Förflytta dig till innehållet

Stora variationer i den svenska servicen i regionens sjukhus — men det blir bättre

Arkiv

Ingång till ÅUCSArkiv

Nämnden har inte bara granskat hur den svenska servicen fungerar vid ÅUCS, utan man har tittat på alla sjukhus i regionen. ÅU-foto


Först de goda nyheterna ur den rapport som nämnden för den språkliga minoriteten har sammanställt:
inställningen till det svenska språket bland personalen inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har blivit bättre, säger överskötare Wiveka Kauppila som presenterade rapporten för distriktets styrelse på tisdagen.
– Det har skett en positiv förändring och flera är villiga att lära sig svenska. Det handlar inte om tvångssvenska, utan om en vilja att ge bättre betjäning på svenska.

Överskötare Wiveka Kauppila presenterade sammanställningen över den svenskspråkiga servicen inom sjukvårdsdistriktet fungerar. ÅU-foto


Personalen önskar därför mera möjligheter till utbildning och att de som har svenska som modersmål skulle använda språket oftare, i stället för att övergå till finska.
På så sätt skulle de få bättre övning i vardagssvenska. Det här gäller inte bara inom sjukvården, säger Kauppila.
– Varje finlandssvensk borde tala svenska i alla sammanhang.
Också patienterna upplever att det nu är lättare att få service på svenska framgår det ur rapporten. Men det kan bero på vilket sjukhus inom distriktet man besöker, säger Kauppila.
– Det finns stora variationer. Det finns ställen där man får utmärkt service och ställen där det går sämre. Så det kan vara en utmaning att bli betjänad på svenska.

Arbetet med utveckla den svenska servicen fortsätter

Sjukvårdsdistriktet ska nu uppdatera sitt språkprogram och det ska göras en verksamhetsplan för hur den svenska servicen kan bli bättre.
Det ska bland annat bli lättare för personalen att delta i svenska kurser och nämnden ska jobba för att kunden får möjlighet att välja vilket språk hen vill bli betjänad på.
– Det handlar inte bara om ens rättigheter, utan också om att bli förstådd. Det här är en sak som måste åtgärdas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter