Förflytta dig till innehållet

Åbos stadscyklar tappar i popularitet — elsparkcyklarna används mer än någonsin

pojke åker elsparkcykel
rad med föli-stadscyklar står parkerade vid lilltorget i ÅboAlexandra Granberg

Åbos Föli-cyklar har sett en stor nedgång i sommar. Foto: Alexandra Granberg

Anni Harinen närmar sig en av de gula cyklarna som står parkerade kring Lilltorgets fontän i en prydlig halvcirkel. Hon knäpper in sitt telefonnummer och en pinkod på knapparna bak på cykeln.

Harinen är en av de 16 000 Åbobor som använt sig av Föli-stadscyklarna.

– Inte dagligen, men nästan. Och de dagar jag använder en blir det flera turer per dag. För sex euro i månaden är det ganska mycket förmånligare än om jag skulle fixa min trasiga cykel.

Under våren har Harinen precis som de flesta undvikit att åka kollektivtrafik. Sedan juni har hon åkt stadscykel för att ta sig mellan jobbet och hemmet, en cirka trekilometersfärd.

Behändigt nog finns en av stadens 41 stadscykelstationer nära hennes hem. Men i jobbändan är hon tvungen att promenera 1,5 kilometer från närmsta station.

Inte populärast i stan

I Åbo finns det 300 stadscyklar plus de 10 nyligen införda el-cyklarna som ska prövas i ett halvår. Stadscyklarna introducerades för två år sedan i maj och blev genast populära. Under det första året gjordes i genomsnitt drygt 800 turer per cykel.

Sedan fick cyklarna konkurrens. I maj 2019 kom först de röda elsparkcyklarna som ägs av svenska företaget Voi Technology Ab, tätt följt av de turkosa Tier-sparkcyklarna från Tyskland. Idag har Voi 700–800 elsparkcyklar ute på Åbos gator. Tier har cirka 1000.

Både stadscyklar och elsparkcyklar har använts flitigt av stadsbor och turister. Men i sommar har de två fordonen tydligt gått isär.

kvinna cyklar iväg på en stadscykel längs auraåAlexandra Granberg

Anni Harinen ser gärna fler cykelstationer och ett bredare område. Foto: Alexandra Granberg

Ökad försiktighet, minskad rörlighet

I maj gick användarsiffrorna för bägge fordon neråt. För stadscyklarna minskade användningen betydligt jämfört med samma tid förra året. Mellan mars och augusti ifjol gjordes cirka 112 000 turer med stadscyklarna. Motsvarande siffror för 2020 var 35 000.

Stella Aaltonen, projektledare vid Åbo stad, tror det här har en logisk förklaring.

– Folk har i allmänhet rört sig mindre under våren och använt mindre kollektivtrafik. Till exempel har arbetsresor minskat när folk jobbat hemifrån.

Detta trots att de allmänna cyklarna regelbundet desinficeras och rengörs.

elsparkcykel närbild

50 000 har använt Tiers elsparkcyklar i Åbo. Foto: Alexandra Granberg

Små hjul rullar mest

Också elsparkcyklarna såg en liten nedgång i maj, om än mindre än den för stadscyklarna och kollektivtrafiken. Men medan coronapandemin fortsatte spöka i cykeltrafiken gick elsparkcyklarna sedan åt motsatt håll.

– Användningen av Åbos elsparkcyklar har faktiskt ökat under sommaren. De som redan åker dem åkte mer, och fler har köpt vårt månadsabonnemang, säger Christina Gjerde, landschef för Voi i Finland och Norge.

Tiers elsparkcyklar har varit i alldeles normal användning sedan mars, med totalt 250 000 turer fram till augusti, enligt verksamhetschef Sonja Hakala.

– Vi har velat erbjuda Åboborna ett säkert sätt att röra sig på under pandemin.

Flexibilitet – möjlighet att ta sig från dörr till dörr – och ett brett körområde är huvudorsakerna till ökningen tror Gjerde.

Aaltonen lutar åt samma håll. Stadscyklarna är koncentrerade kring centrum och har därmed ett snävare område att röra sig på. Dessutom är de begränsade till de 41 stationerna, medan elsparkcyklarna (på gott och ont) kan lämnas var som helst.

Det här syns också i statistiken från sommaren som visar att användare tagit längre turer med elsparkcyklarna än tidigare.

stadscyklar och elsparkcykel bredvid varandra på parkering

Åboborna står hellre än trampar. Foto: Alexandra Granberg

Åbo på Europas karta

Den ökade smittorisken i instängda bussar verkar alltså ha gynnat de älskade, hatade elsparkcyklarna. Fast kanske mindre hatade i Åbo, med sin unga befolkning, många sommarturister och fina cykelbanor? Det indikerar åtminstone trenden på Voi.

– När vi lanserade elsparkcyklarna i Åbo exploderade användningen. Folk var alldeles galna i dem. Bland Europas städer är Åbo absolut en av de tio största användarna, säger Gjerde.

Sedan Tier landade i Åbo för ett år sedan har 50 000 använt dem, och nästan hälften av alla Åbobor har laddat ner Voi-appen.

I hela landet är 40 % av Voi-användarna kvinnor, den största andelen i Europa.

Vad beror det här på?

– För det första tror jag finländare är bra på att snabbt ta i bruk ny teknologi. Så tror jag trygghet spelar in. Närheten på bussar är ju inte idealt för någon just nu, men för kvinnor uppleves den i övrigt som ett hot, säger Gjerde.

landschef för elsparkcykelföretaget Voi i Finland och Norge, Christina Gjerde

Christina Gjerde, landschef för Voi Finland och Norge. Foto: Voi

Trubbel i paradiset

Men de småhjulade fordonen är långt ifrån problemfria.

Förutom att folk kört i berusat tillstånd hör en kritik paradoxalt nog ihop med sparkcyklarnas flexibilitet. I och med att elsparkcyklarna kan lämnas var som helst lämnas de på gång- och cykelbanor, i privata trädgårdar, mitt i biltrafiken – till och med i vattnet.

Längs kajerna i Stockholm har dykare hittat hundratals elsparkcyklar, så mycket som 7 ton enligt Dagens Industri. Frivilliga och Vois anställda har dykt ner för att fiska upp dem. Enligt Gjerde kunde ett dykningsuppdrag kanske snart bli aktuellt också i Åbos Auraå.

Stadscykel framför bil

En parkerad bil tar lika mycket utrymme som fem stadscyklar. Foto: Alexandra Granberg

Ett grönare val?

Elsparkcyklarna har från början sålts som ett miljövänligt stadsfordon. Men en undersökning som North Carolina State University utförde för ett år sedan räknade ut de totala utsläppen under hela livskedjan – från tillverkningen till de fordon som dagligen kör runt för att samla in sparkcyklarna. Enligt beräkningen är utsläppet för en elsparkcykel större än för en elektrisk cykel och till och med än för en packad dieselbuss.

Den korta livslängden har störst inverkan. Enligt Gjerde gör Voi alltmer reparationer och hon menar att elsparkcyklarna nu kan leva upp till 4–5 år.

Det vill säga, om de inte hamnar på någon sjöbotten.

I juli meddelade Voi tillsammans med Tier och ett tredje elsparkcykelföretag att de ska förbinda sig till mer hållbara standarder.

Företagen lovar bland annat att använda åtminstone 20 % återvunnet material i tillverkningen från och med nästa år, inte förlita sig på snuttjobb, använda endast elektriska fordon för underhållningen av sparkcyklarna och ”aldrig förstöra en elsparkcykel”.

Föga överraskande i undersökningen från North Carolina var att gång eller cykling på vanlig cykel ändå alltid är ett grönare val. Av dem som deltog och som använt elsparkcykel skulle nästan hälften annars ha cyklat eller gått.

Några hade skippat hela resan.

elsparkcykel på håll

De små fordonen lämnas överallt på stan, och slängs till och med i vattnet. Foto: Alexandra Granberg

Vart rullar det?

Voi vill utöka sina elsparkcyklar i Åbo och bli ännu större. Enligt Gjerde kan staden kanske se fler av fordonen redan nästa säsong.

– Det finns ett behov för elsparkcyklar också utanför centrum. Vi breddar hela tiden.

Inget är ännu beslutat om stadscyklarna, men hela systemets framtid ska utvärderas i höst. Tanken är att bredda också cyklarnas område, speciellt utanför centrum där elsparkcyklarna inte (ännu) är i användning. Men enligt Aaltonen är utbredning just nu inte ekonomiskt möjligt.

Innan Anni Harinen lägger stadscykeln åt sidan för vintern har hon en klar önskan inför nästa säsong.

– Jag skulle gärna se fler cykelstationer, också utanför stadskärnan.

 

Alexandra Granberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter