Coronastöd ger nya lärare till svenska skolor i Åbo — "en betydande insats"


Bland annat S:t Olofsskolan kan anställa en speciallärare tack vare coronastödet. ÅU-foto
Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat Åbo stads bildningssektor drygt 4,8 miljoner euro i coronastöd. Pengarna är en del av ministeriets projekt ”Ut ur undantagstillståndet”.
Tack vare coronastödet kan staden anställa upp till 100 nya småbarnspedagoger, speciallärare och andra utbildningsproffs, säger bildningssektorns utvecklingschef Anu Partanen. Men lätt blir det inte.
– Det är en utmaning, men skolornas rektorer har redan börjat med rekryteringen. De som anställs kan vara sådana som tidigare har jobbat som vikarier, nyligen blivit pensionerade eller utexaminerade.
Glädje på svenskt håll
För den svenska bildningssektorn är stödet mycket välkommet och för de svenska skolorna i Åbo innebär stödet en klar förbättring av personalresurserna.
Den senaste tidens nyheter har främst handlat om problem med dålig inomhusluft och bristfälliga utrymmen och därför är den svenska skoldirektören Liliane Kjellman mycket glad över att det äntligen kommer lite positiva nyheter.
– Det är en betydande insats som nu görs. Vi anställer nya speciallärare till Sirkkala, Cygnaeus och till S:t Olofsskolan som också får en studiehandledare. Dessutom finns det pengar att anställa en socionom till småbarnspedagogiken och en skolgångshandledare som skolorna kan dela på.

Liliane Kjellman är mycket glad över coronastödet som stärker personalresurserna i de svenska skolorna. ÅU-foto
Också på svenskt håll är rekryteringen är i full gång. I alla fall Sirkkala skola har redan anställt en speciallärare, säger Kjellman.
– Budskapet från skolorna är att man har läget under kontroll och att man kan anställa de nya lärarna direkt.
Ojämlikheten bland eleverna ökade under undantagstillståndet
För Åbo stads cirka 24 000 barn och elever inom småbarnspedagogiken, förskolan och grundskolan förändrades vardagen dramatiskt under våren då man gick in för distansundervisning och många dagisbarn stannade hemma, säger utvecklingschef Partanen.
– För många blev det en lucka i inlärningen och ojämlikheten bland i synnerhet barn och unga som behöver specialstöd och de som har ett annat modersmål än finska eller svenska. Därför behövs det nu flera händer inom undervisningen.
– Vi är jätteglada över stödet.
Projektperioden gäller under tiden 1.8-31.7. 2021. Staden har också ansökt om coronastöd för gymnasieutbildningen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.