Förflytta dig till innehållet

Planer på släckt vägbelysning upprör i Pargas — som att släcka byn, tycker Houtskärsbon Helge Mattsson

byväg i sommarlandskap, en bil syns

Lielaxvägen i Pargas hör till sparobjekten. Foto: Carina Holm


Med en släckt byväg finns risken att byn också slocknar, barnfamiljer flyttar inte till mörkret.
Så resonerar Helge Mattsson i Hyppeis i Houtskär.
I byn där han bor, är född och uppvuxen, finns för tillfället fem barn i skolåldern och yngre. Själv är han pappa till en yrkesskolelev.
– Bylamporna är belysningen då skolbarnen ska upp till den statliga vägen där skoltaxin eller bussen går, säger Mattsson.
Planerna på släckt vägbelysning i glesbygden gäller alla delar av staden, det vill säga Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.

Gäller många byvägar och byalampor

Det handlar om vägar utanför detaljplanerat område, och sådana finns det gott om i alla kommundelar.
I Pargas är det till exempel Våno-, Sydmo-, Lielax-, Lemlax och Muddaisvägen.
I Nagu och Korpo har staden inte så mycket vägbelysning utanför detaljplanerat område, men det handlar också om flera bylampor och i Houtskär om byarna Hyppeis, Roslax, Mossala.
De ställen som inte berörs är belysningen vid förbindelsebåtsbryggor där staden står för driftkostnaderna och staten för investeringskostnaderna.
Orsaken till planerna är tudelade. Dels ingår en inbesparing i belysningskostnader i det balanseringsprogram som stadsfullmäktige har fattat beslut om, dels handlar det om en föråldrad armatur.
Stora delar av belysningen måste inom 2–3 år totalsaneras.

En halv miljon som inte finns

– Inbesparingen på årsnivå skulle endast handla om cirka 30 000. Men då det på många håll finns kvicksilverlampor eller föråldrad armatur borde vi investera cirka 450 000 om lamporna ska bytas ut, säger Jonas Nylund, stadens tekniska chef.
Sådana pengar finns inte, och balanseringsprogammet har snarast påskyndat sparbehovet..
I onsdags möttes stadsstyrelsens tekniska sektion och en rad andra inbesparingar diskuterades. Inte vägbelysningen, för den ska komma upp som ett separat ärende senare.
– Frågan är inte avgjord. Den tas upp när vi har fått in utlåtanden av olika parter, såsom väglag, byalag, Närings-, trafik och miljöcentralen, säger Nylund.
Han uppskattar att bildningsnämnden – som bland annat ska bedöma hur avsaknaden av vägbelysning kanske kan påverka behovet av skolskjutsar – är den vars utlåtande kan dröja, på grund av mötestidtabeller.
Det gör att ärendet kanske inte ens avgörs i nästa möte som tekniska sektionen håller i september, utan senare i höst.

Minskad trygghet noteras också i beredningen

Men bylamporna ger trygghet, tycker Mattson i Houtskär och till exempel på Pargas Kungörelsers webbsajt pågår en debatt där många Pargasbor resonerar likadant.
Det samma konstaterar också samhällsingenjör Matias Jensén i beredningen av ärendet för stadsstyrelsens tekniska sektion. Han skriver:
”Konsekvenserna av minskad belysning utanför detaljplaneområdena leder till sänkt säkerhet för fotgängare och cyklister på berörda vägavsnitt. För bilister har minskad belysning marginell betydelse. Otrygghetskänsla kan uppstå i avsaknaden av belysning”.
Så hur resonerar staden nu? Hoppas ni att byalag och väglag ska ta över lamporna, underhållet och kostnaderna?
– Vi varken tror eller hoppas så mycket, säger Jensén. Vi måste få in utlåtanden och höra vad olika parter anser, såsom hur NTM-centralen resonerar om de avsnitt som finns vid statliga vägar.
– Beslutet fattas senare i höst.

Varför lyser lampor ibland dagtid?

När inbesparing av vägbelysning diskuteras blir en del Pargasbor på sociala medier irriterade över varför väg- eller gatubelysning är påslagen på vissa ställen, trots att det är ljust.
– Fakta är att om lampan lyser mitt på dagen pågår antingen något underhållsarbete eller så är det något som har gått fel, säger Matias Jensén.
Väg- och gatubelysningen slås automatiskt på när det blir mörkt på de avsnitt staden har valt och enligt fullmäktiges beslut från i fjol har alla centrumområden i kommunen numera lamporna tända nattetid till halv ett, i stället för tidigare halv tolv.
– Det har nog diskuterats om lamporna helt och hållet skulle släckas sommartid, men så blev inte beslutet. Det är inte många timmar de behöver lysa mitt i sommaren förstås, men redan nu har vi en årstid när det blir mörkt tiotiden på kvällen.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Planer på släckt vägbelysning upprör i Pargas — som att släcka byn, tycker Houtskärsbon Helge Mattsson

  1. Yngve Lindqvist skrev

    Då ska alla lampor släckas, inte bara i periferin. De lampor som finns i periferin är på platser barn ska stå och vänta på skolskjutsar och är verkligen nödvändiga.

  2. Kenneth Wilen skrev

    Ni tycks vilja att innvånarna flyttar bort och brottsligheten ökar finns annat att spara på tex pappers vändare ta en tankeställare

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter