Ungefär 160 nya coronafall anmäls varje vecka — men experter vill inte tala om en andra våg


Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finland, Lettland och Ukraina är de länder som har det lägsta antalet smittade i Europa just nu. Foto: Laura Kotila / Statsrådets Kansli
Antalet nya fall av coronavirussmitta har ökat jämfört med de låga siffrorna i början av juli, meddelar Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen.
Ungefär 160 nya fall anmäls per vecka. Det innebär att Finland har 5,9 smittade per 100 000 invånare i detta läge. Trots det vill Social- och hälsovårdsministeriet inte tala om en andra epidemiologisk våg.
— Vi har stigit till en ny nivå av nya smittfall, men läget har ändå varit stabilt under de tre senaste veckorna, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör på Social- och hälsovårdsministeriet.
I vissa sjukvårdsdistrikt finns inga nya bekräftade fall, säger Voipio-Pulkki.
Under det senaste dygnet har 17 nya fall av corona bekräftats. 8 019 personer har insjuknat i covid-19 sedan början av epidemin i Finland.
De smittfall som har konstaterats i Finland härstammar både från Finland och från utlandet. En del av fallen från andra länder har lett till nya smittkedjor. I vissa fall är smittkällan okänd.
Man känner till flera inhemska massexponeringar, bland annat vid större familje- och publikevenemang. Under de senaste veckorna har också fler exponeringar konstaterats i daghem och skolor.
Det globala smittläget
Coronapandemin utanför Finland är oroväckande, säger Institutet för hälsa och välfärd. De flesta länder hör till de såkallade ”röda länderna” eller riskländerna, där smittläget är svårare än i Finland.
— Situationen är svårast i Nordamerika och Indien där antalet nya fall har ökat häftigt, säger Taneli Puumalainen, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.
I Europa är smittläget som värst i Spanien och på Balkan.
Finland, Lettland och Ukraina är de länder som har det lägsta antalet smittade i Europa just nu. I Norge och Danmark finns det enbart lokala smittkluster.
Det är framför allt huvudstadsregionen som drabbas av epidemin i Finland.
Coronatestning för barn
Det genomförs ungefär 10 000 tester per dag, uppger Institutet för hälsa och välfärd. På HUS-labbet i Nylands sjukvårdsdistrikt är 18 procent av de som testas barn, säger Puumalainen.
Av de omkring 10 000 personer i Egentliga Finland som coronatestades under den gångna veckan var cirka 24 procent 10 år eller yngre – i juni var siffran bara hälften av detta, cirka 12 procent.
— Vi rekommenderar fortsättningsvis att om man har flera luftvägssymtom så ska man söka sig till provtagning, säger Puumalainen.
Myndigheters befogenheter
Jaska Siikavirta, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet, presenterade vilka befogenheter myndigheterna har enligt smittskyddslagen.
Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för det allmänna och strategiska ledarskapet på nationell nivå. Medan Institutet för hälsa och välfärd ger översikter över det epidemilogiska läget och fungerar som expertorgan för myndigheterna.
Regionförvaltningsverket övervakar och styr kommunernas tillämpning av strategin.
Sjukvårdsdistrikten har det operativa ansvaret på sina områden. Kommunerna ansvarar för operativa åtgärder, som att sköta smittspårningen. De har också befogenhet att vid behov sätta folk i karantän.
Sjukvårdsdistrikten och kommunerna ansvarar också för de förebyggande insatserna i kommunerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.