I Pargas coronatestas över 100 i veckan — test av barn och unga ökar

Hälsovårdaren Camilla Rautanen tar coronatest på ett duktigt barn. Foto: Anja Kuusisto
Institutet för hälsa och välfärds (THL) nyaste direktiv om barn och corona har lugnat läget vad gäller både samtal och -testning.
Det säger smittskyddsansvariga hälsovårdaren Carola Silander-Lehtinen och hälsovårdare Camilla Rautanen på Pargas hälsocentral.
– Början av veckan var riktigt tokig, nu är det lugnare, säger Rautanen som också en stor del av sin fredag jobbade med att ta coronatest.
– Efter THL:s nya direktiv är det som om folk vågade låta barnen stanna hemma, man väntar ut förkylningen och ser om den går över. För vissa barn har ju alltid rinnande näsa, och nyser gör vi alla någon gång.
Stanna hemma och vänta ut förkylningen allra först
Hälsovårdspersonalen är nöjd om inte skolor och daghem kräver coronatest. Man ska stanna hemma om man är sjuk, i regel går förkylningar över rätt snabbt.
– På våren var det mer äldre personer som tog kontakt, nu är det oftare föräldrar till små barn och unga vuxna, säger Rautanen.
Silander-Lehtinen som i sitt jobb dagligen håller kontakt med sjukvårdsdistriktet säger också att de som på senare tid insjuknat i covid-19 oftare varit unga vuxna.
– Själva sjukdomsbilden verkar också ha förändrats. På våren var de som blev sjuka ofta ordentligt sjuka i två, tre veckor, medan de insjuknade på senare tid i regel har kommit lindrigare undan.

Carola Silander-Lehtinen och Camilla Rautanen. Foto: Anja Kuusisto
Ingen i Pargas är sjuk i covid-19 nu
I Pargas finns ingen alls som är sjuk i covid-19 just nu.
Sedan epidemin bröt ut i mars har 10 personer med hemort i Pargas testat positivt, men de har alla för flera veckor sedan tillfrisknat. Fall av exponerade kommer regelbundet, de följs upp i två veckor.
– Skulle någon testa positivt hos oss tar vi alltid kontakt med dem genast vi får det positiva svaret, om det så är vardag, kväll eller veckoslut, säger Silander-Lehtinen.
– Vi håller fortsatt kontakt med personen så länge som karantänen pågår, vi ringer om inte varje dag så varannan och kollar läget. Man blir inte övergiven, man får hjälp och stöd.
Är man sjuk är karantänen en obligatorisk isolering
Den som insjuknar i covid-19 sätts i isolering. Hens närkontakter, såsom familjemedlemmar sätts i karantän. Det är obligatoriskt och det skrivs isolerings- eller karantänsbeslut på dessa.
Den som varit på test och väntar på sitt resultat, är i såkallad frivillig karantän tills man vet resultatet. Frivillig karantän ska man också ha ifall man rest i ett riskland.
– Folk förstår inte alltid det här med karantän. Men det betyder att du inte går till butiken, inte till jobbet eller skolan, inte till en hobby och inte träffar vänner. Detsamma gäller om du har testat dig och väntar på svaret.
160 testades måndag till torsdag den här veckan, drygt 120 förra veckan
Till testningen kommer man alltid med remiss. Man får en inbokad tid och själva testet tas utomhus.
Mellan måndag och torsdag den här veckan har det tagits 160 test i Pargas, föregående vecka togs det 124 test. Förra veckans testsvar har hunnit komma, inget enda var positivt.
– Vi får testsvar inom 3–5 dagar nu, och det tycker jag vi kan vara nöjda med, säger Silander-Lehtinen, det finns kommuner där de väntar betydligt längre.
– Folk kan själva kolla sina svar i Kanta, är det positivt tar vi också kontakt med dem, då skrivs det isoleringsintyg med mera.
– Den som väntar på ett testsvar gör gott att hålla lite avstånd också inom sin egen familj, men övriga i familjen behöver inte vara i karantän.

SJälva coronatestet tas utomhus intill flunsaingången vid Pargas hälsocentral. Foto: Anja Kuusisto
Vanligt att den som väntar på testsvar kan känna oro för andra
Enligt vårdpersonalen tar den som är rädd för att bära på smittan också ofta upp den oro hen känner för andra.
– Tänk om det är jag som har smittat ner min klass, min arbetsgemenskap, eller tänk om det är vårt barn som orsakar att dagiset måste stänga.
Sådana resonemang för patienterna med vårdarna.
– Vi betonar alltid att det här inte är någons fel. Men i förebyggande syfte vill vi påminna om att folk bör tänka på hur de beter sig. Använd munskydd när det behövs, kanske det går att låta bli att fara till en folksamling, är man förkyld ska man stanna hemma.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.