridmodell fortsätter hela hösten. Beslut om våren tas i slutet av september.

— Personligen tror jag att vi fortsätter på samma sätt även på våren, säger Gerkman.

Fall av exponeringar

Universitetens och yrkeshögskolornas verksamhet har kommit i gång efter sommaren. Senast i onsdags testades en person positivt för coronaviruset vid Åbo Akademi. Den här veckans studentevenemang för första års studenter senareläggs.

Förra veckan exponerades 300 medicinstudenter vid Helsingfors universitet för coronaviruset efter att de deltagit i ett studentevenemang. De äldre studenternas praktiker vid sjukhusen avbröts.

Dessutom övergick alla studenter till distansundervisning vid Vasa universitet den här veckan på grund av eventuell exponering för coronasmitta.

Gerkman säger att Hanken för en öppen dialog med studentkåren. Hon är övertygad om att kåren gör sitt bästa för att sätta hälsan först i planeringen.

—  De har gjort ett ovärderligt jobb med att ta hand om de nya studenterna och få dem att känna tillhörighet. Inga evenemang ordnas inomhus och inga stora evenemang planeras under hösten.

Gerkman säger att det i slutändan ändå är individens eget ansvar och beteende som avgör hur väl man lyckas motarbeta smittospridningen, trots att högskolan vidtagit säkerhetsåtgärder.

De nya studenterna

På de allra flesta högskolor har man vidtagit speciella åtgärder för de nya studenterna. Till exempel vid Yrkeshögskolan Novia prioriteras närundervisning för de nya samtidigt som man tillämpar en slags hybridmodell för de äldre. Vissa kurser är omöjliga att genomföra på distans, som simulationsövningar och laboratorieövningar.

— Det är viktigt för gruppen att ettorna får lära känna varandra och lärarna. På våren märkte vi att det också för de äldre studenterna blev jobbigt att hela tiden studera på distans, säger Örjan Andersson, rektor vid Novia.

Enligt Andersson har man beredskap att minska på närundervisningen ytterligare beroende på hur situationen utvecklar sig. Man organiserar närundervisningen enligt säkerhetsföreskrifterna. Till exempel tillhandahåller Novia munskydd för både studenter och personal.

Skulle personer på Novia exponeras för viruset har man ingen entydig strategi för hur man går till väga. Andersson säger att man måste bedöma läget från fall till fall.

—  I en sådan situation diskuterar vi med hälsomyndigheterna och fattar beslut om åtgärder i samråd med dem.

Utbytesstudenter inte välkomna

Novia rekommenderar att studenterna låter bli att åka på utbyte eller praktik utomlands i höst. Enligt Andersson sju studenter ändå valt att åka. En normal höst är de cirka 50.

Han säger att de åker på eget ansvar men skolan upplyser dem om vilka direktiv som gäller, som att följa reglerna vid den mottagande högskolan och göra en reseanmälan. Novia tar inte heller emot utbytesstudenter.

—  Det gäller alltså utbytesstudenter som endast kommer hit för en termin. Vi fortsätter att ta emot personer som avlägger en examen här, säger Andersson.

Vid yrkeshögskolan Arcada följer man samma riktlinjer gällande utbyte och praktik som vid Novia. Det är klart färre studenter som valt att åka på utbyte.

—  Vi har fört diskussioner med alla som tänkt åka på utbyte och de har kunnat ta ett informerat beslut medvetna om vilka risker som finns, säger Mona Forsskåhl, rektor vid Arcada.

Enligt Forsskåhl har man försökt dra upp sådana riktlinjer som kan gälla för en längre tid. Hennes uppfattning är att både studenterna och personalen är nöjda med den flexiblare undervisningsmodellen.

Alla är välkomna till Arcadas lokaler, men alla föreläsningar ordnas online. Praktiska övningar ordnas i mindre grupper på campus.

Åbo Akademi

1. De nya studerande är på campus och de övriga på distans. Till exempel laborationer ordnas som närundervisning men då ser man till att eleverna håller distans.

2. ÅA har satsat på teknik och gjort nya anskaffningar. Så kallade digimentorer har anställts för att hjälpa speciellt lärarna med det tekniska för att distansundervisningen ska fungera.

3. I huvudsak arbetar alla på distans. När det gäller forskarkåren kan de som har laborationer vara på plats för korta stunder. De kommer överens om spelreglerna med sin fakultet.

4. Studentkaféerna är öppna för studerande men alla platser är inte i bruk. Man försöker hålla avstånd till varandra så gott det går.

5. Linjen är att inga fester och ingen alkohol tillåts i Akademins lokaler. Lokalerna är tillgängliga för studentföreningarna men den normala festverksamheten under kvällar och nätter är förbjuden.

Yrkeshögskolan Novia

1. För första årets studerande prioriteras närundervisning. För äldre studerande tillämpas en hybridmodell där hälften är på plats och hälften på distans, men också närundervisning, främst i simulationsövningar och laboratorieövningar.

2. Novia försöker minska antalet personer på campus genom arbete och undervisning på distans. Personal och studerande förses med munskydd, handskar och visir när de inte kan hålla säkerhetsavstånd. Plexiglas har installerats vid servicepunkter.

3. Personalen jobbar på campus men då möjligt på distans. Den forskande personalen jobbar främst på distans, men även på campus, speciellt när forskningen kräver specialutrustning.

4. Studentrestaurangerna är fristående företag men en dialog förs. Luncherna har schemalagts för att undvika köbildning. Man har minskat på antalet sittplatser.

5. Studerandeföreningar får inte ordna evenemang eller fester på campus under höstterminen. Möten och dylikt får ordnas om deltagarna håller säkerhetsavstånd eller använder munskydd.

6. Novia rekommenderar att studerandena låter bli att åka på utbyte i höst. Praktikperioderna fortsätter som normalt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter